× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ούτε μια αναφορά στο Μεταφορικό ισοδύναμο από τον Στυλιανίδη

Παραμένει ο στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας να κάνει 10ετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές. Έρχονται αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/12/2024

Ούτε μια αναφορά στο Μεταφορικό ισοδύναμο από τον Στυλιανίδη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στα 161 εκατ. ευρώ δόθηκαν το 2024 για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την διάρκεια της ομιλίας τους στην Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δελτίο τύπου που έστειλε το υπουργείο για την ομιλία του κ. Στυλιανίδη αλλά και στα 12 λεπτά της αρχικής τοποθέτησης του στην Βουλή ο κ. Στυλιανίδης δεν έκανε καμία αναφορά στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, στοιχείο που δείχνει πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το μέτρο αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα εκτενέστατη ήταν η αναφορά του υπουργού στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ακτοπλοϊκών εταιρειών για την κατασκευή νέων πλοίων με την αξιοποίηση των πόρων και των άγονων γραμμών. Επίσης προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική που έχει δεχθεί για τον τρόπο που διαχειρίζεται το υπουργείου του το διαγωνισμό για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές.

Επίσης ο υπουργός ανέφερε πως θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ για μικρής κλίμακας έργα στα λιμάνια της χώρας, ενώ αναζητούνται τρόπο για την χρηματοδότηση των υποδομών που χρειάζονται τα λιμάνια για να μπορούν να εξυπηρετούν «πράσινα» πλοία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος ανοιχτό άφησε ο κ. Στυλιανίδης το ενδεχόμενο αυξήσεων στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στις γραμμές του Αιγαίου ως αποτέλεσμα εφαρμογής των φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρει:

Τους στόχους και τις στρατηγικές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, με την ομιλία του σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο κ. Στυλιανίδης, αρχικά, επισήμανε ότι ο ίδιος προσωπικά ποτέ δεν συνεισέφερε σε τοξικό κλίμα γιατί, όπως είπε, «κάτι τέτοιο δεν ενδιαφέρει τον πολίτη και δεν συνεισφέρει ούτε στην ουσία της πολιτικής». «Η εποικοδομητική κριτική είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη, όταν βασίζεται σε στοιχεία και όταν έχει περιεχόμενο και πρόταση», συμπλήρωσε και συνέχισε χαρακτηριστικά: «Αυτό, δυστυχώς, αποδεικνύει ότι εκείνοι που ασκούν κριτική τις τελευταίες ημέρες για τις πολιτικές μας, δεν έχουν καν διαβάσει τις ανακοινώσεις του Υπουργείου».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο project των άγονων γραμμών, στο «maritime cluster», αλλά και στις ευρύτερες πολιτικές του Υπουργείου, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις που συνδέονται με χρηματοδότηση ακόμα και από ειδικά κεφάλαια, μπορεί να ξεπεράσουν, για πρώτη φορά, τα δύο δις.

 

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι, τo 2019 οι άγονες γραμμές είχαν κόστος περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ ενώ, για φέτος, το κόστος θα αγγίξει τα 161 εκατομμύρια ευρώ. Όπως, δε, δήλωσε «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το μεγάλο κονδύλι των 500 εκατομμυρίων με μισό δις ευρώ από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τις άγονες γραμμές ώστε και να έχουμε, πλέον, δεκαετείς συμβάσεις με προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις και να έχουμε αξιόπιστη ακτοπλοΐα με ασφάλεια αλλά και πράσινα πλοία. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο των 2-3 χρόνων, μέχρι να δρομολογηθεί το ΣΔΙΤ, το Private – Public Partnership δηλαδή, χρειάζεται να δείξουμε σύνεση στη διαχείριση των χρημάτων και να κρατήσουμε, πάνω απ' όλα, όλα τα νησιά σε διασύνδεση, μόνιμα, με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους.

