× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 22/4/2020

Οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο

Διακόσιοι άνθρωποι πεθαίνουν, καθημερινά, από την πανδημία του Covid-19, μέσα στο σπίτι τους, πριν προλάβουν να φτάσουν στο νοσοκομείο-όχι σε όλη την υφήλιο- μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην αλλοτινή μητρόπολη του νέου κόσμου και το οικονομικό κέντρο όλου του κόσμου, μέχρι πρότινος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανείπωτη θλίψη και ο φόβος που κυριαρχούν, εδώ και ένα μήνα, από το Μανχάταν μέχρι το Μπρούκλιν, το Μπρονξ, το Κουίνς και το Στάτεν Άιλαντ ξεπερνούν σε ένταση ακόμη και το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Λανθασμένοι πολυετείς κυβερνητικοί χειρισμοί και επιλογές στην πόλη που εξέθρεψε το «φαινόμενο Τραμπ» έχουν επιτείνει την αγωνία των κατοίκων της, που ελπίζουν μόνο στο να έχει πιάσει «πάτο» πλέον ο κατήφορος της αναποτελεσματικότητας και «κορυφή» ο αριθμός νεκρών και ασθενών, ώστε να αρχίσει, επιτέλους να επιπεδώνεται ή να κάμπτει η μακάβρια καμπύλη του νέου κορωνοϊού. 

Ο πρώτος θάνατος από τον COVID-19 συνέβη στις 15 Μαρτίου. Μέχρι τις 31 Μαρτίου υπήρχαν περίπου 1.100 θάνατοι στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τις 7 Απριλίου 3.485. Στις 13 Απριλίου 6.898. Στις 14 Απριλίου το Τμήμα Υγείας της πόλης πρόσθεσε 3.700 θανάτους στο σύνολο περιλαμβάνοντας εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στο σπίτι ή στα νοσοκομεία χωρίς να υποβληθούν σε τεστ, αυξάνοντας τον αριθμό, μέχρι τότε, στις 10.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, εκτιμούν πως 200 άνθρωποι, την ημέρα, πεθαίνουν στο σπίτι τους, ενώ περίπου με 20-25 ήταν ο αντίστοιχος αριθμός των νεκρών, πριν από την πανδημία.

Το Hart Island στο Μπρονξ, που για πολλές γενιές χρησίμευσε ως δημόσιο νεκροταφείο για εκείνους, που είτε δεν υπήρχαν συγγενείς να ειδοποιήσουν, είτε χρήματα για να ταφούν, έχει δει να τετραπλασιάζονται οι αριθμοί τους.

Μέχρι και το 2019, αυτές οι ταφές προγραμματίζονταν, μία φορά την εβδομάδα. Τώρα γίνονται πέντε ημέρες, την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, κρατούμενοι από το νησί Rikers εργάστηκαν σε αυτό το νεκροταφείο, σκάβοντας καταναγκαστικά, τις τάφρους. Τώρα εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές της πόλης της Νέας Υόρκης προσφέρουν στους φυλακισμένους προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό και 6 $ δολάρια την ώρα.

Πριν από μερικές εβδομάδες, μάλιστα, ο Mark Levine, μέλος του δημοτικού συμβουλίου και πρόεδρος της επιτροπής υγείας της πόλης, πρότεινε και πάρκα της Νέας Υόρκης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μαζικοί τάφοι (ταιριάζουν, άλλωστε, κατά μία έννοια – το Washington Square Park και το Madison Square Park είναι ήδη χτισμένα πάνω από τους τάφους των θυμάτων διαδοχικών πανδημιών κίτρινου πυρετού).

Αυτή η πρόταση, ωστόσο, απορρίφθηκε από το γραφείο του δημάρχου, Ντι Μπλάζιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νέα Υόρκη είναι μακράν, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στις ΗΠΑ και έχει τη μεγαλύτερη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, ωστόσο, αξίζει να γίνει μια σύγκριση με το Σαν Φρανσίσκο, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη, της ίδιας χώρας.

Η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο Μπέι εξέδωσε την πρώτη ανακοίνωση καραντίνας στις ΗΠΑ στις 16 Μαρτίου.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ-της πολυπληθέστερης πολιτείας της χώρας- εξέδωσε την ίδια  εντολή, τρεις ημέρες αργότερα. Αντίθετα ο Κουόμο (Cuomo) κυβερνήτης της Νέας Υόρκης την απέρριψε στις 18 Μαρτίου, παρά τις εκκλήσεις του δημάρχου της πόλης, Ντι Μπλάζιο κι επέβαλε τελικά περιοριστικά μέτρα στις 22 Μαρτίου.

Το ακριβές αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ίσως και να μην μπορέσει να υπολογιστεί ποτέ, αν και ο πρώην διευθυντής του CDC, Τομ Φράιντεν, εκτιμά ότι ο αριθμός των θανάτων στην πόλη θα μπορούσε να είχε μειωθεί έως και 80 τοις εκατό.

Η Νέα Υόρκη, αυτή τη στιγμή, έχει περίπου 14 φορές περισσότερους θανάτους, από την Καλιφόρνια. Το Σαν Φρανσίσκο έχει μέχρι στιγμής, μόλις 20 νεκρούς.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως στη Καλιφόρνια έχει διενεργηθεί μια πολύτιμη επιστημονική έρευνα από τον ομογενή γιατρό-γεννημένο στη Νέα Υόρκη- και καθηγητή Παθολογίας, Έρευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Γιάννη Ιωαννίδη, που ανατρέπει πολλά από αυτά που οι περισσότεροι θεωρούν ως δεδομένα για την προέλευση -το μάταιο κυνήγι του ασθενή μηδέν και των μαγισσών- τη μετάδοση και τη θνητότητα του νέου ιού.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από συνέντευξή του στον Άλφα Κύπρου:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου