ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανικό προκαλεί η ευλογιά των προβάτων
Έχασε τον έλεγχο δεύτερης επιζωοτίας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Άμεση ανάγκη εφαρμογής μέτρων απολύμανσης των φορτηγών που μεταφέρουν ζωοτροφές και ζώντα ζώα στα νησιά του Αιγαίου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 23/10/2024
Από τον Έβρο στην Κόρινθο κι από εκεί στο Βόλο και στην Ροδόπη τα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων πληθαίνουν επικίνδυνα. Μια νέα ζωονόσος λαμβάνει χαρακτηριστικά επιζωοτίας. Λίγο μόλις καιρό μετά την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών αλλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Έτσι αντί να ληφθούν μέτρα μόνιμης και σταθερής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου λαμβάνονται μέτρα εκτάκτου ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απαγόρευση επί 10 ημέρες της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων σε Μαγνησία και Κόρινθο.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.
Η ευκολία με την οποία μεταφέρεται η νόσος σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα δείχνει πως ουσιαστικά μέτρα δεν έχουν ληφθεί.
Ο κίνδυνος μεταφοράς της νόσου στην Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου είναι εξαιρετικά μεγάλος. Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη».
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ζήτησε από τους Δήμους και την Περιφέρεια να προχωρήσουν στους αναγκαίους ψεκασμούς στα στάσιμα ύδατα, αλλά και στα φορτηγά που μεταφέρουν ζώα και ζωοτροφές. Παράλληλα τόνισε πως είναι ανάγκη και οι κτηνοτρόφοι να λάβουν προληπτικά μέτρα για να κρατήσουν καθαρές τις μονάδες τους από τις προαναφερόμενες νόσους.