 

Σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε μετά την απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η απάντηση του Υπουργείου είναι αποστομωτική και γεμάτη νομικά επιχειρήματα. «Είμαι σίγουρος», επισήμανε, «ότι όπως έγινε και πέρυσι, στο Συμβούλιο Επικρατείας θα φανεί και τώρα ότι έχουμε δίκιο, διότι στόχος δεν είναι άλλος από το να κρατηθούν τα νησιά σε σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα και σε σύνδεση μεταξύ τους, ώστε να μπορέσουν οι νησιώτες να απολαμβάνουν αυτό το μεγάλο προνόμιο».

Ο Υπουργός τόνισε ότι οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού για το Υπουργείο, φέτος, αυξάνονται πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ και διαμορφώνονται συνολικά στα 336.863.000 εκατομμύρια ευρώ. Το κύριο μέρος αυτών των πιστώσεων αφορά σε παροχές στους εργαζόμενους, αυξημένες κατά 4,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή σχετίζεται κυρίως με τη θέση σε ισχύ της αύξησης της νυχτερινής αποζημίωσης, αλλά και σειρά άλλων αυξήσεων επιδομάτων και μισθολογικών ωριμάνσεων.

 

Ιδιαίτερα αυξημένο παρουσιάζεται φέτος και το ποσό για τις κοινωνικές παροχές, λόγω των αυξημένων δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού αλλά και την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Στην κατηγορία «Αγορές Αγαθών και Υπηρεσιών» υπάρχει, επίσης, σημαντική αύξηση ποσοστού περίπου 55,5%.

 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφάζουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη αρνείται επανέλεγχο που ζήτησε ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα
Σφάζουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καββαδάς: Πληρώνονται 7,73 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες στους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Οι αποζημιώσεις αφορούν 46.124 ζώα που θανατώθηκαν λόγω του αφθώδους πυρετού και, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να καταβληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες
Καββαδάς: Πληρώνονται 7,73 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες στους κτηνοτρόφους της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η σύμβαση έληξε, ο αφθώδης παραμένει και το υπουργείο δεν πληρώνει

Στον αέρα η χρηματοδότηση των συνεργείων ψεκασμού, με μηνιαίο κόστος 380.000 ευρώ -Η Περιφέρεια έχει δαπανήσει περίπου 6 εκατ. ευρώ και αδυνατεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ψεκασμών — Επιστολή Μουτζούρη για άμεση κάλυψη του κόστους
Η σύμβαση έληξε, ο αφθώδης παραμένει και το υπουργείο δεν πληρώνει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Θετικά κοπάδια περιμένουν ακόμη τη θανάτωση στη Λέσβο

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόρριψη της απόφασης για αναστολή των θανατώσεων, κτηνοτρόφοι παραμένουν σε αναμονή. Προβληματισμός για ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και κλήσεις της Τροχαίας μετά τις κινητοποιήσεις στη Λάρσο
Θετικά κοπάδια περιμένουν ακόμη τη θανάτωση στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων για το νέο ΟΣΔΕ

Μπαράζ ανακοινώσεων από την ΑΑΔΕ την ώρα που ανά την Ελλάδα γίνεται του «ΚΑΕΚ το κάγκελο»
Διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων για το νέο ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Δικαιοσύνη ο Παλλεσβιακός Φορέας για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού

Κατέθεσε αναφορά – καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ζητώντας κατεπείγουσα διερεύνηση για δύο εκμεταλλεύσεις στο Βαφειό
Στη Δικαιοσύνη ο Παλλεσβιακός Φορέας για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταστροφική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου

Παρατείνονται ως το τέλος του 2026 τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό
Καταστροφική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν απαλλαγή από ΤΑΠ και δημοτικά τέλη

Αίτημα του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για προσωρινό μηδενισμό των επιβαρύνσεων και σταδιακή επαναφορά τους σε βάθος πενταετίας
Ζητούν απαλλαγή από ΤΑΠ και δημοτικά τέλη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοικτή σε όλους η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ 2028 – 2034

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και να καταθέτουν τις προτάσεις τους για την επόμενη προγραμματική περίοδο
Ανοικτή σε όλους η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ 2028 – 2034