ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι διακινητές «σπρώχνουν» πρόσφυγες σε νησιά χωρίς ΚΥΤ
Στη Χίο ακυρώθηκε το σχέδιο μεταγωγής αιτούντων άσυλο από τη Ρόδο και μετέβησαν στη Σάμο, όπου αντιδρούν οι Σαμιώτες
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/10/2024
Το τελευταίο διάστημα, εργαζόμενοι των δομών φιλοξενίας διαπιστώνουν στο «Ν» μια νέα στρατηγική από την πλευρά των διακινητών, οι οποίοι πλέον αποφεύγουν τα γνωστά νησιά με Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), όπως η Λέσβος και η Χίος. Πλέον, οι διακινητές κατευθύνουν τις λέμβους με μετανάστες και πρόσφυγες σε νησιά όπως η Κάρπαθος, η Σύμη και η Ρόδος, όπου δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές υποδοχής.
Αυτή η αλλαγή «πλεύσης» φέρνει σε δύσκολη θέση τις αρχές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που καλούνται να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ρεύμα αφίξεων σε περιοχές χωρίς υποδομές. Για παράδειγμα, στη Ρόδο, η οποία υποδέχεται πλέον καθημερινά περίπου 100 άτομα, οι αρχές χρησιμοποιούν τη μέθοδο μεταγωγής των αφιχθέντων στα πλησιέστερα ΚΥΤ. Από εκεί, οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται σε άλλες νησιωτικές δομές, όπως της Κω και της Λέρου.
Όταν σημειώνονται αφίξεις στην Κρήτη, οι μετανάστες μεταφέρονται προς τη Μαλακάσα, όπου ήδη παρατηρείται υπερπληθυσμός στις υπάρχουσες δομές. Αυτές οι διαδικασίες μετακίνησης εντείνουν την πίεση στις δομές που ήδη λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους.
Πρόσφατο χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν η ματαίωση σχεδιασμένης μεταφοράς μεταναστών από τη Ρόδο στη Χίο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης της Χίου, το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου, οι μετανάστες είχαν αρχικά προγραμματιστεί να μεταφερθούν με το πλοίο Dodekanisos Pride της Dodekanisos Seaways προς τη Χίο, όμως το σχέδιο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Το πλοίο, αφού έφθασε ανοιχτά της Χίου, έκανε στροφή και επέστρεψε στο Πυθαγόρειο, όπου τελικά αποβιβάστηκαν οι μετανάστες.
Αυτό το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση και στο προσωπικό της ΒΙΑΛ Χίου, όπου είχαν δοθεί εντολές για διαμόρφωση χώρων φιλοξενίας, όπως οικίσκοι και σκηνές, για τους μετανάστες που αναμενόταν να αφιχθούν. Παρόμοια τακτική μεταφοράς ακολουθείται και για τους αιτούντες άσυλο από τη Λήμνο, οι οποίοι φτάνουν στη Λέσβο περίπου κάθε 10 ημέρες, με το προσωρινό καταυλισμό εκεί να φιλοξενεί ήδη 1.585 διαμένοντες.
Τι λέει η ανακοίνωση της παράταξης της Σάμου «Ανάσα για τη Σάμο»:
«Εχθές 24/10/2024 μεταφέρθηκαν στη Σάμο 200 μετανάστες από τη Ρόδο, αφού στον αρχικό προορισμό τους τη Χίο η άρνηση ήταν θεσμική και αποτελεσματική. Έγιναν όλα με απίστευτη προχειρότητα , πράγμα ανησυχητικό και «δοκιμασθήκαμε» πλήρως ως νησί 1ης , 2ης και 3ης επιλογής. Η απουσία οργανωμένης θεσμικής αντίδρασης απέδειξε χθες ότι έχουμε μηδενικά αντανακλαστικά και ότι είμαστε ανεκτικοί αν όχι δεκτικοί σε τέτοιες είδους μεθοδεύσεις. Το μέλλον με τα αναμενόμενα προσφυγικά μεταναστευτικά ρεύματα δεν προοιωνίζεται καλό. Οι Σαμιώτες και οι Σαμιώτισσες με περίσσευμα ψυχής, ζωής και έλλειψη πόρων στήριξαν και στηρίζουν τους αδύναμους και εξαθλιωμένους, αλλά δεν πρέπει και δεν συμβιβάζονται με την υποβάθμιση των δικών τους ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,τις πολιτικές και τα συμφέροντα των πλουσίων του Ευρωπαϊκού Βορρά που μετέτρεψαν κατά το παρελθόν τα νησιά μας από καταφύγιο σε πλωτές φυλακές και χώρους διαλογής ανθρώπων βάση των δικών τους πολιτικών και οικονομικών αναγκών .
Αποσυμφόρηση της δομής στο νησί μας τώρα .»