× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μεγάλη Παρασκευή στη Σκάλα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ*

Δημοσίευση 17/4/2020

Η Μεγάλη Παρασκευή στη Σκάλα
' χρόνος ανάγνωσης

Όπου έρχεται η Μεγαλοβδομάδα, έρχεται κʼ η Μεγάλη Παρασκευή, να βγάλουν τη νύχτα τον Επιτάφιο, να τον γυρίσουν μέσα στο χωριό. Τούτες οι γιορτάδες παίρνανε μορφή εθνικής επίδειξης μπροστά στους Τούρκους. Προπάντων ο Επιτάφιος και η Δευτερανάσταση, που είχαν τις μεγάλες λιτανείες με όλα τα λάβαρα.

Τον Επιτάφιο τον περιμέναμε όλο το χρόνο με λαχτάρα. Ήταν μια νύχτα γεμάτη μαγεία και συγκίνηση, όλο χρυσαφιά χρώματα και φως. Μύριζε ως τʼ άστρα ο αγέρας δάφνες και μοσκολίβανα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαν ξεκινούσε η λιτανεία, μπροστά πήγαιναν τα ασημένια φανάρια με τα χρωματιστά κρύσταλλα, σηκωμένα ψηλά – ψηλά, πάνω στα γαλάζια τους κοντάρια. Τα ξεφτέρουγα με τις μαλαματένιες αχτίδες άστραφταν στα φώτα. Και κείνα τα λάβαρα, οι πελώριες βελουδένιες εικόνες, σηκωμένες σαν σημαίες, όλο χρυσή φούντα από καθαρό μαλαματένιο σύρμα, νʼ αντιφεγγίζουν κάτω από τις λαμπάδες και να τρέμουν. Στη μέση η Ταφή και η Σταύρωση.

Τα κρατούσαν «τα παπαδάκια», αγόρια ντυμένα με άσπρα και γαλάζια άμφια, τα σήκωναν όσο μπορούσαν πιο ψηλά, να φτάνουν ως εκεί μπροστά στα «ξεπεταχτά» των τούρκικω σπιτιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξέραν πως πίσω από τα μισόκλειστα παραθυρόφυλλα ξενυχτούσαν οι χανούμισσες, τα τουρκάκια, οι γέροι μουσουλμάνοι, φαρμακωμένοι όλοι τους από τη ζήλια, να βλέπουν την αρχοντιά και τα μεγαλεία της θρησκείας μας.

Πίσʼ από τα λάβαρα ερχόταν ο παπάς με τʼ αγιονταφίτικα άμφια. Χοντρό μενεξελί μεταξωτό με ολόχρυσες ουγές, στολισμένο με σταυρούς από αληθινά μαργαριτάρια. Έβγαζαν και τʼ ακριβό Βαγγέλιο στη λιτανεία. Το δέσιμό του ήταν πλάκες ατόφιο χρυσάφι δουλεμένο. Οι τέσσερεις Ευαγγελιστές στις τέσσερεις γωνιές, κʼ ένα γύρω όλο ρουμπίνια σα ρωϊδοπαπούδες. Σπίθιζαν οι πέτρες, βυσσινιές, πράσινες, κρασουλιές.

Ύστερα ερχόταν το κουβούκλιο από τον Επιτάφιο, χαμένο κάτω από τις βιόλες και τους αβαγιανούς. Ο Επιτάφιος, μεγάλος, ολόσωμος, κεντημένος στο χρυσάφι και στα πετράδια. Κι από πίσω όλοι οι χριστιανοί με τις λαμπάδες και με τα φαναράκια. Άντρες, γυναίκες και μωρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε τρίστατο η λιτανεία σταματούσε κʼ έλεγαν την ευκή. Σταματούσε και στην πόρτα των δημογερόντω. Και παντού έκαιγε μοσκολίβανο, τα μπρούτζινα θεμιατά κάπνιζαν στις πόρτες, στις σκάλες, στα παραθύρια. Ο ευωδιαστός καπνός ανέβαινε ειρηνικά ίσαμε τʼ άστρα, ο αγέρας μύριζε ροδόσταμα.

Τα ράντιζαν οι κοπέλες από τα μπαλκόνια με κρουσταλλένια ροδοστάλια. Το φως από τις λαμπάδες έπαιζε παράξενα, ηδονικά, στο παχουλό τους πηγούνι, στα ρουθούνια και στα ματόκλαδα. (Ποτές οι κοπέλες του χωριού δε μας φαίνονταν έτσι γλυκιές και επιθυμητές, όσο τη νύχτα του Επιτάφιου).

