× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ζητείται πλοίο για την άγονη της Λήμνου την τελευταία στιγμή

Λίγο πριν λήξει η δρομολόγηση του Πρέβελης το υπουργείο Ναυτιλίας σκέφτηκε να προκηρύξει ξανά την άγονη γραμμή Λαύριο – Αη Στράτης – Λήμνος.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/1/2025

Ζητείται πλοίο για την άγονη της Λήμνου την τελευταία στιγμή
' χρόνος ανάγνωσης

Ήταν Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στις 9.56 το βράδυ όταν αναρτήθηκε στην Διαύγεια του υπουργείου Ναυτιλίας η πρόσκληση για υπογραφή δύο ακόμη συμβάσεων απευθείας ανάθεσης άγονων γραμμών του Αιγαίου.

Η μια γραμμή αφορά το δρομολόγιο Λαύριο – Αη Στράτης – Λήμνος – Καβάλα (με δυνατότητα προσέγγισης και στην Άνδρο), ενώ η δεύτερη αφορά το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελόριζο σε ανταπόκριση του δρομολογίου Πειραιάς – Ρόδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόσκληση του υπουργείου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παρακαλούμε λόγω του επείγοντος του θέματος, ενημερώσατε άμεσα ενδιαφερόμενα μέλη σας, ώστε να καταθέσουν: α) σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την Τετάρτη 29/01/2025 και ώρα 12:00, καθώς και β) τα κατωτέρω δικαιολογητικά, προκειμένου να συναφθεί η σχετική σύμβαση, μέχρι την Παρασκευή 31/01/2025 και ώρα 12:00».

Δηλαδή σχεδόν την τελευταία στιγμή το υπουργείου Ναυτιλίας προχώρησε στην προκήρυξη δύο άγονων γραμμών, ενώ γνώριζε πως τα πλοία που εξυπηρετούν αυτές τις γραμμές δεν επρόκειτο να συνεχίσουν την πραγματοποίηση των δρομολογίων. Γιατί αλήθεια τέτοια καθυστέρηση στην καθυστέρηση έκδοσης της προκήρυξης; Η οποία δείχνει να είναι μεθοδευμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση της άγονης γραμμής της Λήμνου το υπουργείο γνώριζε πολύ καλά πως η σύμβαση έκτακτης δρομολόγησης του Πρέβελης ολοκληρώνεται στις 7 Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια μπορούμε εδώ και πολλές βδομάδες να έχει προχωρήσει στην έκδοσης της σχετικής πρόσκλησης. Ώστε να κινδυνεύουν κάτοικοι της Λήμνου και του Αη Στράτη να μείνουν ξανά χωρίς σύνδεση με το Λαύριο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Λήμνο κάνουν την εκτίμηση που η αποχώρηση του Πρέβελης ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του Aqua Blue της Sea Jets. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Sea Jets αποσύρει το Aqua Blue τους χειμερινούς μήνες από την γραμμή και το επαναφέρει λίγο πριν από το Πάσχα, αξιοποιώντας την παταγώδη αποτυχία της ηγεσία τους υπουργείου Ναυτιλίας να διεξάγει και να ολοκληρώσει έγκαιρα τους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές.

Θυμίζουμε πως πριν από ένα χρόνο το πλοίο Άνεμος ανέλαβε να εξυπηρετήσει την άγονη γραμμή της Λήμνου όταν αποχώρησε το Aqua Blue, ενώ το περασμένο φθινόπωρο τον ίδιο ρόλο έπαιξε το Πρέβελης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με λίγα λόγια, αν επιβεβαιωθεί η επιστροφή του Aqua Blue, σημαίνει πως η Sea Jets αξιοποιώντας την διοικητική ανεπάρκεια της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, βάζει το πλοίο της στην γραμμή μόνο τους μήνες που υπάρχει κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Εκτός κι αν δεν πρόκειται για διοικητική ανικανότητα αλλά για μεθοδευμένη πρακτική.

Σε κάθε περίπτωση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λήμνου και του Αη Στράτη με τον Λαύριο είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένες αφού οι κάτοικοι των νησιών δεν γνωρίζουν αν θα υπάρχει πλοίο στην γραμμή. Κι αν αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχιστεί τότε είναι βέβαιο πως καμία ακτοπλοϊκή εταιρεία δεν θα είναι πρόθυμη να αναλάβει την εξυπηρέτηση της γραμμής τους χειμερινούς μήνες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λεσβιακή Φάλαγγα στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς σε εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη του Κλαπάδου και τη θυσία των Λέσβιων αποδήμων που συνέβαλαν καθοριστικά στην Απελευθέρωση της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέλι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας με δεκάδες επιχειρήσεις και βραβεύσεις παραγωγών που ανέδειξαν την αξία της νησιωτικής μελισσοκομίας