ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Μικρή ανάκαμψη των τιμών του ελαιολάδου στην Ισπανία
Οι παραγωγοί σε όλες της χώρες της Μεσογείου αρνούνται να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές κι αγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/12/2024

Μια μικρή ανάκαμψη της χονδρικής τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία, όπως δείχνουν τα στοιχεία που Παρατηρητηρίου Τίμων και Αγορών της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας. Την εβδομάδα 23 – 29 Δεκεμβρίου η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 4,37 ευρώ ανά κιλό. Μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, στην κορύφωση του δεύτερου πτωτικού κύματος η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είχε υποχωρήσει στα 4,14 ευρώ ανά κιλό. Την εβδομάδα 18 ως 24 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν το ξεκίνημα του πτωτικού κύματος, η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν στα 5,53 ευρώ ανά κιλό, του παρθένου ελαιολάδου στα 5,00 ευρώ ανά κιλό και του βιομηχανικού άσσου στα 4,86 ευρώ ανά κιλό.
Σήμερα Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου το ίδρυμα Olivar της Ισπανίας δίνει μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα 4,37 ευρώ ανά κιλό, την μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου στα 3,90 ευρώ ανά κιλό και την μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού άσσου στα 3,30 ευρώ ανά κιλό. Στις 17 Δεκεμβρίου η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σύμφωνα με το ίδρυμα Olivar είχε βρεθεί κάτω από τα 4,10 ευρώ ανά κιλό, ενώ μια ημέρα αργότερα στις 18 Δεκεμβρίου η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου είχε βρεθεί στα 3,40 ευρώ ανά κιλό.
Στις 22 Δεκεμβρίου γράφαμε στο «Ν», με επιφύλαξη, «Φρένο στην κατρακύλα των τιμών του ελαιολάδου;» και σημειώναμε «Χωρίς να βρισκόμαστε σε φάση ανόδου των τιμών και χωρίς να έχει αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υποτιμητικής κερδοσκοπίας κάτι δείχνει να αλλάζει στην χονδρική αγορά».
Σήμερα μπορούμε να πούμε πως αυτό που άλλαξε την κατάσταση στην αγορά είναι η απροθυμία ελαιοπαραγωγών να δεχθούν ότι θα δουλεύουν τσάμπα για να εξυπηρετούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια μιας χούφτας ολιγοπωλίων που ελέγχουν την παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου. Κι αυτή η στάση είναι φανερή σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης αν και εκφράζεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Στην Ισπανία είναι σαφέστατο το μήνυμα της μειωμένης προσφοράς ελαιολάδου που οδήγησε στην μικρή άνοδο των τιμών. Στην Ελλάδα οι παραγωγοί αρνούνται να πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους το ελαιόλαδο. Κι όσοι μπορούν πωλούν, όσο μπορούν περισσότερο ελαιόλαδο, με τον τενεκέ σε γνωστούς και φίλους, για να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα τους. Στην Ιταλία, όπου οι τιμές χονδρικής του ελαιολάδου είναι άνω των 9,00 ευρώ ανά κιλό. Οι ελαιοπαραγωγοί δηλώνουν πως δεν θα δεχθούν μείωση των τιμών κάτω από τα 9,00 ευρώ.
Από τις τιμές που παραθέτουμε είναι φανερό πως υπάρχει αρκετή απόσταση να καλυφθεί προκειμένου οι τιμές παραγωγού να επιστρέψουν στα επίπεδα 5,50 ως 6,00 ευρώ στην Ελλάδα. Επίπεδο που θεωρείται ικανοποιητικό για τους ελαιοπαραγωγούς. Όμως το κρίσιμα ερωτήματα είναι δύο:
- Πόσο μπορούν να αντέξουν οι ελαιοπαραγωγοί και οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις αυτό το «κατενάτσιο» στην προσφορά που κάνουν;
- Οι έμποροι και οι τυποποιητές αντιλαμβάνονται ή όχι πως μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου θα χαθούν επειδή καρπός που μπορούσε να συγκομισθεί δεν θα συγκομισθεί; Διότι οι τρέχουσες τιμές παραγωγού είναι κάτω από το κόστος παραγωγής;
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στην αγορά του ελαιολάδου δείχνουν πως είναι απόλυτη ανάγκη να νομιμοποιηθεί η απευθείας πώληση του προϊόντος από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Ώστε η μεγάλη μάζα των κατοίκων στις ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου να βρίσκουν καλής ποιότητας ελαιόλαδο σε προσιτές τιμές. Παράλληλα οι ελαιοπαραγωγοί θα αποκτήσουν εισόδημα που θα τους δώσει την δυνατότητα να αντισταθούν στις υπερβολικές πιέσεις εμπόρων και τυποποιητών.