× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πέθανε στα 58 του χρόνια ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης

Εμβληματικές οι φωτογραφίες του από τη Λέσβο της κρίσης του 2015 - 2016

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/3/2019

Πέθανε στα 58 του χρόνια ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους πιο πολυβραβευμένους και αγαπητούς στους συναδέλφους του φωτοειδησεογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, πέθανε έπειτα από μακρά, άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών.

Αφού εντάχθηκε στο πρακτορείο πριν από 30 και πλέον χρόνια, ο Μπεχράκης κάλυψε συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, ως τον τεράστιο και εξαιρετικά καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ ή την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.
Στην επαγγελματική του πορεία, κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά και πολλών ανταγωνιστών του για την ικανότητα και το θάρρος του. Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.
Οι συνάδελφοί του που εργάστηκαν στο πλάι του στο πεδίο τόνισαν πως το Ρόιτερς έχασε έναν ταλαντούχο, απόλυτα αφοσιωμένο φωτοειδησεογράφο και δημοσιογράφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη ματιά και το στιλ της δουλειάς του Μπεχράκη, ο βετεράνος φωτοειδησεογράφος του Ρόιτερς Γκόραν Τομάσεβιτς σχολίασε ότι για τον εκλιπόντα, πάντα το ζητούμενο «ήταν να αφηγηθεί την ιστορία με όσο πιο άρτιο, καλλιτεχνικό τρόπο ήταν δυνατόν».

«Δεν θα συναντήσετε κανέναν εξίσου αφοσιωμένο, τόσο εστιασμένο, κάποιον που θα θυσίαζε τα πάντα για να καταγράψει την πιο σημαντική εικόνα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η αφοσίωση του Μπεχράκη, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, ήταν βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς του. Ο φίλος και συνάδελφός του Βασίλης Τριανταφύλλου, που συνεργάστηκε μαζί του τριάντα χρόνια, τον περιγράφει ως «θυελλώδη» τύπο, που δεν σταμάταγε να δουλεύει, μέρα-νύχτα, ενίοτε με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του, για να τραβήξει τη φωτογραφία που ήθελε.

Όταν ο Μπεχράκης δεν ήταν απορροφημένος στη δουλειά του, ήταν θερμός, αστειευόταν, συνάρπαζε τους ανθρώπους γύρω του. Ενίοτε, μπορούσε να είναι παράφορος.

«Ο Γιάννης ήταν από τους καλύτερους φωτοειδησεογράφους της γενιάς του, ήταν παθιασμένος, γεμάτος ζωή, γεμάτος ένταση στη δουλειά του και στη ζωή του», σημείωσε η Ντίνα Κυριακίδου-Κοντίνη, η οποία δουλεύει για το πρακτορείο στις ΗΠΑ. «Οι φωτογραφίες του είναι εκπληκτικές, ορισμένες είναι έργα τέχνης.Όμως ήταν η βαθιά κατανόηση των θεμάτων αυτή που τον έκανε σπουδαίο φωτοειδησεογράφο.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που βρισκόταν πίσω από όλα όσα έκανε ο Μπεχράκης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν η σπάνια αποφασιστικότητά του να αποκαλύψει στον κόσμο τι συνέβαινε στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες σε κρίση. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αυτή η πεποίθησή του τον ώθησε να δημιουργήσει ένα έργο-παρακαταθήκη που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για πολλά χρόνια μετά τη φυγή του.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει συζητώντας για το Πούλιτζερ που πήρε η ομάδα του Ρόιτερς που κάλυψε την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: "δεν γνώριζα"».

Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Ελισάβετ, την κόρη τους Ρεβέκκα και τον γιο του Δημήτρη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου

Τριήμερη περιοδεία του Παναγιώτη Κατσαβέλλη με έμφαση στη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα
Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»

Το άναμμα του τσιγάρου...
Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία

Έμφαση σε εργαστηριακούς ελέγχους, συμβάσεις κτηνιάτρων και μέτρα απολύμανσης για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου

Η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου, ταξίδεύει στη Χίο για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τις δράσεις της στο γειτονικό νησί
Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά

Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλεγμένη συλλογή ορυκτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026

Ξεκινούν στα τέλη Μαΐου, με την πρώτη εξέταση να είναι η Νεοελληνική Γλώσσα στις 29 Μαΐου για τα ΓΕΛ και στις 30 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ
725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026
ΚΟΣΜΟΣ

26 Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ

40 χρόνια μετά το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τις πρώτες μέρες όταν ανίδεοι ένιωθαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όμως κανείς δεν τους ενημέρωνε
26  Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου

Εχουν συμμετάσχει πάνω από 200 γυναίκες- Δωρεάν παρακολούθηση online
«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας

Μετατίθεται για το Σάββατο 02 Μάη η αναχώρηση από Λαύριο και τροποποιείται το πρόγραμμα του
Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων λόγω της απεργίας την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης των πλοίων Νήσος Σάμος, Blue Star 1 και Blue Star Myconos
Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων λόγω της απεργίας την Πρωτομαγιά
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν 1,17 δις ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Δείτε εδώ τις συντάξεις, τα βοηθήματα και τα επιδόματα που θα καταβληθούν από 27 ως 30 Απριλίου
Πληρώνουν 1,17 δις ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Γονατίζει τους φούρνους το ενεργειακό κόστος

Στα όρια λειτουργίας πολλές επιχειρήσεις με αυξημένα έξοδα και μειωμένα περιθώρια κέρδους
Γονατίζει τους φούρνους το ενεργειακό κόστος