× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται λογαριασμοί ρεύματος «φωτιά»!

«Πρωταθλήτρια» της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην Ε.Ε. τον Αύγουστο η Ελλάδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/8/2024

Έρχονται λογαριασμοί ρεύματος «φωτιά»!
' χρόνος ανάγνωσης

Με νέα εκτόξευση στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας φεύγει το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα η χώρα μας για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην κορυφή της ακρίβειας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για όλο το μήνα.

Ειδικότερα, σήμερα η τιμή στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος εκτινάσσεται στα 194,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας νέο άλμα, ενώ πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη τιμή που καταγράφεται τον τελευταίο έναν χρόνο. Από την Κυριακή μέχρι σήμερα το σχετικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 107,5%.
Σε επίπεδο ημέρας η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε με τις υψηλότερες τιμές, μετά τις Κροατία (με 201,92 ευρώ/μεγαβατώρα) και Βουλγαρία-Ρουμανία (με 196,12 ευρώ/μεγαβατώρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και μένουν μόλις δύο ημέρες για να «κλείσει» ο μήνας, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα (1-29/8) η ελληνική χονδρεμπορική αγορά σκαρφάλωσε και πάλι στην πρώτη θέση με μέση τιμή για τον Αύγουστο στα 129,90 ευρώ/μεγαβατώρα, την υψηλότερη στην Ε.Ε., ξεπερνώντας ακόμα και την «παραδοσιακά» ακριβότερη Ιταλία (με μέση τιμή μήνα στα 128,32 ευρώ).

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον περσινό Αύγουστο, ενώ ακόμα η ενεργειακή κρίση, ελέω αερίου, δεν είχε ξεπεραστεί και βρίσκονταν σε ισχύ τόσο ο μηχανισμός επιστροφής μέρους των υπερκερδών στη χονδρεμπορική όσο και οι επιδοτήσεις στην λιανική, η μέση χονδρεμπορική τιμή είχε διαμορφωθεί στα 109,33 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή φέτος είναι υψηλότερη κατά 18,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, και σήμερα καταγράφεται μια ακόμη ακραία μέγιστη τιμή ημέρας στα 756,50 ευρώ/μεγαβατώρα στις 8 το βράδυ, όταν κυρίως φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά εισφέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Δεδομένου ότι τα κυμαινόμενα οικιακά τιμολόγια επηρεάζονται από τη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος του αμέσως προηγούμενου μήνα, οι αυξημένες τιμές για τα νοικοκυριά και το Σεπτέμβριο είναι αναπόφευκτες, καθώς οι ανατιμήσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεταφέρονται στην λιανική.

Με μια πρόχειρη εκτίμηση οι τελικές τιμές (χωρίς επιδοτήσεις) θα βρεθούν κοντά στα 16-17 λεπτά/κιλοβατώρα. Από πλευράς ΥΠΕΝ φαίνεται πως τηρείται στάση αναμονής για το ύψος των τιμολογίων (“πράσινο” και “κίτρινο”) που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι σε λίγα 24ωρα, προκειμένου να αποφασιστεί κάποια μικρή επιδότηση, όπως αυτή του Αυγούστου (1,6 λεπτά/κιλοβατώρα) για τιμές άνω των 14 λεπτών/κιλοβατώρα (στα “κίτρινα” μεικτά τιμολόγια) και κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι η προσωρινή αυτή επιδότηση αυτή βασίζεται στα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, που παραπέμπει σε παραδοχή υπερκερδών στη χονδρεμπορική.

Πάντως ήδη ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για οικιακά τιμολόγια που θα διατηρηθούν στα επίπεδα του Αυγούστου, τα οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο, αφού τεράστιες ανατιμήσεις έχουν ήδη περάσει από τον Ιούνιο (έφτασαν έως και +70%). Στη δε περίπτωση των καθετοποιημένων παικτών (παραγωγοί και προμηθευτές) οι... αποδόσεις στη χονδρεμπορική μάλλον έχουν ήδη στηρίξει τις όποιες εμπορικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί τέλος ότι οι όποιες επιδοτήσεις -τουλάχιστον του Αυγούστου- δεν αφορούν μικρομεσαίους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, που βρίσκονται στο έλεος των ελεύθερων αγορών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου

Από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παναθηναϊκού του νησιού
Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα

Δείτε εδώ που διαμορφώνεται το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου
Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Εντοπίστηκε και η πέμπτη σορός στα ερείπια του εργοστασίου στα Τρίκαλα
Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης

Πίεση Μουτζούρη προς το Υπουργείο για ίση μεταχείριση των νησιών στις μεταφορές
Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο

Συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 2 ακόμη αγνοουμένων εργαζομένων
Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο
ΕΛΛΑΔΑ

Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του

Σοκ προκαλεί στη Γλυφάδα η δολοφονία 80χρονου άνδρα από τον 46χρονο γιο του. Ο καθ' ομολογία δολοφόνος είχε καταδικαστεί για τον φόνο της μητέρας του το 2014
Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του
ΚΟΣΜΟΣ

Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νομισματική πολιτική ενισχύουν την ανασφάλεια στις αγορές
Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες

Οργή κατά της κυβέρνησης Τραμπ, φόβοι για κλιμάκωση και κύμα αντιδράσεων μετά το αιματηρό περιστατικό
Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα