× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποφυλακίζεται ένας στους τρεις στην Τουρκία, πλην των πολιτικών κρατουμένων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 15/4/2020

Αποφυλακίζεται ένας στους τρεις στην Τουρκία, πλην των πολιτικών κρατουμένων

Αυξήθηκε απότομα, λόγω και της εξάπλωσης των κρουσμάτων του Covid-19 στις τουρκικές φυλακές, ο αριθμός των κρατουμένων, που είχε αποφασίσει, ούτως ή άλλως, το καθεστώς Ερντογάν, να αποφυλακίσει πρόωρα, σε μία ρηξικέλευθη προσπάθεια να ανακτήσει το τρωθέν του κύρος, από τη διαφθορά, την οικονομική κρίση, τις πολιτικές διώξεις και τις στρατιωτικές του εκστρατείες, σε Αφρική και Ασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πανδημία, ωστόσο, επιτάχυνε τις πολιτικές διεργασίες, καθώς η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος που στηρίζεται από τους εθνικιστές στην τουρκική Βουλή, πριν από την υγειονομική κρίση, συναντούσε σθεναρή αντίσταση από την πλειονότητα της τουρκικής κοινωνίας και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, που έβλεπαν σε αυτήν μία ακόμη σκηνοθετημένη «άφεση αμαρτιών» με σκοτεινά ανταλλάγματα, αφού αποκλείονταν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι φερόμενοι ως ύποπτοι για τρομοκρατία- με την πολύ ευρεία έννοια που έδωσε σε αυτήν το καθεστώς για να σιγήσουν οι αντιφρονούντες.

Με τις ψήφους, λοιπόν, του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Κόμματος των Εθνικιστών του Μπαχτσελί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, πέρασε από το τουρκικό κοινοβούλιο των 600 εδρών, με 279 ψήφους υπέρ και μόλις 51 κατά.

Αναμένεται η βούλα του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος με την κατάχρηση όλων των υπερεξουσιών του, όπως συνηθίζει, θα βάλει τις τελευταίες πινελιές, που θα κρίνουν: Πόσοι από τις 90.000 που θα βγουν από τις τουρκικές φυλακές θα τεθούν σε κατ΄οίκον περιορισμό, πόσοι θα θεωρούνται προσωρινά και πόσοι  πραγματικά ελεύθεροι, πόσοι θα έχουν πολιτικά ή όχι δικαιώματα και πόσοι θα έχουν επιπλέον υποχρεώσεις ή περίοδο αναστολής και καταβολής προστίμων ή αποζημίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο θολό τοπίο του Ερντογανισμού, που σκεπάζει την γειτονική μας χώρα, τίποτε δεν μένει ανεκμετάλλευτο, από το ζεστό, οικογενειακό και πλούσιο προεδρικό περιβάλλον των 1.000 δωματίων, που απαρτίζουν τη χλιδάτη καραντίνα εξουσίας, χρόνια τώρα, στην Άγκυρα.

Εντούτοις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, υπάρχουν κάποιες αδρές γραμμές, που ενδέχεται να τηρήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Εκείνοι που θα επιλεγούν να  τεθούν σε κατ ‘οίκον περιορισμό θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στο σπίτι τους, έως τις 31 Μαΐου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, όμως, θα μπορεί να παρατείνει αυτήν την περίοδο, μέχρι τρεις φορές, κατ’ ανώτατο όριο τους δύο μήνες, εάν συνεχιστεί η πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός του ευεργετικού για τους ποινικούς κρατούμενους νόμου μένουν παιδεραστές και έμποροι ναρκωτικών και απαρέγκλιτα οι δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, που βρίσκονται στις φυλακές, επειδή έχουν κατηγορηθεί από το τουρκικό καθεστώς, ότι έχουν διασυνδέσεις, είτε με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) είτε με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Ερντογάν, ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος, του 2016.

Δεκάδες διεθνείς και τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδες βουλευτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών της τουρκικής αντιπολίτευσης, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άνευ όρων τους δημοσιογράφους, τους ακαδημαϊκούς και όλους όσους έχουν φυλακιστεί από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι σήμερα, εξαιτίας των πολιτικών τους θέσεων ή απόψεων, μετά δηλαδή το σαρωτικό πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Ερντογάν με βίαιη κρατική καταστολή και αυθαίρετη στέρηση ελευθεριών και δικαιωμάτων.

«Εκείνοι που καταδικάστηκαν σε έκνομες δίκες, βάσει των υπερβολικά ευρέων αντιτρομοκρατικών νόμων της Τουρκίας, καταδικάζονται, διπλά, τώρα, μένοντας άδικα να αντιμετωπίσουν μόνοι την προοπτική μόλυνσης από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια», δήλωσε η εκπρόσωπος της Τουρκίας στη Διεθνή Αμνηστία, Μίλενα Μπουγιούμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας πρέπει να κάνει το σωστό και να απελευθερώσει αμέσως εκείνους που φυλακίζονται αποκλειστικά και μόνο επειδή εξέφρασαν ειρηνικά τις απόψεις τους» τόνισε η ίδια.

Σύμφωνα με την Μπουγιούμ, ούτε μία τροπολογία από αυτές, που κατέθεσε η τουρκική αντιπολίτευση δεν συμπεριλήφθηκε στο κείμενο.

Στους διεθνώς αναγνωρίσιμους πολιτικούς κρατούμενους περιλαμβάνονται οι συμπρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP)η Φιγκέν Γιουκσεντάγ και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Figen Yuksekdag – Selahattin Demirtas), ο διακεκριμένος για το φιλανθρωπικό του έργο Osman Kavala και ο συγγραφέας Ahmet Altan.

Ο νόμος που ψηφίστηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση είναι «άδικος και παράνομος» δήλωσε ο συνήγορος του Ντεμιρτάς, την ώρα που ο κορωνοϊός είχε, ήδη, σκοτώσει τρεις κρατούμενους των τουρκικών φυλακών ενώ σήμερα εξέπνευσε εξαιτίας του Covid-19 ο ηγέτης του Ανεξάρτητου τουρκικού κόμματος (BTP) Χαϊντάρ Μπας.

Συνολικά 107 νεκροί ανακοινώθηκαν στην Τουρκία, το τελευταίο 24ωρο, με τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας να φτάνει τους 1.403 στις 14 Απριλίου και τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 65.000. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του