× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Tο ύψος των ενισχύσεων από τα 150 εκ.πρέπει να ανέλθει στα 300 – 350 εκ. ευρώ»

Ο Στρατής Νικολάου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό χώρο καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό στον πρωτογενή τομέα παραγωγής

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 6/4/2020

«Tο ύψος των ενισχύσεων από τα 150 εκ.πρέπει να ανέλθει στα 300 – 350 εκ. ευρώ»

Τηλεφωνική συνέντευξη παραχώρησε ο Υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Στρατής Νικολάου στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί».

Ο κ.Νικολάου μίλησε εφ όλης της ύλης για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς της Λέσβου αλλά και για την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγροτική οικονομία του τόπου από την κρίση του κορονοϊου. Ο Στρατής Νικολάου πρότεινε την λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο επισημαίνοντας παράλληλα τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπεύθυνου του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:


Ερώτηση: Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στον αγροτικό τομέα λόγω της κρίσης του κορονοϊού; τι προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, ειδικά στην αγροτική οικονομία και τα προϊόντα τόσο του νησιού μας όσο και γενικότερα;

Απάντηση: Πριν απ΄ όλα να στείλουμε το μήνυμα πως όλοι μαζί, ατομικά και συλλογικά, με ευθύνη αλλά κυρίως αλληλεγύη πρέπει να δώσουμε την μάχη της πανδημίας αυτή τη στιγμή.

Οι αγρότες και ειδικά οι κτηνοτρόφοι να εργάζονται με προσοχή. Να παίρνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης που αναφέρουν οι ειδικοί τόσο για την δική σας προστασία, αλλά και των οικογενειών τους, των χωριών τους, των αγροτικών επιχειρήσεων, όπως σφαγεία, τυροκομεία, παραληπτήρια γάλακτος, αποθήκες εφοδίων και συνεταιρισμοί. Πρώτος στόχος οι ανθρώπινες ζωές και μετά η απρόσκοπτη λειτουργία της αλυσίδας του αγροδιατροφικού μας τομέα.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι μετά από αυτή την κρίση τίποτα σε οικονομικό, και κοινωνικό επίπεδο δεν θα είναι το ίδιο όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κρίση είναι παντού σε όλο τον πλανήτη, οι αλλαγές και οι επιπτώσεις της είναι παγκόσμιες. Στην Ρωσία απαγορεύτηκαν για τον Απρίλη και τον Μάη οι εξαγωγές σίτου, ενώ στην Ουκρανία συζητούν επίσης τον περιορισμό τους, το Καζακστάν απαγόρευσε την εξαγωγή σόγια και καλαμποκάλευρου, Το Βιετνάμ και η Καμπότζη σταματάνε ή επιβραδύνουν τις εξαγωγές ρυζιού, η Σερβία απαγόρευσε την εξαγωγή ηλιέλαιου, μεταφορές σε διακρατικό επίπεδο έχουν σταματήσει με αποτέλεσμα να μην διακινούνται προϊόντα.

Αποτέλεσμα είναι να μένουν απούλητες αυτή την εποχή οι ντομάτες και τα αγγούρια της Κρήτης, να μένουν στα αζήτητα τα ελληνικά αμνοερίφια τώρα το Πάσχα των Καθολικών στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Δημιουργούνται δηλαδή προβλήματα απορρύθμισης και αστάθειας των αγορών που εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούν στις τιμές και στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, ίσως δημιουργήσουν μελλοντικά και προβλήματα επισιτιστικά.

Ανά κλάδο απ ότι φαίνεται αυτή την εποχή μόνο στα φρούτα και ειδικά στα πορτοκάλια πάνε καλά τα πράγματα. Σε όλους τους άλλους κλάδους έχουμε θέματα. Οι ελαιοπαραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, οι ανθοκόμοι πλήττονται αυτή την εποχή ιδιαίτερα. Στον κλάδο των κηπευτικών υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την απορρόφηση της παραγωγής. Τα προβλήματα σ αυτούς τους κλάδους για να τα συνοψίσουμε είναι χαμηλές τιμές και αδιάθετα προϊόντα.

Θα πρέπει να πούμε ότι οι ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στις τιμές και στη διάθεση των προϊόντων τους και πριν την υγειονομική κρίση του κορονοϊού με αποτέλεσμα από τα πέρυσι να έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στα εισοδήματά τους. Για το λόγο αυτό ο Σύριζα Λέσβου με τον Βουλευτή του Γιάννη Μπουρνού είχε φέρει με ερωτήσεις του το θέμα στη βουλή και ζητούσε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων της Λέσβου.

Οι ερωτήσεις αυτές δεν απαντήθηκαν από τον κ. Βορίδη. Επίσης η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου πέρυσι τον Απρίλιο είχε ζητήσει από τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Χόγκαν την έξτρα ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών είτε από εθνικούς είτε από Κοινοτικούς πόρους. Το αίτημα απαντήθηκε στις 27 του περασμένου Ιούλη, όταν πια είχε γίνει η κυβερνητική αλλαγή, έδειχνε τους τρόπους με τους οποίους μπορούσε να δοθεί αυτή η ενίσχυση, αλλά ο κ. Βορίδης έθαψε το έγγραφο στο συρτάρι του.

Εάν οι ανάγκες έκτακτης ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων μας ήταν αναγκαίες από πέρυσι τώρα πια είναι επιβεβλημένες.
Να επισημάνω εδώ ότι οι ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι παίρνουν για τα προϊόντα τους μικρότερες τιμές από αυτές που δίνονται στην υπόλοιπη χώρα. Για να σας δώσω ένα μέγεθος οι Λέσβιοι κτηνοτρόφοι παίρνουν ένα έως δύο ευρώ λιγότερο ανά κιλό κρέας στα αμνοερίφια που σφάζουν . Με μέτριους υπολογισμούς είναι συνολικά μια απώλεια 3,5 εκατομμύριων ευρώ το χρόνο μόνο από αυτή την αιτία.

Ερώτηση:Ο Σύριζα τι μέτρα προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Απάντηση: Η κρίση που βιώνουμε τώρα είναι δυναμική δηλαδή εξελίσσεται και αλλάζει συνεχώς. Το βάθος της και οι επιπτώσεις της στο σύνολό τους δεν έχουν γίνει ακόμα φανερές και για το λόγο αυτό πρέπει κάθε φορά να γίνεται επανασχεδιασμός και συμπλήρωμα των μέτρων. Σ αυτή τη φάση ο Σύριζα πρότεινε μέτρα:

• για την στήριξη των αγροτών της κατανάλωσης και των αγορών. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο την προστασία των αγορών, και του αγροτικού εισοδήματος όπως έλεγχος εισαγωγών και πάταξη των ελληνοποιήσεων, απορρόφηση των προϊόντων από κρατικά προγράμματα σίτισης ( στρατός, νοσοκομεία, άποροι, κοινωνικά παντοπωλεία, σχολικά γεύματα, επιδότηση στην κατανάλωση με κουπόνι κ.α.) με στόχο την απορρόφηση της παραγωγής την μείωση των αποθεμάτων και την στήριξη των τιμών. Μην ξεχνάμε ότι η Ε.Ε. αύξησε σε 250.000 εκατ. Ευρώ την δαπάνη της για κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολικά γεύματα.

• Για την ρευστότητα που είναι αναγκαία στον αγροτικό τομέα γενναίο πρόγραμμα ρευστότητας στους παραγωγούς συνεταιριστές, μεταποιητές, επιχειρήσεις τροφίμων μέσα από τα προγράμματα του ΠΑΑ, την εξόφληση όλων των παλιών οφειλών των ενισχύσεων και άμεση καταβολή των εφετινών ενισχύσεων, άμεση ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου για αγορά ζωοτροφών και των ελαιοπαραγωγών με εθνικές ενισχύσεις μέσα από προγράμματα Deminimis και επέκταση αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου και στους κλάδους των κηπευτικών, της ανθοκομίας, κ.α.
Παράλληλα αναστολή πληρωμών ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, υποχρεώσεων στο κράτος και στους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση.

Τέλος πρέπει να παρθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες στην ΕΕ για την αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, την αύξηση των πόρων του προγράμματος Deminimis, προκαταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης με την ολοκλήρωση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχσυσης, την ενεργοποίηση του ταμείου διαχείρισης κρίσεων της γεωργίας της Ε.Ε. όπως έγινε και στην περίπτωση των τρελών αγελάδων, ή το βακτήριο e.coliστα κηπευτικά την περίοδο 2011-2012.

