× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Κύτελης λέει «ναι», ο Βέρρος «όχι»

«Πράσινο φως» από τον Κύτελη στην κυβέρνηση για χώρους φιλοξενίας για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες λόγω κορονοϊού. Ο Βέρρος αντιπροτείνει στο δημοτικό συμβούλιο πλωτό μέσο

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 30/3/2020

Ο Κύτελης λέει «ναι», ο Βέρρος «όχι»

Έντονη συζήτηση προκαλεί από χθες το βράδυ το αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταρακη στους Δήμους της Λέσβου της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω να του υποδειχθούν «οι βέλτιστες τοποθεσίες» για τη διαμονή σε καθεστώς καραντίνας μεταναστών από ενδεχόμενες νέες αφίξεις από τις απέναντι ακτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αίτημα Μηταράκη έγινε γνωστό χθες αργά το βράδυ από το Δήμο Δυτικής Λέσβου που προανήγγειλε τη σημερινή του έκτακτη συνεδρίαση για να λάβει σχετική απόφαση. Αλλά και από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ακολούθησε η δήλωση του κ. Μηταράκη στο «Ν».

Από τα όσα ακολούθησαν το αίτημα του Υπουργού που επικαλείται την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, αλλά και το σφράγισμα για προληπτικούς λόγους της υπηρεσίας Ασύλου, διαφαίνονται όμως ήδη δύο τάσεις.

Η μία του Δήμου Μυτιλήνης που έσπευσε -χωρίς να φέρει το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο- να ανακοινώσει ότι στη διάρκεια σημερινής σύσκεψης στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου, αποφασίστηκε: «να ζητηθεί η παράταση αναστολής της υποβολής αιτήσεως παροχής ασύλου, για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες όπως ισχύει από 1η Μαρτίου με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και «ο κάθε Δήμος, με ευθύνη του, θα εξασφαλίσει τους χώρους και τις συνθήκες για την διαχείριση των νεοεισερχομένων μεταναστών στο νησί μας και εντός των διοικητικών ορίων του, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή των κανόνων καραντίνας και απομόνωσης για συγκεκριμένο χρόνο των προσώπων αυτών και να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου».

Η άλλη τάση που διαμορφώνεται είναι αυτή του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Ο οποίος βάσει σχετικής δήλωσης του Δημάρχου του Ταξιάρχη Βέρρου φαίνεται ότι δεν προτίθεται να υποδείξει κάποιο χώρο. Αντίθετα αναμένεται σήμερα το απόγευμα στην δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να εισηγηθεί την άφιξη πλωτού μέσου για την προσωρινή παραμονή των νέων αφίξεων μεταναστών.

Το ποια από τις δύο… τάσεις φαντάζει πιο υπεύθυνη βέβαια σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία με τον κορονοϊό να προβληματίζει αφάνταστα, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως το αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης από χθες χαρακτηρίζεται ως μία κίνηση που μπορεί να υποκρύπτει πρόθεση να προλάβει… καταστάσεις. Ας σημειωθεί ότι εν μέσω κορονοϊού η κυβέρνηση ήδη φρόντισε να κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις περίφημες επιτάξεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Μένει βεβαίως να αποδειχθεί και η περίφημη κυβερνητική βούληση για «αποτελεσματική περιφρούρηση των θαλάσσιων συνόρων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο την Πρωτομαγιά

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

212 συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής

Δείτε εδώ τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών
ΥΓΕΙΑ

Καταγγέλλουν τον Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Αντί συνάντηση με τον υπουργό βρήκαμε μπροστά μας την Αστυνομία αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εγκατάλειψη θύματος σε τροχαίο

Η Αστυνομία της Μυτιλήνης αναζητά το δράστη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κροτίδες στην Γέρα

Κατασχέθηκαν 144 φωτοβολίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γλυκό πορτοκάλι και λικέρ από τους μαθητές της Λουτρόπολης Θερμής

Και φέτος τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους έφτιαξαν γλυκό κουταλιού και λικέρ από τα πορτοκάλια της αυλής του δημοτικού σχολείου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έξι Λέσβιοι αγωνιστές στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του `44

Ανακοίνωση του Παραρτήματος Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά και τη θυσία των 200 αγωνιστών της αντίστασης το 1944