× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα παρέμβαση για να παραμείνει η Γυάρος τόπος ιστορικής μνήμης

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του για το ζήτημα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/7/2024

Νέα παρέμβαση για να παραμείνει η Γυάρος τόπος ιστορικής μνήμης
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή την σημερινή 50η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) της περιόδου 1967 – 1974 παρέδωσε υπόμνημα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Με αυτό ζητά η Πρόεδρος να ασκήσει την επιρροή της για να ματαιωθούν τα ανιστόρητα σχέδια που θέλουν την πραγματοποίηση οικονομικών επενδύσεων στην Γυάρο. Ο ΣΦΕΑ τονίζει την ανάγκη να παραμείνει ο Γυάρος χώρος ιστορικής μνήμης.

Αναλυτικά στο υπόμνημά του ο ΣΦΕΑ αναφέρει:
«Προφανώς γνωρίζετε ότι προσφάτως επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας μας εκδήλωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους για την «διάσωση» και «αναβάθμιση» του ιστορικού/μαρτυρικού τόπου της Γυάρου. Γεγονός που προκάλεσε όχι μόνο την δημόσια καταγγελία του Συνδέσμου μας αλλά και την αντίδραση πολλών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων που αγωνίζονται για να διατηρηθεί αλώβητη η ιστορική μνήμη.
Η Γυάρος, καθώς και τα άλλα ξερονήσια - τόποι φυλακής και εξορίας, όχι μόνο δεν πρέπει να αφεθούν στο έλεος της τύχης τους, αλλά και να μην παραδοθούν στις ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου και σε επιχειρηματίες που, προκειμένου να διαφημιστούν, δεν ορρωδούν προ ουδενός.

Απέναντι στην επί δεκαετίες σκόπιμη εγκατάλειψη της Γυάρου και του περιβάλλοντος θαλάσσιου χώρου, είναι αδήριτη ανάγκη η αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων που απέμειναν, ώστε να γίνουν επισκέψιμοι χώροι, μακριά από κάθε σκέψη τουριστικής ή επιχειρηματικής εκμετάλλευσης.
Ζητούμε, λοιπόν, την προστασία του συνόλου της Γυάρου, ως χώρου «ιστορικής μνήμης»,  σύμφωνα και με τον ν.722/2001. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αλλοιώσει ή να «εξωραΐσει» τον ιστορικό - πολιτικό χαρακτήρα της Γυάρου.

Λόγω του ύπατου αξιώματός σας, ζητούμε να ασκήσετε την επιρροή σας, ώστε να ματαιωθούν τα ανιστόρητα σχέδια όσων σκοπεύουν να εξαφανίσουν τα μνημεία των αγώνων του λαού μας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λεσβιακή Φάλαγγα στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς σε εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη του Κλαπάδου και τη θυσία των Λέσβιων αποδήμων που συνέβαλαν καθοριστικά στην Απελευθέρωση της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέλι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας με δεκάδες επιχειρήσεις και βραβεύσεις παραγωγών που ανέδειξαν την αξία της νησιωτικής μελισσοκομίας