× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μοναδικές βραδιές στο 3ο Φεστιβάλ της Χίου

Στο εμβληματικό Αρχοντικό Castelli

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/9/2024

Μοναδικές βραδιές στο 3ο Φεστιβάλ της Χίου
' χρόνος ανάγνωσης

Στο εμβληματικό Αρχοντικό Castelli στον Κάμπο της Χίου, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν δύο βραδιές αφιερωμένες στον Ελληνικό Πολιτισμό, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη συγκίνηση και πνευματική ανάταση.

Το περιβόλι του αρχοντικού και η ιστορική έπαυλη γέμισαν από κόσμο, ο οποίος παρακολούθησε με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης τις ομιλίες και τις εκδηλώσεις που ετοίμασαν οι διοργανωτές. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές μίλησαν για τη Χίο, την Ελλάδα, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της, προσφέροντας μοναδικές στιγμές έμπνευσης και αναστοχασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη βραδιά, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ήταν αφιερωμένη στην απόδοση τιμής στον Νικόλαο Βαφειά για την πολύτιμη προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό. Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν προσωπικότητες όπως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, η Υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχωριστή ήταν η ομιλία του Γεώργιου Μπαμπινιώτη, τέως Πρύτανη του ΕΚΠΑ και ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας, ο οποίος μίλησε για τη «Συμβολή της Ελληνικής γλώσσας στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό». Εντυπωσιακή ήταν και η παρέμβαση του επιχειρηματία Αλέξανδρου Ζύμνη, ο οποίος συγκίνησε το κοινό μοιράζοντας προσωπικές ιστορίες και αναμνήσεις από το χωριό του, τον Αϊ Γιώργη Συκούσης, και τον φίλο του Νίκο Βαφειά.

Ο Μιχάλης Μόσχος, φιλόλογος και ιστορικός, αναφέρθηκε στην προσφορά της οικογένειας Βαφειά και τη συμβολή της στις αναστηλώσεις ιστορικών ναών, όπως του Αϊ Γιώργη του Συκούση και του Αγίου Ισιδώρου. Η βραδιά έκλεισε με τη βράβευση του Νίκου Βαφειά από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη με επίδοση τιμητικού επαίνου, ακολουθούμενη από μια συγκινητική ομιλία του Γεώργιου-Στυλιανού Πρεβελάκη, ομότιμου καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, για την ιστορικογεωγραφική οντότητα του Αρχιπελάγους του Αιγαίου.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με έναν μουσικό επίλογο από πιάνο και άρπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σάββατο 31 Αυγούστου, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής στον καθηγητή Αρχαιολογίας και Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκο Σταμπολίδη, για το 40ετές επιστημονικό του έργο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Α.Ε. Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Ito Coichi και ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge.

Ο Νίκος Σηφουνάκης ανέλυσε τη σημασία του 40ετούς έργου του καθηγητή Σταμπολίδη, ενώ ο ίδιος ο καθηγητής συγκίνησε το κοινό με την ομιλία του για τη «Συνένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», αναφερόμενος στην ιστορική και πολιτισμική τους σημασία και την προσμονή της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Μιμή Ντενίση, παρουσία του Πρέσβη της Ιαπωνίας, μίλησε για τη συμβολή της Ιαπωνίας στη διάσωση των κατοίκων της Σμύρνης κατά την καταστροφή, προσφέροντας μια σπάνια αφήγηση ιστορικών γεγονότων που ξύπνησαν έντονες συγκινήσεις. Στη συνέχεια, διάβασε μια ανέκδοτη επιστολή μιας Χιώτισσας επιζήσασας από το Ολοκαύτωμα, που περιέγραφε το δράμα του νησιού και αναδείκνυε τη σημασία του Φιλελληνικού Κινήματος.

Οι δύο αυτές βραδιές στον Κάμπο της Χίου δεν αποτέλεσαν απλώς ένα πολιτιστικό γεγονός, αλλά μια υπενθύμιση της αξίας της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και της σημασίας της διατήρησής τους για τις μελλοντικές γενιές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η πληρωμή του Μεταφορικού ισοδύναμου

Για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λεσβιακή Φάλαγγα στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς σε εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη του Κλαπάδου και τη θυσία των Λέσβιων αποδήμων που συνέβαλαν καθοριστικά στην Απελευθέρωση της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης