× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Στην 18η θέση στις διεθνείς αφίξεις η Λέσβος

Το Βόρειο Αιγαίο βλέπει την τουριστική ανάπτυξη από μακριά...- Αποκαλυπτικά στοιχεία από την ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ των διεθνών αεροπορικών αφίξεων 2023 – 2024

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/2/2025

Στην 18η θέση στις διεθνείς αφίξεις η Λέσβος

Την 18η θέση κατέλαβε το αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» μεταξύ των 25 αεροδρομίων ως προς τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για το 2024. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης ήταν 88.466 το 2024, έναντι 60.691 το 2023. Δηλαδή, καταγράφηκε αύξηση κατά 27.775 επιβάτες ή ποσοστό 45,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρότι το 2024 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τα δεδομένα της Λέσβου, αν συγκρίνουμε τις διεθνείς αφίξεις του αεροδρομίου Μυτιλήνης με αυτές των άλλων αεροδρομίων, θα δούμε πως το νησί βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον πάτο. Είναι εντυπωσιακό πως η Κάρπαθος, ένα νησί πολύ μικρότερο της Λέσβου, δέχθηκε 99.318 επισκέπτες. Το αεροδρόμιο της Καβάλας, που κυρίως τροφοδοτεί με τουρίστες τη Θάσο, δέχθηκε 115.344 τουρίστες. Η Σάμος, το πιο τουριστικά αναπτυγμένο νησί του Βορείου Αιγαίου, δέχθηκε 147.233 τουρίστες, έτσι το αεροδρόμιό της κατέλαβε την 14η θέση μεταξύ των 25 που καταγράφει η ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ.

Από τα αεροδρόμια του Βορείου Αιγαίου, κάτω από αυτό της Μυτιλήνης, είναι εκείνο της Λήμνου που δέχθηκε 19.446 αφίξεις και της Χίου που δέχθηκε μόλις 441 αφίξεις.

Μεταξύ των μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων, ως προς τις διεθνείς αφίξεις, ξεχωρίζουν της Ζακύνθου με 1.056.395 επιβάτες, της Κω με 1.369.559 επιβάτες, των Χανίων με 1.530.227 επιβάτες, της Κέρκυρας με 1.968.884 επιβάτες, της Ρόδου με 3.010.666 επιβάτες και του Ηρακλείου με 3.789.527 επιβάτες. Στο σύνολο της χώρας, το 2024 έφθασαν 29,316 εκατομμύρια επιβάτες διεθνών πτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διεθνείς αφίξεις στα πρώτα πέντε αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου των διεθνών αφίξεων (Γράφημα 3). Ειδικότερα, η Αθήνα δέχτηκε το 38% των εισερχόμενων διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Ηράκλειο με 13% και στην τρίτη θέση η Ρόδος με 10%. Στην τέταρτη θέση παρέμεινε η Θεσσαλονίκη με 8% και ακολούθησε η Κέρκυρα με 7%. Στην έκτη θέση βρίσκονται τα Χανιά με 5%, στην έβδομη θέση η Κως επίσης με 5% και ακολούθησαν η Ζάκυνθος με 4% και η Σαντορίνη με 3%. Τέλος, η δεκάδα συμπληρώνεται με τη Μύκονο με 2%, ενώ σε 1% αντιστοιχεί το μερίδιο αγοράς του Άκτιου και της Κεφαλονιάς. Το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης δέχθηκε μόλις το 0,3% των συνολικών αφίξεων.

Η κίνηση ανά αεροδρόμιο

Η πλειονότητα των αεροδρομίων της χώρας παρουσίασε αύξηση. Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν τα αεροδρόμια της Μυκόνου, Καβάλας, Αγχιάλου και Χίου. Καμία μεταβολή δεν καταγράφηκε στην πρώτη πεντάδα των αεροδρομίων. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην πρώτη πεντάδα των αεροδρομίων αντιστοιχούν στο 76% των συνολικών διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αθήνα παρέμεινε στην πρώτη θέση με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση +1,5 εκατομμύρια /+15,3% σε σύγκριση με το 2023. Ακολούθησε το Ηράκλειο με 3,8 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση +235 χιλιάδες /+6,6%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ρόδος με 3,0 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση +366 χιλιάδες /+13,8%. Στην τέταρτη θέση ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με 2,5 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση +91 χιλιάδες /+3,9%. Η πεντάδα συμπληρώνεται με την Κέρκυρα με 2,0 εκατομμύρια επιβάτες, που κατέγραψε αύξηση +125 χιλιάδες /+6,8%.

Στην έκτη θέση το 2024 παρέμεινε το αεροδρόμιο των Χανίων με 1,5 εκατομμύρια επιβάτες (+117 χιλιάδες /+8,3%) και στην έβδομη θέση το αεροδρόμιο της Κω με 1,4 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση κατά +47 χιλιάδες /+3,6%. Στην όγδοη θέση διατηρήθηκε το αεροδρόμιο της Ζακύνθου με 1,1 εκατομμύρια (+64 χιλιάδες /+6,4%). Στην ένατη θέση παρέμεινε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης με 765 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση +13 χιλιάδες /+1,8%, ενώ στη δέκατη θέση διατηρήθηκε το αεροδρόμιο της Μυκόνου, που όμως κατέγραψε μείωση (-28 χιλιάδες /-4,9%) με 535 χιλιάδες επιβάτες. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην πρώτη δεκάδα των αεροδρομίων αντιστοιχούν στο 94% των συνολικών διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΣΕΤΕ, στην έρευνα που υπογράφουν η Ερευνήτρια – Στατιστικός Ευαγγελία Λάμπρου και ο Επιστημονικός Διευθυντής Δρ. Άρης Ίκκος, δείχνουν το ισχνό τουριστικό αποτύπωμα της Λέσβου αλλά και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου. Την ώρα δηλαδή που οι τοπικοί φορείς πανηγυρίζουν για τα επιτεύγματά τους, έρχεται ένας επιστημονικός φορέας για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Αν μάλιστα συνεκτιμήσουμε πως το προηγούμενο καλοκαίρι: 1) ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς κατάλυμα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και 2)οι υποδομές των νησιών την περίοδο αιχμής έφτασαν στα όριά τους, τότε γίνεται φανερό πως λείπουν σοβαρές και μεγάλες επενδύσεις.

Χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές, αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία, δρόμοι, κέντρα υγείας, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και επικοινωνιών. Χρειαζόμαστε επίσης πυκνότερες και καλύτερες ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις για να μπορούν να έρθουν οι επισκέπτες στα νησιά. Κι ακόμη χρειαζόμαστε επενδύσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες για να μπορούν λειτουργούν όλο το χρόνο. Τέλος, άλλα ίσως σημαντικότερο όλων, χρειαζόμαστε επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή καλύτερη εκπαίδευση, περισσότερο προσωπικό, καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Κι αυτό αφορά όλους τους κλάδους. Λίγη σημασία έχει να ξέρει ο εργαζόμενος στην υποδοχή του ξενοδοχείου τρεις ξένες γλώσσες. Το όλο σύστημα θα κριθεί όταν ο επισκέπτης θα πάει στο Κέντρο Υγείας ή το Ιατρείο του χωριού που παραθερίζει και δεν θα βρει γιατρό ή ασθενοφόρο για να τον εξυπηρετήσει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σ` έναν περίπατο μαθαίνουμε τα τοπόσημα αλληλεγγύης της Μυτιλήνης

Πού βρίσκονταν το νοσοκομείο και το συσσίτιο για τους μικρασιάτες πρόσφυγες; Μιλάμε με την Εφη Λατσούδη για τη δράση ενάντια στις διακρίσεις
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγώνας επιβίωσης για τους εργαζόμενους στους Δήμους

Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των Δήμων Λέσβου – Ζητούν τερματισμό της εργασιακής ομηρίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζώντας σε έναν κόσμο… πλαστικό

Σημαντική ημερίδα στο Τμήμα Περιβάλλοντος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ορκωμοσία νέας μόνιμης υπαλλήλου στο Δήμο Μυτιλήνης

Διορίστηκε έπειτα από γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

21χρονος συνελήφθη για κλοπή στη Μυτιλήνη

Αφαίρεσε εξαρτήματα από μηχανάκι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Μια σημαντική εξέλιξη για την οικονομία των νησιών μας»

Ικανοποίηση από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την ανανέωση της Visa Express για έναν ακόμη χρόνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τους πυρόπληκτους της Βρίσας

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων τουριστικών πρακτόρων στο Αιβαλί

Θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου με στόχο την ανάπτυξη των συνεργασιών μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων των δύο χωρών.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος: Κάθε πέρσι και καλύτερη η κρουαζιέρα

Δείτε εδώ πως εξελίχθηκαν οι αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2024
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πράσινο φως για την βίζα εξπρες από τις Βρυξέλλες

Ανανέωση για ένα έτος με έναρξη του προγράμματος την 1η Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Τσίπρας για τον «Πάπα των φτωχών» που πέρασε από τη Λέσβο

Δήλωση του πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας με αφορμή την Έκδοση του βιβλίου του Πάπα Φραγκίσκου, «Ελπίδα» από τις εκδόσεις Gutenberg