Αντιπυρική ζώνη στα Τσαμάκια και έργο ανάπλασης του δάσους
Το επόμενο διάστημα θα κοπούν και θα απομακρυνθούν τα ξερά και επικίνδυνα πεύκα ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει δαδικασία ανανέωσης του άλσους
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/8/2024

Στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με την απομάκρυνση και το κόψιμο δέντρων στο άλσος Τσαμάκια της Μυτιλήνης, προχωρά η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, η οποία εφαρμόζει ανάλογο πρόγραμμα εργασιών σε αρκετά δάση του νησιού και κυρίως σε αυτά που συνορεύουν με κατοικημένες περιοχές, για την καλύτερη προστασία των αστικών περιοχών από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
Το επόμενο διάστημα αξίζει να σημειωθεί ότι θα ξεκινήσει ένα ακόμη έργο που θα αφορά την ανανέωση του πευκοδάσους Τσαμάκια που βρίσκεται εντός του οικισμού και αποτελεί αγαπημένο προορισμό ψυχαγωγίας όλες τις εποχές του χρόνου για ντόπιους και επισκέπτες της πόλης.
Το έργο αυτό θα αφορά στην συντήρηση και την ανάπλαση του δάσους με απομάκρυνση των ξερών και επικίνδυνων δέντρων και την ανανέωσή του με φύτευση νέων δενδρυλλίων.
Γενικά θα δοθεί βαρύτητα στα δέντρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα και είτε έχουν πάρει κλίση, είτε έχουν ξεραθεί είτε γενικότερα θεωρείται ότι είναι πολύ παλιά και απαιτείται ανανέωση.
Γενικότερα όπως αναφέρουν στελέχη της Διεύθυνσης Δασών, η διαδικασία αυτή είναι άκρως απαραίτητη για ένα όμορφο δάσος όπως αυτό στα Τσαμάκια που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Το έργο αναμένεται να πραγματοποιηθεί με εργολαβία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άλσος είναι ένας υγιής οργανισμός σε γενικές γραμμές αφού δεν παρατηρούνται ίχνη προσβολής των πεύκων από το γνωστό μύκητα ο οποίος απειλεί τα δάση της χώρας μας.
Στη Λέσβο αν και υπάρχουν αναφορές για προσβολή των πεύκων στα δάση του νησιού από την επικίνδυνη αυτή ασθένεια, εντούτοις επισήμως δεν έχει γίνει καμία μελέτη που να παρουσιάζει το μέγεθος του προβλήματος καθώς και τις περιοχές που εστιάζεται. Πριν αρκετό καιρό υπήρχε σκέψη και πρόθεση από τη Διεύθυνση Δασών να προχωρήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να γίνει καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης με τη χρήση τεχνολογικών μέσων ώστε να προχωρήσουν στο μέλλον οι απαιτούμενες ενέργειες για τη προστασία του δασικού μας πλούτου. Μέχρι αυτή τη στιγμή όμως η μελέτη αυτή δεν έχει προχωρήσει.