Κοσμοσυρροή στη 10η Γιορτή Σύκου στο Ίππειος
Ένας θεσμός ζωντανής παράδοσης και συλλογικής δράσης και ό,τι βάζει ο νους με πρώτη ύλη τα... σύκα!
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 15/9/2024

Φέτος, η Γιορτή του Σύκου πέρα από τον πολύ κόσμο είχε κάτι το ξεχωριστό, καθώς η οργάνωσή της βασίστηκε στη συλλογική και εθελοντική προσπάθεια μιας ομάδας γυναικών. Για πρώτη φορά, οι γυναίκες του χωριού ένωσαν τις δυνάμεις τους, όχι μόνο για την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων, αλλά και για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η γιορτή, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου, είχε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, χάρη στη συνεργασία και την αφοσίωση των συμμετεχόντων.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μικρό «σποράκι» για την υλοποίηση ενός μεγαλύτερου οράματος: τη δημιουργία ενός Συλλόγου Γυναικών. Παρά τις δυσκολίες που επικρατούν εδώ και χρόνια, η φετινή προσπάθεια απέδειξε ότι η συλλογική εργασία μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Όπως ανέφερε μία από τις διοργανώτριες, «είδαμε ότι η συλλογική προσπάθεια αποδίδει, και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πραγματικότητα».
Οι γυναίκες αυτές δεν περιορίστηκαν μόνο στη διοργάνωση της γιορτής, αλλά ανέλαβαν και την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών και φαγητών, όλα βασισμένα στο σύκο, έναν καρπό που έχει βαθιές ρίζες στην περιοχή. Από τα μελομακάρονα με σύκο μέχρι τις συκόπιτες και τα «μεθυσμένα» σύκα, οι συνταγές που παρουσιάστηκαν ήταν πολυάριθμες και εντυπωσιακές. Μάλιστα, όπως τόνισαν, κάθε χρόνο εμπλουτίζουν τις συνταγές τους, με στόχο να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση.
Παρά τη φετινή επιτυχία, η παραγωγή του σύκου έχει πληγεί από τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες και την αδράνεια της πολιτείας στη στήριξη των καλλιεργητών. Όπως αναφέρθηκε, τα δέντρα που παλαιότερα παρήγαγαν εκατοντάδες κιλά σύκων, τώρα αποδίδουν πολύ λιγότερο, λόγω της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής. Οι δυσκολίες αυτές δεν αποθαρρύνουν όμως την τοπική κοινότητα, η οποία προσπαθεί να βρει νέους τρόπους αξιοποίησης της παραγωγής, με απώτερο στόχο την απασχόληση των νέων και την ανάδειξη του σύκου ως βασικού προϊόντος της περιοχής.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και στην ενίσχυση της εκδήλωσης από τον Δήμο. «Στηρίζουμε αυτή την εκδήλωση, η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Έχει έρθει κόσμος όχι μόνο από τα γύρω χωριά, αλλά και από όλο τον Δήμο για να δει τα τοπικά εδέσματα με βάση το σύκο και να ακούσει τις ενδιαφέρουσες ομιλίες», δήλωσε. Ο κ. Χριστόφας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα, ανανεωμένη πλατεία του χωριού, που ολοκληρώθηκε φέτος και ήδη χαίρεται ο κόσμος: «Η πλατεία είναι γεμάτη καθημερινά με μικρά παιδιά, είναι μια ενωμένη πλατεία που έχει αλλάξει την όψη του χωριού».
