Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας λιάζεται στη Λήμνο
Η διαδικασία της μερικής αφυδάτωσης των σταφυλιών θα διαρκέσει λίγες ημέρες
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/8/2024

Με την ολοκλήρωση του τρύγου στην Λήμνο μια ποσότητα από τα σταφύλια Μοσχάτο Αλεξανδρείας απλώθηκαν κάτω από τον ήλιο για την μερική αφυδάτωση τους και την παραγωγή Λιαστού κρασιού. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί για λίγες μέρες μέχρι η συγκέντρωση των σακχάρων και των αρωμάτων να φτάσουν το επιθυμητό επίπεδο, όπως μας πληροφορεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου «Η Ένωση».
Τα λιαστά κρασιά (ή ηλιαστά, από τη λέξη «ήλιος») είναι γλυκά κρασιά, που παράγονται παραδοσιακά στην Ελλάδα, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Το όνομά τους φανερώνει την πρακτική του λιασίματος, του «στεγνώματος» δηλαδή των σταφυλιών, με αποτέλεσμα τη μερική αφυδάτωσή τους, αφού τρυγηθούν: «ηλιαστά» ή «λιαστά». Το μέρος που απλώνονται τα σταφύλια για να στεγνώσουν αποκαλείται λιάστρα (το «ηλιαστήριον» ή «θειλόπεδον» των αρχαίων).
Τα λιαστά σταφύλια είναι πάρα πολύ πλούσια σε σάκχαρα, δίνοντας κρασιά, που στο τέλος της αλκοολικής ζύμωσης περιέχουν πολλά αζύμωτα σάκχαρα και επομένως είναι ιδιαίτερα γλυκά. Τα λιαστά κρασιά διατηρούν όμως τόσο τα συμπυκνωμένα αρώματα του σταφυλιού, αποκτώντας μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα και εξέλιξη με την παλαίωση, όσο και υψηλή οξύτητα, αφού με το λιάσιμο, εκτός από τα σάκχαρα και τα αρώματα, συμπυκνώνονται και τα φυσικά οξέα του σταφυλιού