Συμμετοχή στην έκθεση Global Birdfair στην Αγγλία
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής συμμετείχε στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε από 12 – 14 Ιουλίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/7/2024
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) συμμετείχε στην έκθεση Global Bird Fair που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου στην Αγγλία. Πρόκειται για τη σημαντικότερη παγκόσμια έκθεση για παρατήρηση πουλιών, στην οποία συμμετέχαν περισσότερες από 60 χώρες, με περισσότερους από 20.000 επισκέπτες.
Στην έκθεση, ο ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετείχε με πληροφοριακό υλικό για τα Εθνικά Πάρκα της Βόρειας Ελλάδας και τις Προστατευόμενες Περιοχές της Ηπείρου, της Νότιας Πελοποννήσου και της Λέσβου, που αποτελούν όχι μόνο σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της χώρας, αλλά και διάσημους προορισμούς για παρατήρηση πουλιών (Κερκίνη, Λέσβος, Δέλτα Έβρου, Πρέσπες, ακρωτήριο Ταίναρο, Δέλτα Καλαμά κ.ά.).
Πληροφοριακό υλικό και παρουσίαση για τη Λέσβο
Για της ανάγκες της έκθεσης, δημιουργήθηκε και διανεμήθηκε για πρώτη φορά έντυπο υλικό για τα πουλιά της Λέσβου. Αποτελείται από χάρτη με τις 46 πιο γνωστές περιοχές για παρατήρηση πουλιών και οδηγίες μετάβασης προς τα σημεία αυτά. Επιπρόσθετα 20σέλιδο έντυπο με πληροφορίες για την ορνιθοπανίδα του νησιού ανά εποχή και κατάλογο με όλα τα είδη της που έχουν παρατηρηθεί στο νησί μαζί με πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της παρουσίας τους. Οι πληροφορίες αυτές είναι οι βασικές που πρέπει να προσφέρονται στη διάθεση των επισκεπτών ενός προορισμού ορνιθοπαρατήρησης.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Δρ Ελένη Γαληνού, στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειο-ανατολικού Αιγαίου, πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο «Spring - summer 2024 highlights for Lesvos, Greece», με αναλυτική αναφορά στα είδη πουλιών, τις περιοχές παρατήρησής τους για την άνοιξη και καλοκαίρι του 2024 και διάφορες πληροφορίες για το νησί της Λέσβου.
Τί είναι ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στη Μυτιλήνη εδρεύει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου, υπεύθυνη για τις Προστατευόμενες Περιοχές των νησιών της Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Αντίψαρων, Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων.