ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζητείται πλοίο για την άγονη της Λήμνου την τελευταία στιγμή
Λίγο πριν λήξει η δρομολόγηση του Πρέβελης το υπουργείο Ναυτιλίας σκέφτηκε να προκηρύξει ξανά την άγονη γραμμή Λαύριο – Αη Στράτης – Λήμνος.
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/1/2025

Ήταν Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στις 9.56 το βράδυ όταν αναρτήθηκε στην Διαύγεια του υπουργείου Ναυτιλίας η πρόσκληση για υπογραφή δύο ακόμη συμβάσεων απευθείας ανάθεσης άγονων γραμμών του Αιγαίου.
Η μια γραμμή αφορά το δρομολόγιο Λαύριο – Αη Στράτης – Λήμνος – Καβάλα (με δυνατότητα προσέγγισης και στην Άνδρο), ενώ η δεύτερη αφορά το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελόριζο σε ανταπόκριση του δρομολογίου Πειραιάς – Ρόδος.
Η πρόσκληση του υπουργείου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παρακαλούμε λόγω του επείγοντος του θέματος, ενημερώσατε άμεσα ενδιαφερόμενα μέλη σας, ώστε να καταθέσουν: α) σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την Τετάρτη 29/01/2025 και ώρα 12:00, καθώς και β) τα κατωτέρω δικαιολογητικά, προκειμένου να συναφθεί η σχετική σύμβαση, μέχρι την Παρασκευή 31/01/2025 και ώρα 12:00».
Δηλαδή σχεδόν την τελευταία στιγμή το υπουργείου Ναυτιλίας προχώρησε στην προκήρυξη δύο άγονων γραμμών, ενώ γνώριζε πως τα πλοία που εξυπηρετούν αυτές τις γραμμές δεν επρόκειτο να συνεχίσουν την πραγματοποίηση των δρομολογίων. Γιατί αλήθεια τέτοια καθυστέρηση στην καθυστέρηση έκδοσης της προκήρυξης; Η οποία δείχνει να είναι μεθοδευμένη.
Στην περίπτωση της άγονης γραμμής της Λήμνου το υπουργείο γνώριζε πολύ καλά πως η σύμβαση έκτακτης δρομολόγησης του Πρέβελης ολοκληρώνεται στις 7 Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια μπορούμε εδώ και πολλές βδομάδες να έχει προχωρήσει στην έκδοσης της σχετικής πρόσκλησης. Ώστε να κινδυνεύουν κάτοικοι της Λήμνου και του Αη Στράτη να μείνουν ξανά χωρίς σύνδεση με το Λαύριο.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Λήμνο κάνουν την εκτίμηση που η αποχώρηση του Πρέβελης ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του Aqua Blue της Sea Jets. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Sea Jets αποσύρει το Aqua Blue τους χειμερινούς μήνες από την γραμμή και το επαναφέρει λίγο πριν από το Πάσχα, αξιοποιώντας την παταγώδη αποτυχία της ηγεσία τους υπουργείου Ναυτιλίας να διεξάγει και να ολοκληρώσει έγκαιρα τους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές.
Θυμίζουμε πως πριν από ένα χρόνο το πλοίο Άνεμος ανέλαβε να εξυπηρετήσει την άγονη γραμμή της Λήμνου όταν αποχώρησε το Aqua Blue, ενώ το περασμένο φθινόπωρο τον ίδιο ρόλο έπαιξε το Πρέβελης.
Με λίγα λόγια, αν επιβεβαιωθεί η επιστροφή του Aqua Blue, σημαίνει πως η Sea Jets αξιοποιώντας την διοικητική ανεπάρκεια της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, βάζει το πλοίο της στην γραμμή μόνο τους μήνες που υπάρχει κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Εκτός κι αν δεν πρόκειται για διοικητική ανικανότητα αλλά για μεθοδευμένη πρακτική.
Σε κάθε περίπτωση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λήμνου και του Αη Στράτη με τον Λαύριο είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένες αφού οι κάτοικοι των νησιών δεν γνωρίζουν αν θα υπάρχει πλοίο στην γραμμή. Κι αν αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχιστεί τότε είναι βέβαιο πως καμία ακτοπλοϊκή εταιρεία δεν θα είναι πρόθυμη να αναλάβει την εξυπηρέτηση της γραμμής τους χειμερινούς μήνες.