× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Έτος Βενιαμίν Λεσβίου‑ Μόνο στα χαρτιά;»

Η απουσία δράσεων απογοητεύει τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/9/2024

«Έτος Βενιαμίν Λεσβίου‑ Μόνο στα χαρτιά;»
' χρόνος ανάγνωσης

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το 2024 ανακηρύχθηκε ως «Έτος Βενιαμίν Λεσβίου» μόνο στα χαρτιά, χωρίς να συνοδεύεται από ουσιαστικές δράσεις και εκδηλώσεις που να τιμούν τον μεγάλο διαφωτιστή και επαναστάτη Βενιαμίν τον Λέσβιο.

Η Λέσχη Πλωμαρίου και η Οργανωτική Επιτροπή, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντώνη Ανδριώτη, ανέλαβαν τη διοργάνωση ενός σημαντικού συνεδρίου στο Πλωμάρι από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου 2024, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βενιαμίν Λεσβίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο συνέδριο αυτό παρουσιάστηκαν εξαιρετικές επιστημονικές εργασίες που ανέδειξαν τη σπουδαιότητα του έργου και της σκέψης του Βενιαμίν, με εναρκτήρια την τιμητική ομιλία του ακαδημαϊκού Πασχάλη Κιτρομηλίδη.

Ο κ. Κιτρομηλίδης αναφέρθηκε στον Βενιαμίν ως τον κορυφαίο εκπρόσωπο του ελληνικού διαφωτισμού, τονίζοντας την προσέγγισή του στη φιλοσοφία ως θετική επιστήμη, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη – μια σπάνια σύνδεση για την εποχή του.

Παρόλα αυτά, οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας επισημαίνουν ότι, πέραν της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, η επέτειος των 200 χρόνων από τον θάνατο του Βενιαμίν δεν έχει συνοδευτεί από άλλες ανάλογες δράσεις από τους κεντρικούς και τοπικούς φορείς. Σχολιάζουν την απουσία οποιασδήποτε ένδειξης ενδιαφέροντος από τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ οι αυτοδιοικητικοί φορείς περιορίστηκαν σε οικονομική υποστήριξη της διοργάνωσης του συνεδρίου, χωρίς άλλες πρωτοβουλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη κάποια εκδήλωση για τον εορτασμό του «Έτους Βενιαμίν Λεσβίου». Οι μαθητικές παρουσιάσεις στο συνέδριο, όπως αυτές των μαθητριών του Προτύπου Λυκείου Μυτιλήνης και των μαθητών του Λυκείου Πλωμαρίου, δείχνουν τη δύναμη της εκπαίδευσης και της νεολαίας στη διάδοση της ιστορικής μνήμης. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για δράσεις και σε άλλες εκπαιδευτικές κοινότητες και φορείς του νησιού.

Το ερώτημα που θέτουν οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας είναι ξεκάθαρο: Πώς θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο η ονομασία του 2024 ως «Έτους Βενιαμίν Λεσβίου», αν δεν συνοδευτεί από εκδηλώσεις και δράσεις που να φωτίζουν τη ζωή και το έργο του διαφωτιστή και επαναστάτη Βενιαμίν;

Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - από τα σχολεία και τα μέσα ενημέρωσης μέχρι τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις τοπικές αρχές - για να μετατρέψουν το «Έτος Βενιαμίν Λεσβίου» από μια τυπική ανακήρυξη σε μια ουσιαστική ευκαιρία ανάδειξης της κληρονομιάς του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