× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο επίκεντρο η διαχείριση των δασών πεύκης στη Μεσόγειο

Το πρόγραμμα «PineOptim» θα τροφοδοτήσει μοντέλα για την πρόβλεψη της απόκρισης των δασών αυτών σε διαφορετικές πρακτικές δασικής διαχείρισης

Δημοσίευση 8/2/2025

Στο επίκεντρο η διαχείριση των δασών πεύκης στη Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «PineOptim» είναι ένα πρόγραμμα που αφορά τη διαχείριση των δασών με πεύκα της Μεσογείου δεδομένων των συνθηκών της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης. Υλοποιείται από το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του

«Λόγω της συνολικά χαμηλής παραγωγικότητάς τους, τα πευκοδάση χαμηλού υψομέτρου της Μεσογείου, δηλαδή τα δάση της χαλεπίου και της τραχείας πεύκης, τα διαχειρίζονται παραδοσιακά για την παραγωγή ρητίνης και καύσιμης ύλης, αλλά και για λόγους που σχετίζονται με τις δραστηριότητες αναψυχής και τη διατήρηση της φύσης» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτης Δημητρακόπουλος. «Ωστόσο, συνεχίζει, στο πλαίσιο των παγκόσμιων αλλαγών, ο ρόλος της διαχείρισης σε αυτού του είδους τα δασικά οικοσυστήματα θα πρέπει να επανεξεταστεί υπό δύο προοπτικές. Τη διαχείριση που βελτιστοποιεί τη δέσμευση του άνθρακα και την ανακύκλωση του νερού και τη διαχείριση που μειώνει τον κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας. Βάσει αυτών, υποστηρίζει ο κ. Δημητρακόπουλος, στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη της επίδρασης της δομής του δάσους στο ισοζύγιο νερού και άνθρακα στα πευκοδάση χαμηλού υψομέτρου της Μεσογείου, υπό διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής».

Η μεθοδολογία του προγράμματος, βασίζεται σε ένα συνδυασμό δεδομένων πεδίου και προσομοιώσεων με τη χρήση μοντέλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει επιλεγεί ένα δίκτυο μόνιμων δασικών επιφανειών, στις οποίες εφαρμόζεται ένα κοινό πρωτόκολλο παρακολούθησης, βάσει του οποίου πραγματοποιούνται εποχικές οικοφυσιολογικές και οικολογικές μετρήσεις σε τρεις περιοχές. Στην Ξάνθη, στη Λέσβο και στη Χαλκιδική, όπου επικρατούν τα δύο σημαντικότερα είδη πεύκης χαμηλών υψομέτρων. «Οι επιφάνειες διαφέρουν ως προς το καθεστώς διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών σταδίων μεταπυρικής διαδοχής, αραιώσεων των δέντρων, απομάκρυνσης βλάστησης του υπορόφου, ενώ υπάρχουν και περιοχές που δεν υφίσταται διαχείριση» συνεχίζει ο ειδικός επιστήμονας του πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τι αποτέλεσμα θα έχει όμως το πρόγραμμα αυτό;

«Οι μετρήσεις αυτές θα τροφοδοτήσουν αξιόπιστα μοντέλα για την πρόβλεψη της απόκρισης των δασών αυτών σε διαφορετικές πρακτικές δασικής διαχείρισης και σε διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής» λέει ο κ. Δημητρακόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεωρεί δε ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι ο συνδυασμός μετρήσεων και προσομοιώσεων που θα χρησιμοποιηθεί ώστε να επιλεγεί η βέλτιστη δομή συστάδας από άποψης αποθήκευσης άνθρακα, ανακύκλωσης νερού και ελαχιστοποίησης του κινδύνου πυρκαγιάς, υπό δύο διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής. «Τυπικά αυτό θα οδηγήσει στη διατύπωση των βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης των δασών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεισφοράς των δασών, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής» καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Η μελέτη εντάσσεται πλήρως και συνεισφέρει στις τρέχουσες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δάση, το κλίμα και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, οι οποίες στοχεύουν στην κλιματική ουδετερότητα προωθώντας την εφαρμογή μέτρων δασικής διαχείρισης που επιταχύνουν τη δέσμευση άνθρακα από τα πευκοδάση και αυξάνουν το δυναμικό τους για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, εκτός της σημασίας της εγκατάστασης και παρακολούθησης μόνιμων επιφανειών για τη μελέτη της ανθεκτικότητας των δασικών συστημάτων υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, το πρόγραμμα θα παράσχει και ένα πλαίσιο μελέτης και παρακολούθησης των οικοσυστημάτων που μπορεί να εφαρμοστεί σε και άλλους τύπους δασών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «PineOptim» υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU.

Δείτε το βίντεο:

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγώνας επιβίωσης για τους εργαζόμενους στους Δήμους

Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των Δήμων Λέσβου – Ζητούν τερματισμό της εργασιακής ομηρίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζώντας σε έναν κόσμο… πλαστικό

Σημαντική ημερίδα στο Τμήμα Περιβάλλοντος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ορκωμοσία νέας μόνιμης υπαλλήλου στο Δήμο Μυτιλήνης

Διορίστηκε έπειτα από γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

21χρονος συνελήφθη για κλοπή στη Μυτιλήνη

Αφαίρεσε εξαρτήματα από μηχανάκι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Μια σημαντική εξέλιξη για την οικονομία των νησιών μας»

Ικανοποίηση από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την ανανέωση της Visa Express για έναν ακόμη χρόνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τους πυρόπληκτους της Βρίσας

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων τουριστικών πρακτόρων στο Αιβαλί

Θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου με στόχο την ανάπτυξη των συνεργασιών μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων των δύο χωρών.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος: Κάθε πέρσι και καλύτερη η κρουαζιέρα

Δείτε εδώ πως εξελίχθηκαν οι αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2024
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πράσινο φως για την βίζα εξπρες από τις Βρυξέλλες

Ανανέωση για ένα έτος με έναρξη του προγράμματος την 1η Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Τσίπρας για τον «Πάπα των φτωχών» που πέρασε από τη Λέσβο

Δήλωση του πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας με αφορμή την Έκδοση του βιβλίου του Πάπα Φραγκίσκου, «Ελπίδα» από τις εκδόσεις Gutenberg
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη ενός άνδρα στην δυτική Λέσβο

Σε βάρος του εκκρεμούς καταδικαστική απόφαση