× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα διήμερο φιλίας, βιωματικής μάθησης και παράδοσης στην Ανεμώτια

16-17 Νοεμβρίου 2024, πολίτες και επισκέπτες συμμετέχουν σε μια πρωτοβουλία εκπαίδευσης, σύνδεσης και πολιτισμού, με κεντρικό θέμα τη βιωσιμότητα και την παράδοση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/10/2024

Ένα διήμερο φιλίας, βιωματικής μάθησης και παράδοσης στην Ανεμώτια
' χρόνος ανάγνωσης

Το Σαββατοκύριακο της 16ης και 17ης Νοεμβρίου 2024, η Ανεμώτια Λέσβου ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη «Βιωματική Συνάντηση Φιλίας και Επικοινωνίας», ένα διήμερο αφιερωμένο στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αλληλεγγύη. Με συνδιοργανωτές την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας «ο Κάμπος», τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «Δρυς» και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Λέσβος χωρίς πλαστικά», η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πρότυπο βιολογικό αμπελώνα και το ρακοκάζανο του τοπικού συνεταιρισμού. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει πόλος έλξης για κατοίκους, επισκέπτες και φίλους της Λέσβου, οι οποίοι θα βρουν ευκαιρίες για μάθηση, διασκέδαση και αναπόσπαστη επαφή με την παράδοση.


Κεντρικό θέμα του διημέρου είναι το «2ο Βιωματικό Εργαστήριο Μεθόδων Αξιοποίησης Γεωργοκτηνοτροφικών Υποπροϊόντων και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Λέσβου», το οποίο εστιάζει στην εφαρμογή καινοτόμων γεωργικών πρακτικών που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη δράση, που υποστηρίζεται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στοχεύει στη διάδοση πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας και στην προώθηση βιώσιμων παραγωγικών μοντέλων με οικολογική βάση. Μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και θεωρητικές εισηγήσεις, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με μεθόδους ολιστικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως η συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού, η ανακύκλωση υποπροϊόντων από την οινοποίηση και την ελαιουργία, καθώς και η παραγωγή βιολογικών εδαφοβελτιωτικών.


Το Ρακοκάζανο, ως κομβικό σημείο της εκδήλωσης, θα αποτελέσει την καρδιά της «4ης Συνάντησης Φιλίας και Επικοινωνίας», με ζεστή και αυθεντική ατμόσφαιρα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης και να απολαύσουν γεύσεις τοπικών αποσταγμάτων, συνοδευόμενες από παραδοσιακές μουσικές και ιστορίες. Η ενέργεια της φωτιάς και η αίσθηση της αυθεντικής φιλοξενίας θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα σύνδεσης και κοινότητας, όπου ο καθένας μπορεί να μοιραστεί στιγμές, να ακούσει ιστορίες και να ανταλλάξει ιδέες και εμπειρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η αίθουσα γευσιγνωσίας, ανοιχτή για το κοινό, θα προσφέρει τοπικά προϊόντα του Συνεταιρισμού και θα πλαισιώνεται από την Έκθεση Φωτογραφίας του Γιώργου Πτερούντιου και έργα από το Εργαστήριο Ύφανσης Ανεμώτιας του Αργύρη Χατζημαλλή, αναδεικνύοντας την πολιτιστική παράδοση της περιοχής. Ταυτόχρονα, μικρότερα καζάνια θα είναι διαθέσιμα για μαγειρική, όπου θα ετοιμάζονται παραδοσιακές γεύσεις, όπως ρεβιθάδα και προβατίνα. Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν σπιτικές γεύσεις για να μοιραστούν στη συλλογική κουζίνα, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία μιας γευστικής εμπειρίας για όλους.


Αυτή η πρωτότυπη πρωτοβουλία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία της διατήρησης και προστασίας των φυσικών πόρων, προωθώντας τη συμμετοχή και τη συνεργασία των πολιτών σε δράσεις για το κοινό καλό. Το διήμερο συνδυάζει τις πρακτικές γνώσεις της κυκλικής οικονομίας με την κοινότητα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ενότητας και της τοπικής αλληλεγγύης, και αναδεικνύοντας πώς η παράδοση μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας.

Το «2ο Βιωματικό Εργαστήριο» διοργανώνεται σε συνεργασία με φορείς όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και άλλες τοπικές οργανώσεις, με τη στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη διήμερη συνάντηση υποστηρίζουν επίσης ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, η Κοινότητα Ανεμώτιας και ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας.

Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» (https://ifestio-anemotias.com), όπου διατίθενται και πληροφορίες για προηγούμενες δράσεις και τρόπους δήλωσης συμμετοχής.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από την Υπουργό Παιδείας για ειδική ρύθμιση μετά τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στις τοπικές κοινωνίες
Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φοιτητές και εθελοντές καθάρισαν τον βυθό στην Παναγιούδα

Λάστιχα, πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα απομακρύνθηκαν από το λιμανάκι σε μια ακόμη δυναμική πρωτοβουλία προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Φοιτητές και εθελοντές καθάρισαν τον βυθό στην Παναγιούδα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα

Συγκλονισμένος ο Σύλλογος καθώς ο πατέρας του ενός παιδιού είναι μέλος του
Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα
ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών

Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε «απογραφή» των ελλείψεων σοβαρά σε προσωπικό και υποδομές σε 38 υγειονομικές και 6 προνοιακές μονάδες του Αιγαίου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Ιονίου
Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης

Ανείπωτη τραγωδία στη Λέσβο με θύματα έναν 16χρονο και έναν 18χρονο
Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου

Στήριξη στις πρωτοβουλίες της ΠΟΕ ΟΤΑ και αναμονή για τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών
Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου

Πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Μπακάλμπασης ενώ γραμματέας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τατάκης
Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε μία 74χρονη
Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου βρέθηκαν σήμερα δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας stonisi.gr για ανωμοτί εξηγήσεις μετά τη μήνυση του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατή Τσομπανέλλη για το live streaming από το Μεσότοπο
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια

Έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης
Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια