ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ελπιδοφόρο συνεταιριστικό εγχείρημα στην Αντισσα
Η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Άντισσας Βάγια Καρίνου μίλησε στο ρ/σ 99fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα σχέδια και τους στόχους του συνεταιρισμού
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/11/2024

Η Βάγια Καρίνου, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άντισσας ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» του ρ/σ 99fm ΣΤΟΝΗΣΙ. Το 2022 η ίδια και άλλα μέλη του Συνεταιρισμού ξεκίνησαν μια προσπάθεια αναγέννησης του. Καθώς η παραγωγική του δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια είχε μειωθεί πάρα πολύ και θα οδηγούνταν σε κλείσιμο. Η νέα διοίκηση του Συνεταιρισμού αύξηση την δραστηριότητα του ελαιοτριβείου και παράλληλα έκανε ένα πρώτο βήμα στην τυποποίηση του, καθώς το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφόρησαν στην Λέσβο και την Χίο οι πρώτες μινιατούρες έξτρα παρθένου ελαιολάδου του Συνεταιρισμού σε συσκευασίες των 30 ml.
Για την ελαιοκομική περίοδο 2024 – 2025 η λειτουργία του ελαιοτριβείου ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου καθώς η συγκομιδή της Αδραμυτινής είναι πάντα πιο πρώιμη. Στην περιοχή της Άντισσας κυριαρχεί η ποικιλία της Αδραμυτινής. Ο όγκος του καρπού που έχει επεξεργαστεί ο Συνεταιρισμός μέχρι τώρα ανέρχεται στους 250 τόνους.
Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής είναι η δακοκτονία. Καθώς η πρωιμότητα της τοπικής παραγωγής απαιτεί οι ψεκασμοί να ολοκληρώνονται μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Στα άμεσα σχέδια του Συνεταιρισμού, τόνισε η κ. Καρίνου, είναι ο εκσυγχρονισμός του ελαιοτριβείου.
Παράλληλα, στην Άντισσα, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού, που το 2024 αριθμεί 11 άτομα. Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία παραληπτηρίου γάλακτος στην Άντισσα. «Εμείς στηρίζουμε το χωριό μας και τους ανθρώπους του και περιμένουμε κι αυτοί με την σειρά τους να κάνουν το ίδιο για εμάς» τόνισε η κ. Καρίνου.
Στις προτεραιότητες της κ. Καρίνου είναι στο Συνεταιρισμό να δημιουργηθεί και μια ομάδα γυναικών που θα δώσει δουλειά και εισόδημα στις γυναίκες του χωριού. Επίσης τονίζει πως υπάρχουν πολλά προϊόντα στην Άντισσα που δεν αξιοποιούνται όπως είναι τα σύκα και τα αμύγδαλα.