× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Fake news με κυβερνητική διαφήμιση

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τη διαδρομή κρατικής διαφήμισης και fake news

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/4/2020

Fake news με κυβερνητική διαφήμιση
' χρόνος ανάγνωσης

Όποιος νόμιζε ότι είναι ένα σκάνδαλο είναι αρκετό για τη Ν.Δ. είναι πολύ γελασμένος. Πριν ακόμα συνέλθει η κοινή γνώμη, από την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος των 85 εκ. που παραλίγο αποφεύχθη, χάρη στην παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης... έρχεται νέα αποκάλυψη.

Σήμερα το πρωί στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αναρτήθηκε ένα τουιτ που «ξένιζε» και καμία σχέση δεν θα μπορούσε να έχει με την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση που λογικά παρέχεται. Ο τίτλος ήταν: «Ο Μαστοράκης ξεσκίζει τον Ρουβά: Θύμα της μπουρδολογίας του…» από το σάιτ patkiout.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λάθος ανάρτηση «πρόδωσε» την σχέση του μετακλητού στο Υπουργείο που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα και του διαχειριστή του σάιτ patkiout.gr που όπως φαίνεται είναι το ίδιο πρόσωπο…

Αυτά σε πρώτη ανάγνωση γιατί σε δεύτερη αποκαλύπτεται κάτι πολύ μεγαλύτερο και δυσώδες...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από έρευνα του Νίκου Σμυρναίου το συγκεκριμένο σάιτ συνδέεται με μια σειρά, από άλλα σάιτ με διαφορετικά ονόματα, αλλά με πανομοιότυπη κατασκευή και περιεχόμενο, όπως το parapolitiki.gr, athensgo.gr, onenews.gr που καταλήγουν σε ένα πρόσωπο και χρηματοδότηση κρατική!

Ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος ρωτάει μέσω τουίτερ: Ποιος είναι ο διαχειριστής και αν το patkiout.gr λαμβάνει χρήματα για την καμπάνια Μένουμε Σπίτι όπως φαίνεται…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος διαχειρίζεται τον επίσημο λογαριασμό της ΓΓΕΕ; Το patkiout.gr είναι μέλος του Μητρώου online media, καθώς φαίνεται να λαμβάνει χρήματα για την καμπάνια Μένουμε Σπίτι; Αυτό είναι το Επιτελικό Κρατος που ευαγγελιζοταν προεκλογικά η ΝΔ;

H πορεία της "αποκάλυψης" των πληρωμένων fake news

Αναλυτικά, στην έρευνά του ο Νίκος Σμυρναίος αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Από το ύφος και το στυλ της ανάρτησης μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν πρόκειται περί «κακόβουλης εμπλοκής», αλλά περί ενός απλού λάθους που συμβαίνει συχνά, όταν κάποιος διαχειρίζεται διαφορετικούς λογαριασμούς (π.χ με εργαλεία όπως το Tweetdeck)."

Προφανώς ο διαχειριστής του επίσημου λογαριασμού της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας έχει στην κατοχή του κι άλλους λογαριασμούς για τους οποίους και εργάζεται. Κατά λάθος λοιπόν αντί να δημοσιεύσει το παραπάνω μήνυμα στον λογαριασμό @PatkioutG το έβαλε στον επίσημο λογαριασμό @MediaGovGr."

Ως εδώ δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα μεμπτό, εκτός από τον ερασιτεχνισμό του εν λόγω διαχειριστή. Είθισται οι πολιτικές ηγεσίες των γενικών γραμματειών να επανδρώνουν τις υπηρεσίες με δικούς τους ανθρώπους (μετακλητούς, δημοσιογράφους κλπ), κάτι που προφανώς έκανε κι ο Γενικός Γραμματέας επικοινωνίας."

Κοιτώντας όμως το patkiout.gr μου κεντρίστηκε το ενδιαφέρον. Αυτό γιατί ο συγκεκριμένος ιστότοπος δεν αναφέρει κανένα στοιχείο ιδιοκτήτη ή επικοινωνίας εκτός από μια διεύθυνση Gmail."

Ψάχνοντας λίγο το πράγμα ανακάλυψα ότι το συγκεκριμένο σάιτ συνδέεται με μια σειρά από άλλα σάιτς με διαφορετικά ονόματα αλλά με πανομοιότυπη κατασκευή και περιεχόμενο όπως το parapolitiki.gr, athensgo.gr, onenews.gr.

Όλοι αυτοί οι ιστότοποι συνδέονται μεταξύ τους με πυκνό δίκτυο υπερσύνδεσμων, όπως φάινεται στο παραπάνω γράφημα (για το πως λειτουργεί η ανάλυση γράφων για να αναδειχθούν σχέσεις μεταξύ ιστότοπων δείτε παλιότερο άρθρο εδώ).

Δυστυχώς όλοι αυτοί οι ιστότοποι έχουν κρύψει το όνομα του ανθρώπου ή της εταιρείας που έχει αγοράσει τα domain names όπως φαίνεται παρακάτω, κάτι περίεργο για κάποιον που δεν έχει κάτι να φοβηθεί.

Ποιος όμως είναι ο ιδιοκτήτης αυτών των ιστότοπων; Ψάχνοντας στο FB και στο LinkedIn βρήκα τον προφίλ του κ. Νίκου Μαστρογιάννη ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης του parapolitiki.gr και του athensgo.gr. Μπορούμε λοιπόν βάσιμα να υποθέσουμε ότι είναι επίσης ο διαχειριστής του patkiout.gr και του onenews.gr.

Παρατηρήστε δύο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: η διαφήμιση βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας, σε σημείο δηλαδή που κανένας επισκέπτης δεν μπορεί να τη δει. Δίπλα ακριβώς στη διαφήμιση που έχει πληρωθεί με  χρήμα των φορολογουμένων φαίνεται ένα καραμπινάτο “fake news” σχετικά με τους Κινέζους γιατρούς που μαύρισαν υποτίθεται από τον κορωνοιό.

Τέλος, ο εν λόγω ιστότοπος δεν είναι εγγεγραμένος στο μητρώο online media που τρέχει η ίδια η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας όπως φαίνεται εδώ, κάτι το οποίο είναι υποχρεωτικό για να λάβει κρατική διαφήμιση.

Για να συνοψίσουμε: η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας φέρεται να έχει ως διαχειριστή του επίσημου της λογαριασμού έναν άνθρωπο ο οποίος είτε εργάζεται, είτε είναι ιδιοκτήτης ενός πλέγματος ιστότοπων τα οποία υπάγονται σε εταιρεία με άγνωστη νομική υπόσταση και διαδίδουν “fake news” για τον κορωνοϊό ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται από τις σχετικές διαφημιστικές καμπάνιες τις οποίες διαχειρίζεται η ίδια η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Αυτά τα λίγα έμαθα με μια μικρή έρευνα στο patkiout σημειώνει ο Νίκος Σμυρναίος.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λεσβιακή Φάλαγγα στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς σε εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη του Κλαπάδου και τη θυσία των Λέσβιων αποδήμων που συνέβαλαν καθοριστικά στην Απελευθέρωση της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέλι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας με δεκάδες επιχειρήσεις και βραβεύσεις παραγωγών που ανέδειξαν την αξία της νησιωτικής μελισσοκομίας