Οι Τούρκοι πια να τα βλέπουν όλα αυτά και να σκάνουν από το κακό τους. Μόνο η δικιά μας η θρησκεία είχε τέτοια δόξα. Το ξέραμε και χαιρόμαστε γιʼ αυτό. Περνούσαμε χαρούμενοι, συγκινημένοι ως τα δάκρυα και περήφανοι. Περνούσαμε μονιασμένοι ως το θάνατο, φρουρά ομόψυχη γύρω στο Χριστό μας, όλοι οι Έλληνες. Που θέλεις και δεν μπορείς να πας, σαν έχεις μπροστά σου τα λάβαρα και τα ξεφτέρια Του. Ποιον θέλεις και δε θα τον νικήσεις με τέτοιο μποστολάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπου ήταν για να γίνει στάση, τα παιδιά της κάθε γειτονιάς είχαν μπλεγμένες καμάρες από δάφνες, να σταθεί από κάτου το κουβούκλι, ο Επιτάφιος. Απʼ αυτές κρέμαζαν μεγάλα χαρτένια φανάρια πολύχρωμα, στολισμένα με χρυσόχαρτα και λογής ξόμπλια. Σχημάτιζαν σταυρούς, σημαίες ασπρογάλαζες, τούμπανα, άστρα. Κάναμε και τρίγωνα χαρτοφάναρα με του Θεού το μάτι στη μέση.

Παράβγαιναν οι γειτονιές ποια να στολίσει πιο όμορφα την καμάρα της. Στη στάση της αγοράς, εκεί πια γινόταν η μεγάλη στολισιά.

Μια φαρδιά αψίδα σηκωνόταν κʼ έπιανε όλο το φάρδος της μικρής πλατέας. Τα φανάρια της αμέτρητα και στη μέση ένα μεγάλο, με τη Σταύρωση πάνω στο τριανταφυλλί χαρτί. Αυτό το λέγαμε «το δωδεκάφωτο». Μέσα έκαιγαν αράδα όλα τα σπαρματσέτα – οι δώδεκα Αποστόλοι. Εκεί σταματούσε για πολλήν ώρα η λιτανεία. Έψελναν τα παιδιά τον Επιτάφιο Θρήνο, οι παπάδες λέγαν όλες, τις ευχές. Αντίκρυ ήταν τα τούρκικα καφενεία. Γιʼ αυτό.

Ανέβαινε το λοιπόν κείνη την αξέχαστη βραδιά η μεγάλη λιτανεία με ψαλμουδιές κι αναμένες λαμπάδες. Μέσα στο σκοτάδι, από τόσον κόσμο, δεν άκουγες μιλιά. Μόνο τα παπούτσια τα ρούχα, γιόμιζαν σούσουρο τη νύχτα.

 

* Από το μυθιστόρημα «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης», 1943.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Συνομιλία τέχνης με τον Στρατή Ελευθεριάδη

Το Σάββατο 26 Ιουλίου εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade στη Βαρειά Μυτιλήνης η ομαδική εικαστική έκθεση «Συνομιλώντας με τον TÉRIADE», θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά με μνήμες Μικρασίας, για την Αγιά Παρασκευή από απέναντι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε» το Σάββατο 26 Ιουλίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο κόσμος μέσα από 148 φωτογραφικούς φακούς

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης παρουσιάζει τη νέα ετήσια έκθεση της στην Πλατεία Σαπφούς
ΒΙΒΛΙΟ

Έκθεση βιβλίων στον μύλο Περάματος

Από τις 25 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου, ο παραδοσιακός μύλος γεμίζει σελίδες, μνήμες και τοπική λογοτεχνία
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέντε χρόνια σιωπής από τη φωνή της Λεσβιακής ψυχής

Ο τελευταίος αυθεντικός ερμηνευτής των αμανέδων και των μικρασιάτικων τραγουδιών Σόλωνας Λέκκας ζει στη μνήμη όσων άκουσαν τη φωνή του σαν προσευχή
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για το αλλιώτικο και τους αλλιώτικους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο ήχος του Αιγαίου γεφυρώνει πολιτισμούς στη Μυτιλήνη

Το 2ο Μουσικό Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης συνεχίζεται με συγκινητικές εμφανίσεις και πολιτιστικές συναντήσεις πέρα από σύνορα
ΘΕΑΤΡΟ

«Έκουψι γιου κόπ’ς» στην Αγιάσο

Η θεατρική επιτυχία του Γιάννη Δημ. Παπάνη ξαναζωντανεύει στον Κήπο Παναγίας την Κυριακή 10 Αυγούστου – Μια λαογραφική εμπειρία με άρωμα Λέσβου και… ντοπιολαλιάς
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη υποδέχεται τον ήχο της Ευρώπης και της Ανατολής

Το Hydra Quartet από την Ολλανδία μάγεψε στο Κάστρο Μυτιλήνης με έργα από το Μπαρόκ μέχρι σήμερα – Απόψε το POLIS Ensemble και η Zekiye Yürekli μας ταξιδεύουν μουσικά στον προαύλιο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

O Nίκος Μακρόπουλος στο Κτήμα Οινοφόρος

Μια μεγάλη συναυλία το Σάββατο 2 Αυγούστου