× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της υπανάπτυξης των νησιών

Με «άδεια χέρια» έφτασε στην Μυτιλήνη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/2/2025

Κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της υπανάπτυξης των νησιών
' χρόνος ανάγνωσης

Τίποτα ουσιαστικό για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λέσβος και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν είχε να πει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωση της Μυτιλήνης, μαζί με τον βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου, στις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου. Ίσως το μόνο θετικό στοιχείο σε αυτή την στάση του υπουργού να είναι πως ήταν απόλυτα ειλικρινής και απέφυγε να δώσει υποσχέσεις που ποτέ δεν θα τηρούσε. Αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε στην εκδήλωση κοπής της πίτας της ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ. και της τοπικής οργάνωσης της ΟΝΝΕΔ.

Ο υπουργός κλήθηκε να πει πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το διαχρονικό πρόβλημα των νησιών του Βορείου Αιγαίου την υπανάπτυξη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι βρίσκονται στην τελευταία θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας ως προς το κατά κεφάλη ΑΕΠ και την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία βλέπε ρεπορτάζ του «Ν». Ο κ. Χατζηδάκης συνέδεσε το πρόβλημα με την προσφυγική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, παρότι το πρόβλημα προϋπήρχε. Κι αμέσως μετά πρόσθεσε πως τώρα που έχει ξεπεραστεί η κρίση θα αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά βοηθούντος και τους τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με το πότε θα εφαρμοστούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου το μόνο που είχε να πει ήταν «κρατήστε το θετικό ότι συνεχίζεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών στα πέντε νησιά που συνδέονται με το προσφυγικό». Επίσης ανέφερε πως θα γίνουν νέες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα αυτό. Ίσως το μόνο θετικό είναι πως άφησε να φανεί πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική καθιέρωσης του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά αλλά απέφυγε να προσδιορίσει το πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για αύξηση των πιστώσεων που αφορούν την χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε όλη την συνέντευξη τύπου εδώ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο