× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έκπτωτος ο Στρατής Γελαγώτης από τη Δυτική Λέσβο λόγω χρεών στη ΔΕΥΑΛ

Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και στενός συνεργάτης του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, μιλά για απαράδεκτη κατάσταση, αφού το χρέος αφορούσε μισθωμένη κατοικία και δεν είχε γίνει από τον ίδιο.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 26/7/2024

Έκπτωτος ο Στρατής Γελαγώτης από τη Δυτική Λέσβο λόγω χρεών στη ΔΕΥΑΛ
' χρόνος ανάγνωσης

Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις αυτή τη φορά για το Δήμο Δυτικής Λέσβου έκρυβε η γνωστή εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία οι αιρετοί σε Δήμους και Περιφέρειες είχαν την υποχρέωση πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους να φροντίσουν για την τακτοποίηση των  οφειλών τους εφόσον ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ κατ’  εφαρμογή του άρθρου 11 του ν. 4804/2021 (εγκύκλιος 1334/2023).

Αν η οφειλή των εκλεγέντων αιρετών δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί εκπίπτουν αυτοδικαίως, σύμφωνα με το νόμο, από το αξίωμα. Για την έκπτωση, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδίδει διαπιστωτική πράξη το αργότερο εντός 15 ημερών από τότε που έλαβε γνώση της μη εξόφλησης ή τη μη ρύθμισης της οφειλής από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη φορά η καμπάνα χτυπά για ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος της Δημοτικής Αρχής Βέρρου και συγκεκριμένα για  τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου Στρατή Γελαγώτη ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με έγγραφό, λόγω οφειλών στη ΔΕΥΑΛ.

Ο ίδιος ο Στρατής Γελαγώτης μιλώντας στο «Ν» εκφράζει την απογοήτευσή και τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή εξηγώντας ότι η οφειλή ήταν για ένα ακίνητο το οποίο ήταν μισθωμένο και οφειλές έγιναν από τους ενοικιαστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο απίστευτο αυτό μπλέξιμο που περιέγραψε ο Στρατής Γελαγώτης, ο ίδιος θεωρεί ότι έχουν γίνει μεθοδεύσεις από διάφορους που δεν τον θέλουν προφανώς στα πόδια τους ενώ όπως είπε υπάλληλοι της ΔΕΥΑΛ έχουν πράξει παρατυπίες οι οποίες είναι πολύ εύκολο να αποδειχθούν δικαστικά.

Στην περίπτωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, υπήρχαν δύο χρέη, ένα πολύ μικρό και ένα μεγαλύτερο το οποίο αφορούσαν λογαριασμούς σε δύο ακίνητα. Το πρώτο ακίνητο με το μικρότερο χρέος σύμφωνα με τον Στρατή Γελαγώτη αφορούσε συνωνυμία και δεν ήταν δικό του. Το δεύτερο ακίνητο με το μεγάλο χρέος αφορά περίοδο προηγούμενων ετών όταν το ακίνητο ήταν μισθωμένο. Τα προβλήματα ωστόσο ξεκίνησαν για τον πρόεδρο, όταν ο λογαριασμός της ΔΕΥΑΛ μαζί με όλα τα χρέη του μεταβιβάστηκαν εν αγνοία του, χωρίς ο ίδιος να υπογράψει συμβόλαιο και να γνωρίζει τι συμβαίνει, στο όνομά του, από υπάλληλο της εταιρείας, κατόπιν αιτήματος παλιού μισθωτή στον οποίον όμως πήγαιναν οι λογιαρισμοί χωρίς να μένει αυτός στο ακίνητο.

Όταν ενημερώθηκε για αυτό ο Στρατής Γελαγώτης, φρόντισε να τακτοποιήσει το χρέος των  1.950 ευρώ ωστόσο ήταν πλέον αργά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτη Βάλεση ότι δεν τον στήριξε αν και ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις για το συμβόλαιο που έγινε εν’ αγνοία του. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, έστειλε τρεις φορές αίτημα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ΔΕΥΑΛ για να του δώσουν στοιχεία για την ιστορία της μεταβίβασης  ωστόσο ποτέ δεν απάντησε κανείς.

«Στη συνέχεια ζήτησα να συζητηθεί το θέμα μου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και πήγα ο ίδιος εκεί για να εξηγήσω τι έχει γίνει. Δυστυχώς ο πρόεδρος Παναγιώτης Βάλεσης αρνήθηκε να βάλει το θέμα προς συζήτηση και όταν έγινε ψηφοφορία 6 ψήφισαν υπέρ της συζήτησης και 6 κατά. Με τη διπλή ψήφο του προέδρου όμως το αίτημά μου απορρίφθηκε και το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ. Δεν μπορώ να φανταστώ τον πραγματικό λόγο που συνέβη αυτό, ωστόσο είναι απαράδεκτο και γενικά δυναμιτίζει την καλή σχέση που έχουν χτίσει οι δήμοι το τελευταίο διάστημα».

Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που ανακύπτει σύμφωνα με τον κ. Γελαγώτη είναι το γεγονός ότι ο νόμος αυτός είναι απαράδεκτος και άδικος διότι όπως λέει πετάει εκτός αυτοδιοίκησης ανθρώπους που οφείλουν 300 ευρώ ενώ την ίδια στιγμή στην ελληνική βουλή συμμετέχουν κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κι όμως εκλέγονται κανονικά και κυβερνούν τον τόπο μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα το ζήτημα που ανακύπτει με τον συγκεκριμένο νόμο φαίνεται ότι αγγίζει και δύο ακόμη δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης οι οποίοι είχαν και αυτοί χρέη στη ΔΕΥΑΛ ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Γελαγώτης, κουκουλώθηκε η κατάσταση πριν δημιουργηθεί πρόβλημα και έτσι δεν κηρύχθηκαν έκπτωτοι. «Επομένως πρόσθεσε, εφαρμόζονται δύο μέτρα και δυο σταθμά, άραγε γιατί και για ποιο λόγο;»

Το βέβαιο είναι ότι ο Στρατής Γελαγώτης δεν θα αφήσει έτσι το ζήτημα αυτό και ετοιμάζεται να προσφύγει στις αρμόδιες αρχές ενώ δεν αποκλείεται να στραφεί και εναντίον της ΔΕΥΑΛ για το περίφημο συμβόλαιο που έγινε στο όνομά του χωρίς ποτέ ο ίδιος να ενημερωθεί και να υπογράψει για αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της επίμαχης εγκυκλίου κηρύσσονται έκπτωτοι και δύο κοινοτάρχες της Δυτικής Λέσβου οι οποίοι φέρεται να έχουν οφειλές. 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής