× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απαραίτητη η αναβάθμιση των ξενοδοχείων της Λέσβου

Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου υπογράμμισε η προϊσταμένη της Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του Βορείου Αιγαίου Νίκη Χατζηστυλιανού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/11/2024

Απαραίτητη η αναβάθμιση των ξενοδοχείων της Λέσβου
Βίντεο: Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Η προϊσταμένη της Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του Βορείου Αιγαίου Νίκη Χατζηστυλιανού ξεκίνησε την τοποθέτηση της στην σύσκεψη για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου επισημαίνοντας το θετικό αποτέλεσμα της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Στην συνέχεια μίλησε για την μείωση των καταγγελιών που αφορούσαν καταλύματα. Όμως αναφέρθηκε εκτενώς στα αδύναμα σημεία που έχει το τουριστικό προϊόν της Λέσβου και την ανάγκη να αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα. Επίσης τόνισε πως είναι ανάγκη να γίνει αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών.
Ειδικότερα η κ. Χατζηστυλιανού, είπε, πως έγιναν 11 καταγγελίες, όταν σε προηγούμενα χρόνια καταγράφονταν 13 καταγγελίες ανά ημέρα για καταλύματα. Οι καταγγελίες αφορούσαν το κακό λειτουργικό επίπεδο ορισμένων καταλυμάτων τα οποία μετά από ελέγχους που έκανε η υπηρεσία σφραγίστηκαν. Επίσης υπήρξαν καταγγελίες για αθέτηση συμφωνιών από τουριστικές επιχειρήσεις. Καταγγελίες υπήρξαν όμως και για άλλους τομείς που αφορούν τον τουρισμό, όπως είναι εστιατόρια, δρόμους, ράμπες ΑΜΕΑ. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, ήταν ότι αρκετά άτομα ΑΜΕΑ προγραμμάτισαν να κάνουν τις διακοπές τους το Σεπτέμβριο κοντά στην παραλία «δεύτερη καντίνα» επειδή γνώριζαν πως εκεί υπάρχει μηχανισμός που τους δίνει την δυνατότητα να μπαίνουν στην θάλασσα. Όμως όταν ήρθαν για διακοπές διαπίστωσαν πως δεν είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός το φετινό καλοκαίρι. Επίσης πολλές ήταν οι καταγγελίες για πεζοδρόμια που η κατασκευή τους δεν δίνει σωστές οδηγίες κίνησης στα ΑΜΕΑ. Οι αναφορές της κ. Χατζηστυλιανού έδειξαν μια πτυχή της Μυτιλήνης και της Λέσβου συνολικά που τείνουμε να ξεχνάμε. Οι δημόσιοι χώροι της πόλης και του νησιού συνολικά δεν είναι φιλικοί και προσβάσιμοι στα ΑΜΕΑ σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Χατζηστυλιανού σημείωσε πως η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού φέτος πραγματοποίησε 460 αυτοψίες σε τουριστικά καταλύματα - ξενοδοχεία. \ 220 αυτοψίες σε τουριστικές επιχειρήσεις, σε όλο το Βόρεια Αιγαίο. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία δεν έχουν προσωπικό. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στους πελάτες και στους τουρίστες αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις, διότι από εκεί ξεκινάνε και τα παράπονα. Και όχι μόνο.
Αλλά δεν τηρούνται και οι προδιαγραφές. Κάποια στιγμή δεν τηρούνται και οι προδιαγραφές για τα τουριστικά καταλύματα, γιατί όταν θέλουμε καθαριότητα σε καθημερινή βάση και δεν έχουμε προσωπικό, δεν το προσφέρουμε, είναι ένα είδος παραπόνου. Έχουμε μεγάλα καταλύματα τα οποία άμεσα πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθηθούν μέσω προγραμμάτων για να ανακαινισθούν.
Έχουμε καταλύματα μεγάλα, πολύ καλά, σε πολύ καλές θέσεις, αλλά χρίζουν ανακαίνισης. Έχουμε μεγάλα καταλύματα τα οποία είναι εντελώς κλειστά, ανεκμετάλλευτα.
Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω. Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε κλειστά καταλύματα τα οποία χρειάζονται για να λειτουργήσουν συντήρηση και επίπλωση και να λειτουργήσουν».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό όπου γίνονταν προσπάθεια επί ώρες να βρεθεί κατάλυμα για ένα γκρουπ 25 ατόμων που είχε μείνει εκτός ξενοδοχείου γιατί ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είχε κάνει overbooking.
Η κ. Χατζηστυλιανού υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να γίνονται έλεγχοι για να διορθώνονται προβλήματα και λάθη αλλά για να έχει η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο συνολικά ένα υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πρέπει να γίνονται έλεγχοι σε πρώτη φάση, όχι για να μπουν πρόστιμα, έλεγχοι προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις, να τους υπενθυμίσουμε, να το θέσω έτσι, γιατί το τι πρέπει να τηρείται. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνεται καθαριότητα χώρων, παραλίων, αντικατάσταση καμπίνες, αντικατάσταση ντουζιέρες, όχι τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουνίου. Μάιο Ιούνιο έχει ήδη ο κόσμος.
Δεν είναι ωραίο από τη μια να λειτουργεί το χορτοκοπτικό και από την άλλη ο τουρίστας να είναι εξαπλωμένο στην παραλία αλλά να ακούει το χορτοκοπτικό που κόβει τα χόρτα. Δεν είναι ωραία ούτε η εμφάνιση, ούτε η παρουσία αυτή,.
Όταν θα έρθει όμως ο πελάτης, ο τουρίστας, θα πρέπει να τα βρει κομμένα. Διότι εμείς, δεν θα πω πού πήγαμε, τέλη Ιουνίου δεν είχαν κοπεί χόρτα. Ντουζιέρες κατεστραμμένες. Οι καμπίνες κρεμόντουσαν. Κρεμόντουσαν στην κυριολεξία. Ήταν και επικίνδυνες για τους τουρίστες.

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση της κ. Χατζηστυλιανού εδώ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η τρίτη διαβροχή κατά του δάκου στη Λέσβο

Από τις 25 Αυγούστου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία της ελαιοπαραγωγής
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει ο Ναός Τίμιου Προδρόμου Λισβορίου

Την Πέμπτη το απόγευμα και ώρα 7 μ.μ, θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσε αδιανόητες αντιδράσεις στα Τσόνια

Σύνθημα στον δρόμο, φθορές σε αυτοκίνητο, φόβος στην κοινότητα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Το Γηροκομείο «έπνιξε» την προεδρία Τετώνη στο Πλωμάρι

Το παρασκήνιο της παραίτησης, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και η αγωνία για το μέλλον του Μιχαλελείου Οίκου Ευγηρίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΧΩΡΙΑ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Πλωμαρίου, Μιχάλης Τετώνης

Μαζί του αποχώρησε σύσσωμο το Τοπικό Συμβούλιο – «Δεν θα θέσω σε κίνδυνο το προσωπικό μου ΑΦΜ για την αδιαφορία άλλων», δηλώνει
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κινέζοι φοιτητές στη Λέσβο για μελέτη του Απολιθωμένου Δάσους

Η Λέσβος, πρότυπος προορισμός εκπαίδευσης για φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο
ΧΩΡΙΑ

Με χορούς και κεράσματα το πρώτο χορευτικό αντάμωμα των Μιστεγνιωτών

Μικροί και μεγάλοι αντάμωσαν σε μια γιορτινή βραδιά
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Πολιάνα αποχαιρετά τη Μυτιλήνη με ένα τελευταίο Bazaar

Ανοιχτά έως την 1η Σεπτεμβρίου για όσους θέλουν να αποχαιρετήσουν τον χώρο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Μυτιλήνη ξαναγεννιέται η μνήμη της Περγάμου

Οι απόγονοι των προσφύγων του ’22 βάζουν τις βάσεις για την ίδρυση Συλλόγου Περγαμηνών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη «στα χαρακώματα» για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ Λέσβου

Παρασκευαΐδης, Πετρέλλης και Δουδωνής σε ανοιχτή κούρσα επιρροής – Οι σταθερές συμμαχίες, τα προσωπικά ατού και οι υπόγειες συγκρούσεις για την πρωτιά.
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Χίος εγκαταλείφθηκε στις φλόγες»

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χίου για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί