× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα διήμερο φιλίας, βιωματικής μάθησης και παράδοσης στην Ανεμώτια

16-17 Νοεμβρίου 2024, πολίτες και επισκέπτες συμμετέχουν σε μια πρωτοβουλία εκπαίδευσης, σύνδεσης και πολιτισμού, με κεντρικό θέμα τη βιωσιμότητα και την παράδοση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/10/2024

Ένα διήμερο φιλίας, βιωματικής μάθησης και παράδοσης στην Ανεμώτια
' χρόνος ανάγνωσης

Το Σαββατοκύριακο της 16ης και 17ης Νοεμβρίου 2024, η Ανεμώτια Λέσβου ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη «Βιωματική Συνάντηση Φιλίας και Επικοινωνίας», ένα διήμερο αφιερωμένο στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αλληλεγγύη. Με συνδιοργανωτές την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας «ο Κάμπος», τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «Δρυς» και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Λέσβος χωρίς πλαστικά», η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πρότυπο βιολογικό αμπελώνα και το ρακοκάζανο του τοπικού συνεταιρισμού. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει πόλος έλξης για κατοίκους, επισκέπτες και φίλους της Λέσβου, οι οποίοι θα βρουν ευκαιρίες για μάθηση, διασκέδαση και αναπόσπαστη επαφή με την παράδοση.


Κεντρικό θέμα του διημέρου είναι το «2ο Βιωματικό Εργαστήριο Μεθόδων Αξιοποίησης Γεωργοκτηνοτροφικών Υποπροϊόντων και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Λέσβου», το οποίο εστιάζει στην εφαρμογή καινοτόμων γεωργικών πρακτικών που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη δράση, που υποστηρίζεται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στοχεύει στη διάδοση πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας και στην προώθηση βιώσιμων παραγωγικών μοντέλων με οικολογική βάση. Μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και θεωρητικές εισηγήσεις, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με μεθόδους ολιστικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως η συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού, η ανακύκλωση υποπροϊόντων από την οινοποίηση και την ελαιουργία, καθώς και η παραγωγή βιολογικών εδαφοβελτιωτικών.


Το Ρακοκάζανο, ως κομβικό σημείο της εκδήλωσης, θα αποτελέσει την καρδιά της «4ης Συνάντησης Φιλίας και Επικοινωνίας», με ζεστή και αυθεντική ατμόσφαιρα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης και να απολαύσουν γεύσεις τοπικών αποσταγμάτων, συνοδευόμενες από παραδοσιακές μουσικές και ιστορίες. Η ενέργεια της φωτιάς και η αίσθηση της αυθεντικής φιλοξενίας θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα σύνδεσης και κοινότητας, όπου ο καθένας μπορεί να μοιραστεί στιγμές, να ακούσει ιστορίες και να ανταλλάξει ιδέες και εμπειρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η αίθουσα γευσιγνωσίας, ανοιχτή για το κοινό, θα προσφέρει τοπικά προϊόντα του Συνεταιρισμού και θα πλαισιώνεται από την Έκθεση Φωτογραφίας του Γιώργου Πτερούντιου και έργα από το Εργαστήριο Ύφανσης Ανεμώτιας του Αργύρη Χατζημαλλή, αναδεικνύοντας την πολιτιστική παράδοση της περιοχής. Ταυτόχρονα, μικρότερα καζάνια θα είναι διαθέσιμα για μαγειρική, όπου θα ετοιμάζονται παραδοσιακές γεύσεις, όπως ρεβιθάδα και προβατίνα. Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν σπιτικές γεύσεις για να μοιραστούν στη συλλογική κουζίνα, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία μιας γευστικής εμπειρίας για όλους.


Αυτή η πρωτότυπη πρωτοβουλία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία της διατήρησης και προστασίας των φυσικών πόρων, προωθώντας τη συμμετοχή και τη συνεργασία των πολιτών σε δράσεις για το κοινό καλό. Το διήμερο συνδυάζει τις πρακτικές γνώσεις της κυκλικής οικονομίας με την κοινότητα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ενότητας και της τοπικής αλληλεγγύης, και αναδεικνύοντας πώς η παράδοση μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας.

Το «2ο Βιωματικό Εργαστήριο» διοργανώνεται σε συνεργασία με φορείς όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και άλλες τοπικές οργανώσεις, με τη στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη διήμερη συνάντηση υποστηρίζουν επίσης ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, η Κοινότητα Ανεμώτιας και ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας.

Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» (https://ifestio-anemotias.com), όπου διατίθενται και πληροφορίες για προηγούμενες δράσεις και τρόπους δήλωσης συμμετοχής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Καταγγέλλουν το Ισραηλινό «ρεσάλτο»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Μυτιλήνη με την συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών στη Μυτιλήνη

Χρήσιμες συμβουλές της Αστυνομίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο πλευρό των ηλικιωμένων ο Ερυθρός Σταυρός της Μυτιλήνης

Στελέχη του παρτήματος επισκέφθηκαν την Μονάδα Ηλικιωμένων και χρόνια πασχόντων «Ο Άγιος Γεώργιος» Μυτιλήνης
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η «CINEμάθεια» 2025 ανοίγει αυλαία με 43 μαθητικές ταινίες

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα προβολών και βραβεύσεων σε Μυτιλήνη, Καλλονή και Χίο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Γεωπάρκο Λέσβου γίνεται παγκόσμια τάξη

Εκπαιδευτική αποστολή μαθητών από Πολωνία και Γερμανία έφερε τη νέα γενιά πιο κοντά στη γεωλογική ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό του νησιού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Καταγγέλλουν το «ρεσάλτο» του ισραηλινού στόλου

Κάλεσμα στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Επιτροπή Ειρήνης και από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με επιτυχία η απεργιακή συγκέντρωση στη Λήμνο

Πορεία και παραδόσεις ψηφισμάτων στο Δημαρχείο της Μύρινας την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γέμισε το μπουκάλι σου στη βρύση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ο πρώτος σταθμός πόσιμου νερού έξω από το Ξενία φέρνει καθαρό νερό, μειώνει τα πλαστικά και αλλάζει συνήθειες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Αλληλεγγύη δεν σιωπά...

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Lesvos Palestine Solidarity καταγγέλλει την αναχαίτιση του Στόλου Sumud και καλoύν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς το απόγευμα της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Περπατάμε και για τη δημιουργία σύγχρονου θεραπευτικού κέντρου στη Μυτιλήνη

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου, Ρηνούλα Σωτηρχέλλη, υπενθυμίζει την υπόσχεση του υπουργού Υγείας και ζητά ουσιαστική στήριξη στους ασθενείς του νησιού
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

«Η γήρανση πρέπει να είναι περίοδος ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας»

Ανακοίνωση του Περιφερειακού Τμήματος Λέσβου, Χίου και Σάμου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για την Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στη Μυτιλήνη

Δυναμική κινητοποίηση με ομιλίες, πορεία και θυροκόλληση ψηφίσματος για συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και αξιοπρέπεια στην εργασία