× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κυκλική Οικονομία και Αιώνια Χημικά: Έννοιες ασύμβατες

Γράφει ο ΝΑΣΟΣ ΣΤΑΣΙΝΑΚΗΣ, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημοσίευση 8/12/2024

Κυκλική Οικονομία και Αιώνια Χημικά: Έννοιες ασύμβατες
' χρόνος ανάγνωσης

Η μετάβαση προς μία Κυκλική Οικονομία αποτελεί στρατηγικό στόχο και προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αποδεικνύεται ακόμη και από την αλλαγή του τίτλου που θα φέρει η νέα αρμόδια Επίτροπος Περιβάλλοντος, κυρία Jessika Rosswall, που πλέον θα ονομάζεται Επίτροπος για το Περιβάλλον, την Ανθεκτικότητα των Υδάτων και την Ανταγωνιστική Κυκλική Οικονομία.
Μέσα από το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, η Ε.Ε. στοχεύει να μειώσει την πίεση στους φυσικούς πόρους επιτυγχάνοντας βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή γραμμική οικονομία, η οποία ακολουθεί την προσέγγιση «παίρνω, φτιάχνω, καταναλώνω, απορρίπτω», εδώ τα υλικά επαναχρησιμοποιούνται, ανακατασκευάζονται ή ανακυκλώνονται. Η παραπάνω ιδέα ακούγεται, επί της αρχής, ως μία win-win κατάσταση για την οικονομία και το περιβάλλον. Από την άλλη, είναι γενικά αποδεκτό πως η κυκλικότητα λειτουργεί καλύτερα αν τα παραπροϊόντα είναι καθαρά. Πόσο καθαρά είναι όμως στην πράξη και πόσο εφικτός είναι τελικά ο στόχος της Κυκλικότητας με όρους οικονομικούς αλλά και περιβαλλοντικούς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ας δούμε, ως ενδεικτική περίπτωση, μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην Ε.Ε., αυτή της διάθεσης και επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων αποβλήτων (π.χ. κομπόστ, λυματολάσπης) στο έδαφος. Η συγκεκριμένη πρακτική θεωρείται ότι ακολουθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας καθώς μειώνει τη χρήση χημικών λιπασμάτων, βοηθά στην αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών και δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των παραγόμενων αποβλήτων.


Από το 2000 έως το 2006, στην περιοχή Mittelbaden της Δυτικής Γερμανίας, μία εταιρία παραγωγής κομπόστ, που διαχειριζόταν και τα απόβλητα της τοπικής χαρτοβιομηχανίας, διέθετε το παραγόμενο υλικό στο έδαφος. Το 2012, αναλύσεις -που έγιναν κατά τύχη στο υπόγειο νερό της περιοχής- έδειξαν ότι 11.000 στρέμματα γης και 170 εκατ. κυβικά μετρά υπόγειου νερού ήταν επιβαρυμένα με PFAS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χημικές ενώσεις που χαρακτηρίζονται ως «Αιώνια Χημικά» εξαιτίας του μεγάλου χρόνου παραμονής τους στο περιβάλλον και των σημαντικών επιπτώσεων που έχουν στην ανθρώπινη υγεία. Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά τον εντοπισμό της ρύπανσης, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η δίκη για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει τα έξοδα απορρύπανσης. Από την άλλη, η τοπική εταιρεία ύδρευσης υποχρεώθηκε να εφαρμόσει ένα επιπλέον στάδιο επεξεργασίας για τον καθαρισμό του υπογείου νερού, ενέργεια που οδήγησε σε αύξηση της τιμής του από το 1.50 €/m3 το 2015 στα 2.79 €/m3 το 2024.


Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μοναδική, ένα ακραίο παράδειγμα που είναι απίθανό να επαναληφθεί κάπου άλλου.
Πρόσφατα δεδομένα από την Πολιτεία του Μέιν στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι η μακροχρόνια χρήση λυματολάσπης στη γεωργία οδήγησε σε ρύπανση των γεωργικών εκτάσεων και των υπόγειων υδάτων με PFAS. Παράλληλα, έρευνα σε φάρμες της περιοχής έδειξε σε ορισμένες περιπτώσεις την παρουσία PFAS στο παραγόμενο γάλα. Αξίζει να επισημανθεί ότι, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις Η.Π.Α., το 50% περίπου της λυματολάσπης διατίθεται σήμερα στο έδαφος, ενώ η νομοθεσία δεν απαιτεί την παρακολούθηση των PFAS. Από την άλλη, η χρήση των PFAS είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη σε έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων που περιλαμβάνουν ρούχα, υλικά συσκευασίας τροφίμων, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, ηλεκτρονικά είδη, αφρούς πυρόσβεσης κλπ.


Αντίστοιχα φαινόμενα σοβαρής ρύπανσης είχαν σημειωθεί παλαιότερα και με άλλες κατηγορίες Αιώνιων Χημικών, όπως για παράδειγμα με τις διοξίνες που ανιχνεύτηκαν στα αυγά και στα πουλερικά στο Βέλγιο το 1999 ή στο χοιρινό κρέας στην Ιρλανδία το 2008. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, αιτία της ρύπανσης ήταν η εφαρμογή πρακτικών επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων. Στο Βέλγιο, βιομηχανικά λίπη επιβαρυμένα με PCBs και διοξίνες αναμειγνύονταν με άλλα λίπη για την παραγωγή ζωοτροφών, στην Ιρλανδία, ανακυκλωμένο βιομηχανικό λάδι χρησιμοποιούταν για την ξήρανση ζωοτροφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τα παραπάνω παραδείγματα είναι επόμενο να προκαλούν προβληματισμό στους επιστήμονες που ασχολούνται με την αξιοποίηση των αποβλήτων και γνωρίζουν τα χημικά χαρακτηριστικά των Αιώνιων Χημικών. Ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος λαμβάνοντας υπόψη πως δεν είναι γνωστό το σύνολο των τοξικών ουσιών που περιέχονται σε αυτά. Τα PFAS, για παράδειγμα, υπήρχαν στα απόβλητα από το 1950. Ανιχνεύτηκαν όμως για πρώτη φορά μετά το 2000, καθώς νωρίτερα δεν ήταν διαθέσιμες οι κατάλληλες τεχνικές ανάλυσης.


Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των αποβλήτων προϋποθέτει τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν τις συγκεντρώσεις των τοξικών ουσιών σε αυτά και παράλληλα θα διασφαλίσουν τον συστηματικό έλεγχο τους. Αυτά, περιλαμβάνουν αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία αλλά και απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένων κατηγοριών χημικών ουσιών, όπως τα PFAS, σε μία σειρά προϊόντων. Η Ε.Ε. κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά οι απαγορεύσεις αργούν καθώς η βιομηχανία θέτει σημαντικά εμπόδια στη θέσπισή τους.

Παράλληλα, απαιτείται ενδελεχής χημικός χαρακτηρισμός των προς αξιοποίηση αποβλήτων, ακόμη και για ουσίες που δεν περιλαμβάνονται στην υφιστάμενη νομοθεσία, καθώς και συστηματική καταγραφή των επαναχρησιμοποιούμενων υλικών ώστε να μπορούν να ιχνηλατηθούν με ακρίβεια. Τα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στο κοινό, σε σύντομο χρόνο και με εύληπτο τρόπο.
Η λήψη μέτρων θα ανεβάσει το κόστος της επαναχρησιμοποίησης. Θα μειώσει όμως το κόστος απορρύπανσης σε περίπτωση ατυχήματος και κυρίως θα προστατεύσει την υγεία μας και αυτή των παιδιών μας.

*Ο Νάσος Στασινάκης είναι Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής