Αναγεννάται το σύμβολο της Μυτιλήνης
Ιστορική αποκατάσταση του Αγίου Θεράποντα με νέα υλικά και τεχνικές αιχμής
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 4/12/2024
Στον ρυθμό της αναγέννησης κινείται ο ναός του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούν με στόχο τη μακροχρόνια διατήρησή του. Η ιστορική αυτή προσπάθεια συνδυάζει την κληρονομιά των παλαιών μαστόρων με τις σύγχρονες τεχνικές και υλικά, εξασφαλίζοντας ότι το μνημείο θα παραμείνει ζωντανό για τουλάχιστον 150 χρόνια, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Θανάσης Μαντέλλος που επιβλέπει τις εργασίες.
Ο παπά Θανάσης Γιουσμάς, επικεφαλής της ενορίας του Αγίου Θεράποντα, εκφράζει τη χαρά και την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών. «Το παλιό κτίριο άντεξε 130 χρόνια. Τώρα φτιάχνουμε κάτι που μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η νέα κατασκευή βασίζεται σε σύγχρονες τεχνικές που μειώνουν τη φθορά, ενώ παραμένουν πιστές στην αρχική αρχιτεκτονική του ναού.
Ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ο τιτανιούχος ψευδάργυρος, ο οποίος αντικαθιστά τον παλαιό τσίγκο. Το νέο υλικό, ανθεκτικότερο στη διάβρωση και στις θερμοκρασιακές αλλαγές, εγγυάται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ σταδιακά θα αποκτήσει την ίδια απόχρωση με τον αρχικό τσίγκο, διατηρώντας την αυθεντική εμφάνιση του ναού.
Η αποκατάσταση των τρούλων, από τους τέσσερις μικρούς γωνιακούς μέχρι τον κεντρικό μεγάλο τρούλο, είναι ένα από τα πιο απαιτητικά σημεία του έργου. Κάθε τρούλος ανακατασκευάζεται με μεγάλη ακρίβεια, με βάση τα αυθεντικά πρότυπα, αλλά με σύγχρονες τεχνικές ώστε να εξασφαλιστεί η στατική επάρκεια και η αντοχή στον χρόνο.
«Η εργασία είναι όλη λεπτομέρεια», δήλωσε ο επικεφαλής τεχνίτης, εξηγώντας ότι τα υλικά έρχονται από εξειδικευμένα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποια τμήματα κατασκευάζονται απευθείας στο εργοτάξιο με ειδικά εργαλεία. Οι καιρικές συνθήκες αποτελούν μία ακόμη πρόκληση, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ή η υγρασία μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδο.
Ο ναός του Αγίου Θεράποντα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης, όπως υπογραμμίζει ο παπά Θανάσης: «Για το νησί μας, ο Άγιος Θεράποντας είναι ό,τι η Ακρόπολη για την Αθήνα». Η εξωτερική εμφάνιση του ναού, ειδικά ο φωτισμός του, έχει εντυπωσιάσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, από Τούρκους τουρίστες έως οργανωμένα γκρουπ από την Ευρώπη.
Ο ίδιος τονίζει τη σημασία της σωστής ολοκλήρωσης των εργασιών: «Θα είμαι πραγματικά χαρούμενος όταν δω ότι ο ναός είναι προστατευμένος, ότι δεν μπαίνει νερό μέσα και ότι το μνημείο είναι ασφαλές για τις επόμενες γενιές». Ελπίζει ότι ο ναός θα παραδοθεί όχι μόνο ως αρχιτεκτονικό μνημείο αλλά και ως ζωντανό σύμβολο πίστης και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με τις εργασίες να προχωρούν σταδιακά, ο Άγιος Θεράποντας προετοιμάζεται να περάσει στο μέλλον. Οι προκλήσεις που έχουν αντιμετωπιστεί, από τη συντήρηση της αρχιτεκτονικής λεπτομέρειας μέχρι την αντοχή στις καιρικές συνθήκες, δείχνουν την αφοσίωση όσων εργάζονται για την αποκατάσταση αυτού του μοναδικού μνημείου.
«Το έργο είναι μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», σημειώνει ο παπά Θανάσης, «ένα δείγμα του τι μπορεί να επιτύχει η σύγχρονη τεχνολογία σε συνεργασία με την παράδοση». Ωστόσο στη μελέτη δεν περιλαμβάνεται το έργο του εξωτερικού φωτισμού και ο παπα Θανάσης απευθύνει έκκληση στο Δήμο Μυτιλήνης και στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να εντάχθει σε κάποιο πρόγραμμα για να είναι ολοκληρωμένη η αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου της πόλης.