× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένας μήνας «κορονοϊού» ανεκμετάλλευτος για το έργο στη Λαγκάδα!

Κωλυσιεργία άνευ λόγου με τραγικές συνέπειες βλέπει από πλευράς Κύτελη το ΤΕΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/4/2020

Ένας μήνας «κορονοϊού» ανεκμετάλλευτος για το έργο στη Λαγκάδα!
' χρόνος ανάγνωσης

Κωλυσιεργία άνευ λόγου και αιτίας βλέπει το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου στο περιβόητο έργο Λαγκάδας που έπρεπε να έχει ξεκινήσει από καιρό και η Δημοτική Αρχή Κύτελη δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε τον ένα μήνα που είναι κλειστά τα μαγαζιά και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χρόνος για να τρέξουν οι εργασίας για την αντικατάσταση του αγωγού ομβρίων! Με τα λύματα να καταλήγουν εν έτει 2020, όπως λέει το ΤΕΕ στο λιμάνι της Μυτιλήνης και ορατό τον κίνδυνο της κατάρρευσης του οδοστρώματος.

Αναλυτικά το ΤΕΕ σημειώνει σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Μυτιλήνης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κύριε Δήμαρχε,

Η παρούσα επιστολή έχει σκοπό να σας υπομνήσει και να σας θέσει το ζήτημα της αποκατάστασης/αντικατάστασης του αγωγού της Λαγκάδας, της πόλης της Μυτιλήνης, δράση που καθίσταται δραματικά επιτακτική, δεδομένων και των φαινομένων που παρατηρήθηκαν τελευταία, επί του οδοστρώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να σας καταστήσω κοινωνό του όλου θέματος και να αντιληφθείτε την πραγματική του διάσταση, πρέπει να σας θυμίσω και να θέσω υπόψη σας την υπ’ αριθμ. πρωτ. 121/24-01-2018 έκθεση του ΤΕΕ, που συντάχθηκε κατόπιν αυτοψίας στον εν θέματι υπόγειο αγωγό, κατά την οποία ελέγχθηκε μεγάλο μέρος αυτού. Το δίκτυο αποχέτευσης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι παντορροϊκό, παροχετεύοντας όμβρια ύδατα και ανεπεξέργαστα λύματα στη θάλασσα. Η λεκάνη απορροής του υφιστάμενου αγωγού ξεκινά από  την Λαγκάδα και καταλήγει στο εμπορικό λιμάνι. Κατά την αυτοψία, διαπιστώθηκαν σημαντικές ζημιές σ’ αυτόν, και μεγάλης έκτασης, με αποτέλεσμα να  δυσχεραίνεται η ομαλή απορροή των υδάτων, αλλά και να καθίσταται επικίνδυνη η διέλευση οχημάτων και πολιτών στον υπερκείμενο δρόμο, κυρίως στο ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων του κου Αϊβαλιώτη και στο ύψος του κτιρίου της παλιάς Πυροσβεστικής, όπου και το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση, λόγω του εκφυλισμού που έχει υποστεί ο θόλος του αγωγού (τμήμα από Αϊβαλιώτη έως Αμπατζή). Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χρήζει άμεσων παρεμβάσεων, καθότι υπάρχει ο κίνδυνος : α) σε περίπτωση πλημμυρικού φαινομένου, να μη γίνει επαρκής απορροή των υδάτων, και β) η στατική ανεπάρκεια του θόλου να οδηγήσει σε «σπάσιμο» του οδοστρώματος, με ό,τι τρομερό αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό και σαφές ότι το έργο της αποκατάστασης, από τη στιγμή που δημοπρατήθηκε,  θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται, γιατί α) υπάγεται στο Ε.Σ.Π.Α. , και τα χρήματα θα χαθούν (σχετ. το υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 1306/27-05-2019 έγγρ. της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου), στην αντίθετη περίπτωση, και β) τίθεται μείζον θέμα ασφάλειας των διερχομένων, και όσων διαβιούν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή, πολύ δε περισσότερο, αν αναλογιστούμε και συνεκτιμήσουμε τις πρόσφατες εμπειρίες από τις θεομηνίες στο Μάτι και τη Μάνδρα Αττικής, στη Χαλκιδική, καθώς και τους σεισμούς που λαμβάνουν χώρα σε ανύποπτο χρόνο (στον τόπο μας είχαμε ήδη αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία προ διετίας).

Επειδή, λοιπόν, το έργο είναι μείζονος σημασίας, κι επειδή πρέπει να προετοιμαστούμε και να θωρακιστούμε για οποιαδήποτε φύσης επικείμενη θεομηνία, αλλά και γιατί, πολύ απλά, η ίδια η καθημερινότητα της πόλης το καλεί (η χρήση αυτού του δρόμου είναι συνεχής και αδιάλειπτη), η περαιτέρω αργοπορία στην κατασκευή του νέου αγωγού, εξαιτίας της όποιας κωλυσιεργίας από την πλευρά της δημοτικής αρχής, θα εκκινήσει αλυσιδωτές δράσεις στο φυσικό χώρο του αγωγού, ίσως και ανεξέλεγκτες, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί δραματικά επικίνδυνη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δε, αυτομάτως θα συνεπάγεται πολιτικές και ίσως και ποινικές ευθύνες, γι’ αυτούς που έχουν την ευθύνη της αποκατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κύριε Δήμαρχε,

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την αγωνία μας, συνολικά, ως Φορέα, για την τύχη του έργου. Δεδομένης και της παγκόσμιας πανδημίας του covid-19, αντιλαμβανόμαστε και σας επισημαίνουμε ότι το έργο θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει και οι επιμέρους εργασίες, που αυτό απαιτεί, να λάμβαναν χώρα αδιάλειπτα, εδώ κι ένα μήνα, στο πιο δύσκολο κομμάτι του αγωγού,  αφού δεν υπάρχει ακόμα καμία  απαγόρευση για τα εργοτάξια.

Παρακαλούμε, όπως επισπεύσετε τις διαδικασίες, ώστε το έργο να είχε ξεκινήσει να υλοποιείται, αν ήταν δυνατόν,...χτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας την παρούσα επιστολή, θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε και μια άλλη διάσταση του θέματος : Εν έτει 2020, είναι αδιανόητο τα λύματα να καταλήγουν στο λιμένα της πόλης, μιας σύγχρονης πόλης, δημιουργώντας επικίνδυνη ρύπανση στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, δεδομένης, δε, και της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού.

Τέλος, πρέπει επίσης να επισημανθεί και να διασφαλιστεί, εκ των προτέρων, ότι θα βρεθούν σοβαρές κι επαρκείς λύσεις, που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή «ανακούφιση» και «αποζημίωση»  των επαγγελματιών και των κατοίκων της περιοχής, για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης του αγωγού.»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου Στράτος Μανωλακέλλης επισυνάπτει στην επιστολή του την υπ’ αριθμ. πρωτ. 121/24-01-2018 έκθεση του ΤΕΕ Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου και το υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 1306/27-05-2019 έγγρ. της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον