Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στους υγροτόπους της Λέσβου
Μια μοναδική εμπειρία!
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/9/2024
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υλοποιεί καθ’ όλη την περίοδο της φθινοπωρινής μετανάστευσης, εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους της Λέσβου.
Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Πολιχνίτου
Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης στην Αλυκή Πολιχνίτου με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού για τους φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου.
Η Αλυκή Πολιχνίτου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Λέσβου - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα εποχιακά μεταναστευτικά πτηνά στο φυσικό τους περιβάλλον. Ανάμεσα στα Φλαμίνγκο, παρατηρήθηκαν Αβοκέτες, Καλαμοκανάδες, Θαλασσοσφυριχτές, Καστανοκέφαλοι Γλάροι, Ποταμογλάρονα, Κορμοράνοι, Μαυροπελαργοί και Κοκκινοσκέληδες. Συμμετείχαν τόσο Έλληνες όσο και ξένοι επισκέπτες, και επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.
Κατά την διάρκεια της εξόρμησης, οι συμμετεχοντές αξιοποίησαν τον ειδικό εξοπλισμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/ Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, με την καθοδήγηση των στελεχών της ομάδας βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Eξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Γιορτής Πουλιών και της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών (EuroBirdwatch) και διοργανώνει νέες εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών την Τριτη 1 Οκτωβρίου στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής (Αλυκές, Αχλαδερή, Εκβολές Τσικνιά, 9 Καμάρες) τόσο για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών όσο και για το ευρύ κοινό.
Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου και ώρα 17.30 διοργανώνεται εκδήλωση για το κοινό ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους των Αλυκών Καλλονής. Με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού (κυάλια/τηλεσκόπια) και κατάλληλη καθοδήγηση θα γνωρίσουμε τα πολύ σημαντικά είδη μεταναστευτικών πουλιών στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής.
Εξορμήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Γιορτή Πουλιών 2024
Ελάτε να γιορτάσετε μαζί μας τη φθινοπωρινή μετανάστευση, λαμβάνοντας μέρος σε κάποια από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Λέσβο και ταυτόχρονα σε περισσότερες από 40 ευρωπαϊκές χώρες!
Eλάτε να γνωρίσετε τον εκπληκτικό κόσμο των μεταναστευτικών πουλιών!
Κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου οργανώνεται η Παγκόσμια Γιορτή Πουλιών, η μεγαλύτερη γιορτή σε όλο τον κόσμο και το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch).
Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας, η ρύπανση αποδεικνύουν πως η Γη βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» με τα δεδομένα να γίνονται ακόμη πιο δυσοίωνα κάθε μέρα που περνά. Η επίλυση των προβλημάτων αυτών είναι η μεταμόρφωση των οικονομιών και των κοινωνιών μας ώστε να γίνουν ανοιχτές σε πρόσβαση προς όλους, δίκαιες και περισσότερο συνδεδεμένες με τη φύση.
Τα πτηνά, με περισσότερα από 11.000 διαφορετικά είδη, παρουσιάζουν μία εξαιρετική ποικιλία. Κάποια είδη ζουν σε τεράστιους αριθμούς και άλλα αντιπροσωπεύονται από μόνο λίγα άτομα. Ορισμένα μένουν μόνιμα σε ένα τόπο ενώ άλλα εκτελούν έκτακτες ετήσιες μεταναστεύσεις, καλύπτοντας κυριολεκτικά το ήμισυ του κόσμου. Όπως σημειώνει η ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων BirdLife International, τα πτηνά παρέχουν μια ευρεία ποικιλία υπηρεσιών οικοσυστήματος.
Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και ώρα 17.30 - Παγκόσμια Ημέρα Πουλιών διοργανώνεται εκδήλωση ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους των Αλυκών Καλλονής. Με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού (κυάλια/τηλεσκόπια) και κατάλληλη καθοδήγηση θα γνωρίσουμε πολύ σημαντικά είδη μεταναστευτικών πουλιών στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής.
Το Σάβατο 5 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 17.30 - Ευρωπαϊκή Ημέρα Πουλιών διοργανώνεται εκδήλωση ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους των Αλυκών Καλλονής.
Με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού (κυάλια/τηλεσκόπια) και κατάλληλη καθοδήγηση θα γνωρίσουμε πολύ σημαντικά είδη μεταναστευτικών πουλιών στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: [email protected].