× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αγαθή τύχη…» σήμερα

Γράφει ο ΠΑΥΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ*

Δημοσίευση 2/5/2020

«Αγαθή τύχη…» σήμερα
' χρόνος ανάγνωσης

Το αρχαίο πολιτιστικό τοπίο της σύγχρονης πόλης της Μυτιλήνης, είναι σήμερα σχεδόν χαμένο και ελάχιστα ανεσκαμμένο, λόγω του βαρύτατου γραφειοκρατικού έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τον Νομό Λέσβου και των ελάχιστων οικονομικών κονδυλίων που δίδονται για πολιτισμό από εθνικούς πόρους για την διεξαγωγή συστηματικών αρχαιολογικών ερευνών στην σημερινή πόλη. Αυτό περιορίζει a priori την αρχαιολογική έρευνα του παρελθόντος, και την ανασύσταση τυχόν του αρχαίου πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της πόλης της Μυτιλήνης.

Παρόλο που σπουδαία μνημεία της, όπως το αρχαίο θέατρο της, αποτέλεσε κατά την πρώιμη αυτοκρατορική ρωμαϊκή περίοδο πρότυπο αρχιτεκτονικό για την ανάπτυξη των ρωμαϊκών θεάτρων σε Δύση και Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγαθή τύχη σήμερα η ύπαρξη των απαραίτητων διαθέσιμων ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αν και εξαιρετικά δύσκολων ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους λόγω των πολλαπλών γραφειοκρατικών, δύστοκων πλαισίων που βιώνει η χώρα μας, αποτελούν τον κύριο μοχλό υλοποίησης έργων πολιτισμού σε πολύ αυστηρά και συγκεκριμένα χρονικά όρια, σύμφωνα με τις ισχύουσες αρχές των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Μολονότι τα προβλήματα αυτά διαιωνίζονται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου έθεσε ως κύριο στόχο στην πόλη της Μυτιλήνης, την ανάδειξη των σημαντικότερων αρχαιολογικών της μνημείων, δημιουργώντας έναν πυρήνα πολιτιστικών τοπίων με πολλές εναλλακτικές λύσεις αρχαιολογικών περιπάτων, έχοντας ως αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, το Κάστρο και το αρχαίο Θέατρό της, αλλά και πολλά αρχαία και νεότερα μνημεία της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μολονότι η βιώσιμη αστική ανάπλαση της πόλης της Μυτιλήνης βρίσκεται σε εμβρυακό επίπεδο, με την έλλειψη δυστυχώς ενός καλά συντονισμένου και οργανωμένου σχεδίου - πλάνου (Master plan) που θα μπορούσε να υλοποιείται τμηματικά και μακροχρόνια με τη σύμπραξη όλων των αρμόδιων φορέων, τα πρώτα σημαντικά βήματα για την ανάγνωση της ταυτότητάς της πόλης, αλλά για την ανάπλασή της έγιναν σήμερα από τον Δήμο Μυτιλήνης.

Στο πλαίσιο των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων ο πολιτισμός αποτελεί αναμφίβολα έναν σημαντικό μοχλό και εργαλείο, καθώς και με αυτόν μπορεί να συναρμολογηθούν παζλ πολιτιστικών χώρων  και περιοχών, αλλά και γειτονιές της πόλης της Μυτιλήνης που σήμερα βρίσκονται υποβαθμισμένες ή και έρημες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πιο σπουδαίου και εμβληματικού χώρου της πόλης της Μυτιλήνης, αποτελεί το Κάστρο της, έκτασης 60 περίπου στρεμμάτων, όπως έχει οριοθετηεθεί και προστατευθεί από τον Αρχαιολογικό Νόμο, που όμως έρημο, υποβαθμισμένο, αλλά και εγκαταλελειμμένο εδώ και 100 χρόνια, αποκαθίσταται τμηματικά από το 1990 και εξής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

* Ο ΠΑΥΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ είναι αρχαιολόγος, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ: Ευριπίδης»

Θεατρική και αρχαιολογική εμπειρία στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ξάνα ο «Κοπ`ς» στον Κήπο της Παναγιάς στις 10 Αυγούστου

«Αρχίζ’ γη συνεδρίασ’, γ’ υπόθεσ’ είν’ πουλύ τρανή. Κατηγουρούμενους γιου Κόπ’ς, που γκάστρουσι τ’ν Αγνή»
ΘΕΑΤΡΟ

Ο μύθος της Νυφίδας ζωνταντεύει

Σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 8 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στη Νυφίδα
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά με μουσική, λόγο και λυρισμό στο Κάστρο της Μυτιλήνης

Από τη θεατρική «Ελλαδογραφία» του Γιάννη Βούρου έως το αφιέρωμα στην όπερα με τους Καραγιάννη και Αποστόλου, το 2ο Μουσικό Φεστιβάλ Δήμου Μυτιλήνης συνεχίζει!
ΒΙΒΛΙΟ

«Ψαρός Ράχτης – Το Μονοπάτι μιας Ψυχής»

Παρουσίαση του τιμημένου βιβλίου του Τάκη Χαρ. Ιορδάνη με συμμετοχή εκπροσώπων πολιτισμού, αυτοδιοίκησης και λογοτεχνίας – Κυριακή 24 Αυγούστου 2025
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Συνομιλία τέχνης με τον Στρατή Ελευθεριάδη

Το Σάββατο 26 Ιουλίου εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade στη Βαρειά Μυτιλήνης η ομαδική εικαστική έκθεση «Συνομιλώντας με τον TÉRIADE», θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά με μνήμες Μικρασίας, για την Αγιά Παρασκευή από απέναντι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε» το Σάββατο 26 Ιουλίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο κόσμος μέσα από 148 φωτογραφικούς φακούς

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης παρουσιάζει τη νέα ετήσια έκθεση της στην Πλατεία Σαπφούς
ΒΙΒΛΙΟ

Έκθεση βιβλίων στον μύλο Περάματος

Από τις 25 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου, ο παραδοσιακός μύλος γεμίζει σελίδες, μνήμες και τοπική λογοτεχνία
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέντε χρόνια σιωπής από τη φωνή της Λεσβιακής ψυχής

Ο τελευταίος αυθεντικός ερμηνευτής των αμανέδων και των μικρασιάτικων τραγουδιών Σόλωνας Λέκκας ζει στη μνήμη όσων άκουσαν τη φωνή του σαν προσευχή