× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καίνε» τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου

Αυξήσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/8/2024

«Καίνε» τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου
' χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικά αυξημένη είναι η τιμή της οικιακής κιλοβατώρας για τον Αύγουστο, καθώς οι ανατιμήσεις συγκρατήθηκαν εν μέρει από την επιδότηση που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, αλλά οι ονομαστικές τιμές είναι υψηλότερες κατά περίπου 10%-20%, τουλάχιστον, στο «πράσινο»-ειδικό τιμολόγιο.


Ειδικότερα, στο ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ στο οποίο έχει μεταφερθεί η πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών και αποτελεί «μπούσουλα» για την αγορά, η ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας για τη βασική κατανάλωση (έως 500 κιλοβατώρες) διαμορφώνεται σε 16,391 λεπτά, έναντι 13,557 λεπτά τον Ιούλιο (+21% περίπου). Μαζί με την επιδότηση του 1,6 λεπτών που ανακοίνωσε το υπουργείο, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 14,791 λεπτά (+9,1%). Για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατώρων, που δεν προβλέπεται επιδότηση, η τελική τιμή στο ίδιο τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 16,955 λεπτά, έναντι 14,385 (+17,86%) τον Ιούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρέωση της ρήτρας οκταπλασιάστηκε για τον Αύγουστο, καθώς ανέρχεται σε 0,08871 ευρώ/κιλοβατώρα όταν τον Ιούλιο βρισκόταν στα 0,02517 ευρώ (+252,4%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία έχει συμπεριλάβει αυξημένη έκπτωση της τάξεως του 53%, από 31% τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο 2023 το αντίστοιχο τελικό τιμολόγιο για τη βασική κατανάλωση, ήταν φθηνότερο, καθώς διαμορφωνόταν (με επιδότηση στο 1 λεπτό) σε 14,5 λεπτά/κιλοβατώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπόλοιποι προμηθευτές ανακοινώνουν σταδιακά τις τιμές τους για τον Αύγουστο, ενώ ορισμένοι είχαν ήδη προαναγγείλει ότι θα κρατήσουν τα τιμολόγια («πράσινα») στα επίπεδα του Ιουλίου, αλλά συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης. Σε επίπεδο ονομαστικών τιμών, πάντως, οι αυξήσεις και σε αυτά τα τιμολόγια που έμειναν σταθερά κινούνται κοντά στο 10%.


Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας με αυξήσεις τιμών, όταν τον Μάιο η μέση κιλοβατώρα στο «πράσινο» διαμορφωνόταν κοντά στα 11 λεπτά. Τον Ιούλιο οι αυξήσεις έφτασαν έως 38,76% ενώ τον Ιούνιο έως 70%.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για τα ειδικά τιμολόγια Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ προχωρά σε αύξηση του άνω ορίου (Lu) της περιοχής εντός της οποίας δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης (ρήτρα) σε 0,125 ευρώ/κιλοβατώρα, από 0,095 ευρώ/κιλοβατώρα το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζεται η άνοδος – Νέα πρωτιά
Στο μεταξύ ποδαρικό με αυξημένες τιμές έκανε ο Αύγουστος και στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με μέση τιμή στα 128,28 ευρώ/μεγαβατώρα την Πέμπτη και στα 122,64 ευρώ την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη σημερινή τιμή η Ελλάδα επιστρέφει ξανά στην πρώτη θέση με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη και ακολουθούν οι Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία.

Δεδομένου ότι η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου και ενώ διατηρούνται οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, η ακρίβεια στην αγορά θα επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια οι διεθνείς τιμές πετρελαίου

Εβδομαδιακή άνοδος 8,1% για το Brent και 11% για το WTI, καθώς τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ εντείνουν τους φόβους για νέα κρίση στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας
Σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια οι διεθνείς τιμές πετρελαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος «γίγαντας» στο λιανεμπόριο μετά το deal Μασούτη με την Κρητικός

Η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της εξαγοράς και δημιουργεί αλυσίδα με τζίρο κοντά στα 2 δισ. ευρώ και περισσότερα από 1.000 καταστήματα σε όλη τη χώρα
Νέος «γίγαντας» στο λιανεμπόριο μετά το deal Μασούτη με την Κρητικός
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 22 Μάη

Θα καταβληθούν 64,85 εκατομμύρια ευρώ σε 81.800 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 22 Μάη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κρατικά εγγυημένη ληστεία της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας»

Με νέο βίντεο ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καταγγέλλει τον ρόλο των funds και ζητά ουσιαστικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.
«Κρατικά εγγυημένη ληστεία της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας»
ΕΛΛΑΔΑ

«Μόνο εμείς μπορούμε»

O Κυριάκος Μητσοτάκος από το Συνέδριο της ΝΔ ξεκίνησε την προεκλογική περίοδο
«Μόνο εμείς μπορούμε»
ΕΛΛΑΔΑ

Ηχηρό «όχι» από τα νορβηγικά δικαστήρια στην έκδοση του Τόμι Όλσεν

Ο ιδρυτής της Aegean Boat Report, που διώκεται στην Ελλάδα για διευκόλυνση εισόδου προσφύγων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παραμένει στη Νορβηγία
Ηχηρό «όχι» από τα νορβηγικά δικαστήρια στην έκδοση του Τόμι Όλσεν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ζητούν ειδική συνεδρίαση για την κτηνοτροφία και έρευνα για τις ταφές ζώων

Η «Νέα Δυναμική» του Θεόδωρου Βαλσαμίδη ανεβάζει τους τόνους για τον αφθώδη πυρετό και θέτει ζήτημα διαφάνειας στις δαπάνες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Ζητούν ειδική συνεδρίαση για την κτηνοτροφία και έρευνα για τις ταφές ζώων
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Γραμμή στήριξης για το άγχος των Πανελλαδικών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λήμνο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε τα μέτρα προετοιμασίας για τις εξετάσεις
Γραμμή στήριξης για το άγχος των Πανελλαδικών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λήμνο
ΕΛΛΑΔΑ

Λήξη συνεργασίας του Στρατή Λιαρέλλη με τον ΑΝΤ1

Η επίσημη ανακοίνωση του ΑΝΤ1 για τη λήξη της συνεργασίας με τον Στρατή Λιαρέλλη ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια.
Λήξη συνεργασίας του Στρατή Λιαρέλλη με τον ΑΝΤ1
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εργασίες αποκατάσταση της γέφυρας Ραγκαβά στη Λήμνο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σκυροδέτησης – Ακολουθεί η τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων
Εργασίες αποκατάσταση της γέφυρας Ραγκαβά στη Λήμνο
ΕΛΛΑΔΑ

«Αυτός ο κόσμος δεν είναι πια για μένα»

Συγκλονίζει το γράμμα που άφησε στους γονείς της η μια από τις δυο 17χρονες που έπεσαν στο κενό από την ταράτσα πολυκατοικίας έξι ορόφων στην Ηλιούπολη
«Αυτός ο κόσμος δεν είναι πια για μένα»
ΕΛΛΑΔΑ

«Συγγνώμη σας αγαπάμε πολύ»

Τραγικό περιστατικό διπλής αυτοκτονίας δύο κοριτσιών στην Ηλιούπολη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο ανήλικες άφησαν πίσω τους ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα απευθυνόμενο προς τους γονείς τους
«Συγγνώμη σας αγαπάμε πολύ»