Κινδύνεψαν παιδιά και εκπαιδευτικοί στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
Ακόμα μια έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης που βρίσκεται έξω από το σχολείο την ώρα που πήγαιναν στον εκκλησιασμό -Εγκληματική αδιαφορία από το ΔΕΔΔΗΕ -Η Εισαγγελία Μυτιλήνης ακούει;
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 20/12/2024
Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, όταν μετασχηματιστής υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ εξερράγη, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού των μαθητών της Β’ τάξης, με τις σπίθες από την έκρηξη να πέφτουν λίγα εκατοστά μακριά από τα παιδιά που διέρχονταν ακριβώς από κάτω.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου εξέφρασε την αγανάκτησή του με επιστολή προς τον ΔΕΔΔΗΕ, τον Δήμο Μυτιλήνης και κάθε αρμόδιο φορέα, ζητώντας εξηγήσεις για την κατάσταση του μετασχηματιστή. Στην επιστολή τους, οι γονείς επισημαίνουν ότι ο μετασχηματιστής δεν φαίνεται να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ θέτουν το ερώτημα εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες συντηρήσεις και αν εξετάζεται η μετακίνησή του σε ασφαλέστερη τοποθεσία.
«Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη», τονίζει ο Σύλλογος, ζητώντας άμεση ενημέρωση για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να αποτραπεί η επανάληψη ενός τέτοιου περιστατικού.
Παρά τη σοβαρότητα του περιστατικού, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη δήλωση ή ανάληψη ευθύνης. Η απουσία απαντήσεων εντείνει την οργή των πολιτών, που βλέπουν την αδιαφορία του φορέα ως προσβολή προς την τοπική κοινωνία.
Είναι επιτακτική ανάγκη η Εισαγγελία Μυτιλήνης να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην επικίνδυνη έκρηξη καθώς τα ερωτήματα παραμένουν: Πότε ήταν η τελευταία φορά που συντηρήθηκε ο συγκεκριμένος μετασχηματιστής; Γιατί τοποθετήθηκε τόσο κοντά σε σχολικό χώρο;