× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται η ημερήσια δαπάνη και ποιοι είναι οι καλύτεροι πελάτες των νησιών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/1/2025

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα από τα κρίσιμα μεγέθη για την τουριστική ανάπτυξη κάθε περιοχής είναι η ημερήσια δαπάνη ή δαπάνη ανά διανυκτέρευση. Δηλαδή πόσα χρήματα ξοδεύει κάθε επισκέπτης ανά ημέρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού του.

Το 2024, στο Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο τρίμηνο του έτους η δαπάνη ήταν μόλις 37,1 ευρώ, στο εξάμηνο ανέβηκε στα 77 ευρώ και στο εννεάμηνο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) υποχώρησε στα 64,7 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου κάθε έτους ουσιαστικά αφορούν τους Τούρκους τουρίστες, αφού αυτοί είναι που επισκέπτονται τα νησιά την περίοδο αυτή.

Η ημερήσια δαπάνη είναι περιορισμένη διότι οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν την χειμερινή περίοδο οι επισκέπτες είναι ελάχιστες. Την άνοιξη η ημερήσια δαπάνη αυξάνεται καθώς οι επισκέπτες των νησιών έχουν περισσότερες δραστηριότητες και συνήθως είναι άνθρωποι που επιλέγουν να κάνουν διακοπές αυτή την περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης συχνά πυκνά συνδυάζουν τις διακοπές με δραστηριότητες όπως είναι η παρατήρηση της φύσης και των πτηνών. Την θερινή περίοδο κυριαρχεί το δίπολο ήλιος και θάλασσα στο τουριστικό προϊόν των νησιών και γι’ αυτό μειώνεται ξανά η ημερήσια δαπάνη.

Στο εννεάμηνο του 2023 η ημερήσια δαπάνη των τουριστών του Βορείου Αιγαίου ήταν 74,6 ευρώ, δηλαδή κατά 10 ευρώ μεγαλύτερη από την ημερήσια δαπάνη στο εννεάμηνο του 2024 (64,7 ευρώ). Το 2019, πάντα στο εννεάμηνο η ημερήσια δαπάνη ήταν 57,8 ευρώ. Αν υπολογιστεί ο πληθωρισμός στην εξέλιξη των τιμών τότε σίγουρα η ημερήσια δαπάνη του 2019 είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2024.

Η εξέλιξη της τουριστικής δαπάνης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι πολύ χαμηλότερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο για το 2024. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο σύνολο της χώρας η ημερήσια δαπάνη (ή δαπάνη ανά διανυκτέρευση) ήταν 70,4 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, στο εξάμηνο ανέβηκε στα 85,5 ευρώ και στο εννεάμηνο στα 88,9 ευρώ. Στην γειτονική περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου η ημερήσια δαπάνη των τουριστών το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 71,3 ευρώ, στο εξάμηνο αυξήθηκε στα 101,9 ευρώ και στο εννεάμηνο βρέθηκα ακόμη ψηλότερα στα 111,4 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δαπάνη των Τούρκων επισκεπτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ημερήσια δαπάνη των Τούρκων επισκεπτών που στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ήταν 66,3 ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2024. Στην Αττική οι Τούρκοι επισκέπτες σημείωσαν ημερήσια δαπάνη 106,8 ευρώ και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δαπάνησαν 91,2 ευρώ ανά ημέρα.

Δηλαδή οι Τούρκοι που επισκέπτονται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δαπανούν 37,9% λιγότερα χρήματα από αυτούς που επισκέπτονται την Αττική και 27,3% λιγότερα από αυτούς που επισκέπτονται τα θέρετρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ημερήσια δαπάνη των Τούρκων επισκεπτών του Βορείου Αιγαίου το 2023 ήταν μόλις 27,1 ευρώ. Συνεπώς το 2024 επιτεύχθηκε υπερδιπλασιασμός της ημερήσιας δαπάνης.

Οι καλύτεροι πελάτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου είναι οι Γερμανοί που δαπάνησαν 105,6 ευρώ ανά ημέρα (40,6 ευρώ το 2023), ακολουθούν οι πολίτες των ΗΠΑ που δαπάνησαν 86,1 ευρώ (65,9 ευρώ το 2023), οι Άγγλοι δαπάνησαν 77,3 ευρώ (85,2 ευρώ το 2023).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ευλογιά των προβάτων

Διαδικτυακό σεμινάριο Βιοασφάλειας για την Ευλογιά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το ΑΠΘ την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2025 στις 12:00 μ.μ., μέσω πλατφόρμας Zoom
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος Μυτιλήνης στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο Ξενοδόχων

Στο επίκεντρο η τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου -Ο Αντιδήμαρχος Νίκος Γιαννάκας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την προβολή του νησιού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 103.500 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Με μείωση των τουριστών από 5 – 8% αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη βουτιά έκανε πληθωρισμός στην Ελλάδα

Η αποκλιμάκωση στην Ελλάδα αποδίδεται κυρίως στη σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Μυλωνάκης πάει στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού δηλώνει έτοιμος να καταθέσει στην επιτροπής τους Βουλής που διερευνά τα όσα έχουν γίνει στον Οργανισμό πληρωμής και ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το 13ο Φεστιβάλ «CINEμάθεια» ταξιδεύει σε Λέσβο και Χίο

Μαθητικές ταινίες από όλο το Αιγαίο και τη διασπορά «κεντούν» μνήμη και πολιτιστική κληρονομιά σε Μυτιλήνη, Καλλονή και Χίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτη δημοπρασία από τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων

Τιμή εκκίνησης για το φρέσκο λάδι 7,30 ευρώ ανά κιλό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο αγροτικός κόσμος στο χείλος του γκρεμού

Με μια πολύ σκληρή διατύπωση ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης προειδοποιεί πως η βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Τρομακτικές τιμές στο Entos Παγανής

Μοναδικές Προσφορές από 1 έως 4 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση Παρασκευαϊδη για την τουρκική αλιεία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων

Συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Σκαφών Μέσης Αλιείας
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα βάσανα... του Αρμού ανέρχονται σε 244.000 ευρώ

Οι σωρευμένες ζημιές της πρώτης διετίας λειτουργίας του Οργανισμού αποτελούν σημαντικό πρόβλημα και επισημαίνονται από τον ορκωτό ελεγκτή
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ένα χρόνο πίσω η υποχρεωτική δήλωση συγκομιδής ελιάς

Δείτε την ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Αδριανού