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Εριφύλλη Χιωτέλλη, επεσήμανε τη σημασία της γιορτής ως κομμάτι του Λεσβιακού Καλοκαιριού και τόνισε την αξία των πολιτιστικών στοιχείων κάθε τόπου. «Είναι για εμάς πολύ σημαντικό να αναδεικνύονται τα στοιχεία του πολιτισμού κάθε περιοχής», ανέφερε. Η κ. Χιωτέλλη τόνισε πως η Γιορτή του Σύκου έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός και ο Δήμος θα συνεχίσει να τη στηρίζει. «Είμαστε χαρούμενοι που αυτός ο θεσμός συνεχίζει δυναμικά, και θα τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ιππείου, Προκόπης Καρτάλης, εξήρε τις προσπάθειες των γυναικών του χωριού, που εδώ και δέκα μέρες προετοιμάζουν με μεράκι τα παραδοσιακά εδέσματα με βάση το σύκο. «Θέλω να ευχαριστήσω τις γυναίκες που αφιλοκερδώς εργάστηκαν για την παρασκευή όλων αυτών των προϊόντων. Η γιορτή αυτή έχει μεγάλη σημασία για τον τόπο μας», δήλωσε. Ο κ. Καρτάλης αναφέρθηκε και στην ιστορική σημασία του σύκου για την οικονομία της περιοχής, αναφέροντας ότι κάποτε υπήρχαν 36.000 συκόδεντρα στον κάμπο του Ιππείου. «Η γιορτή αυτή μας βοηθάει να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το έθιμο και να το ενδυναμώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε», τόνισε.
Η Γιορτή του Σύκου, που αποτελεί το κλείσιμο των εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού, αναδεικνύει το σύκο ως σύμβολο πολιτισμού και παράδοσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας.
Ο Βαγγέλης Σάλτας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιππείου, μιλά με υπερηφάνεια για τη Γιορτή του Σύκου, η οποία ξεκίνησε το 2013 και φέτος συμπληρώνει τη δέκατη διοργάνωσή της. Παρά την παύση που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού, η εκδήλωση συνεχίζεται δυναμικά, με στόχο να επαναφέρει το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του σύκου, ένα παραδοσιακό προϊόν που κάποτε αποτελούσε το δεύτερο βασικό εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, μετά την ελιά.
Η φετινή γιορτή διοργανώθηκε με τη συλλογική εργασία μιας ομάδας γυναικών, που δούλεψαν ακούραστα για μια εβδομάδα, φτιάχνοντας όλα τα εδέσματα και τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στο κοινό. Όπως ανέφερε ο κ. Σάλτας, η προσπάθεια αυτή δεν περιορίστηκε μόνο στη συλλογική εργασία, αλλά υπήρξαν και γυναίκες που εργάστηκαν μεμονωμένα από τα σπίτια τους. «Όλα αυτά τα προϊόντα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας και της σκληρής δουλειάς», τόνισε.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου, με τη στήριξη της Κοινότητας Ιππείου, της Σικούντας και του Δήμου, έχει αναλάβει την οργάνωση της εκδήλωσης. Φέτος, η στήριξη επεκτάθηκε και από το Επιμελητήριο, το οποίο συμμερίζεται τον στόχο της γιορτής: να ξαναδώσει ζωή στην καλλιέργεια του σύκου. Όπως σημείωσε ο κ. Σάλτας, «πριν πολλά χρόνια, το σύκο ήταν το δεύτερο εισόδημα της περιοχής, αλλά με τον καιρό η παραγωγή έπεσε και οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις καλλιέργειες».
Ο κάμπος του Ιππείου, που κάποτε φιλοξενούσε 30.000 συκόδεντρα και παρήγαγε εκατοντάδες τόνους σύκων για εξαγωγή στα Βαλκάνια, σήμερα έχει μειώσει τη δραστηριότητά του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, πλέον έχουν απομείνει περίπου 3.000 δέντρα, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι η παραγωγή θα αυξηθεί ξανά. «Βλέπουμε σημάδια επιστροφής», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αυξανόμενη ζήτηση για τα σύκα της περιοχής, τα οποία κάποτε θεωρούνταν αναξιοποίητα.
Ο στόχος του Συλλόγου, όπως εξήγησε ο κ. Σάλτας, δεν περιορίζεται μόνο στην οργάνωση μιας γιορτής, αλλά αφορά στην επανένταξη του κόσμου στην παραγωγική διαδικασία. «Θέλουμε να φέρουμε τους ανθρώπους ξανά στον κάμπο, να ασχοληθούν με το σύκο, όχι όπως παλιά, αλλά τουλάχιστον να δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα», δήλωσε.
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και δρώμενο από τα παιδιά του χωριού.