Ερώτηση: Υπάρχουν όμως όλα αυτά τα χρήματα που ζητάτε να διατεθούν και ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και αυτά που προτείνει ο Σύριζα;

Απάντηση: Κατ αρχήν ο Σύριζα θεωρεί ότι το συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο της υγειονομικής όσο και της οικονομικής πρέπει να αυξηθεί στο μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Δυνατότητες οικονομικές υπάρχουν από το «μαξιλάρι» των 37 δις που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και από την η χαλάρωση του προγράμματος των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής της Ε.Ε και την αναστολή επίτευξης του στόχου των πλεονασμάτων.

Όσο αφορά τα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα η κυβέρνηση ανακοίνωσε  το ποσό των 150 εκατ. συν 20 εκατ. από το πρόγραμμα deminimis, που θα δοθούν στοχευμένα σε όσους αποδείξουν ότι έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο Σύριζα διαφωνεί με αυτή την στρατηγική.Ζητά πέρα από την αύξηση των κονδυλίων, την οριζόντια και εμπροσθοβαρή ενίσχυση των κλάδων παραγωγής για να μην βαθύνει η ύφεση, να μην απορρυθμιστεί η παραγωγική διαδικασία και οι αγορές. Αν συμβούν αυτά το οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα είναι πολλαπλάσιο. Εξ άλλου όπως είπαμε ήδη σε πολλούς κλάδους του αγροτικού τομέα η ενίσχυση θα έπρεπε να είχε δοθεί από πέρυσι. Επίσης πρέπει να πούμε ότι τα 150 εκατ. της κυβέρνησης επειδή είναι για όλο τον αγροδιατροφικό τομέα τα περισσότερα χρήματα θα δοθούν στις αγροτικές επιχειρήσεις, στους μεσάζοντες και διάφορούς ενδιάμεσους και ελάχιστα στους αγρότες. Προσωπικά εκτιμώ ότι πρέπει το ύψος των ενισχύσεων από τα 150 εκ πρέπει να ανέλθει στα 300 – 350 εκατ.

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η δυνατότητα που δίνει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις και του αγροτικού τομέα να μεταχρονολογήσουν τις επιταγές που λήγουν αυτό τρίμηνο, μετακυλίουν όλη τα βάρη έλλειψης ρευστότητας στους αγρότες που πρέπει να πληρώνουν τοις μετρητοίς τα καλλιεργητικά εφόδια που αγοράζουν και όλες της πληρωμές τους. Αυτός είναι και ένας επί πλέον λόγος που πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα στον αγροτικό τομέα και ειδικά στους αγρότες.

Ερώτηση: Τι ενισχύσεις περιμένουν για το υπόλοιπο της περιόδου οι αγρότες;Αληθεύει η φήμη ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση στην κτηνοτροφία θα διπλασιαστεί; 

Απάντηση: Οι ενισχύσεις που περιμένουν οι αγρότες της Λέσβου είναι ενίσχυση ανά αιγοπρόβατο ή βοοειδή και η στρεμματική ενίσχυση που δίνονται τώρα τον Απρίλιο και το « ποιοτικό παρακράτημα» που θα δίνεται τον Ιούνιο και σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για την οικονομική ανακούφιση των αγροτών. Υπάρχει η φήμη για τον διπλασιασμό της συνδεδεμένης αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να διπλασιαστεί και το συνολικό το ποσό που υπάρχει για το σκοπό αυτό. Με το ποσό των 55 εκατ. που έχει ανακοινωθεί τώρα μπορεί από τα 9,35 ευρώ ανά αιγοπρόββατο που ήταν πέρυσι να πάει φέτος στα 10 ευρώ το πολύ, εφ όσον βέβαια δηλωθεί ο ίδιος πληθυσμός ζώων πανελλαδικά.

Ερώτηση: Τι αλλάζει με την νέα ΚΑΠ;

Απάντηση: Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αλλάξει όλη η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ . Ενοποιούνται οι δύο πυλώνες στήριξης, εισάγεται ο Εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία σχεδιασμού στα κράτη μέλη, αλλά και περισσότερες ευθύνες στην λογοδοσία και στην επίτευξη των στόχων. Ο χρηματοδότηση της ΚΑΠ έχει αποφασιστεί να μειωθεί συνολικά από το 37,6% του προϋπολογισμού της ΕΕ την τρέχουσα περίοδο στο 28,5% την νέα περίοδο. Οι μειώσεις θα είναι 4% περίπου στις άμεσες ενισχύσεις και 15% στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Γενικά οι αγρότες καλούνται να κάνουν με λιγότερα χρήματα περισσότερα. Αυτό ειδικά στις σημερινές συνθήκες είναι απαράδεκτο για αυτό η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