× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα προβλήματα των μικρών νησιών σε πρώτο πλάνο

Ο Δήμαρχος Οινουσσών Γ. Δανιήλ στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/7/2024

Τα προβλήματα των μικρών νησιών σε πρώτο πλάνο
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ συμμετείχε χθες, Δευτέρα 22 Ιουλίου, στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προεδρεύοντος του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη, στην οποία συζητήθηκαν τα φλέγοντα κι επίκαιρα θέματα των νησιών παρουσία του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανου Γκίκα, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμαν. Κουτουλάκη και του Γεν. Γραμματέα της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Καφαντάρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Δήμο Οινουσσών:

Της ημερήσιας διάταξης προηγήθηκε η ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα κατατοπιστική εισήγηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στους τομείς πρώτης προτεραιότητας όπως το υδρευτικό ζήτημα των νησιών, το ακτοπλοϊκό και το δημογραφικό, ενώ παράλληλα Δήμαρχοι κι εκπρόσωποι των νησιωτικών αυτοδιοικήσεων έθεσαν μετ’ επιτάσεως τόσο το ζήτημα της φέρουσας τουριστικής ικανότητας κυρίως των μικρών νησιών, όσο και το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών, των δομών υγείας και πολιτικής προστασίας.

Ο Δήμαρχος Οινουσσών – μέλος της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ για δεύτερη θητεία- στην σύντομη παρέμβασή του προέταξε το δημογραφικό επισημαίνοντας την έλλειψη βρεφονηπιακού σταθμού για τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων των εργαζόμενων στις Οινούσσες γονέων, αλλά και τις καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στη διαδρομή των δημοσίων έργων από την ωρίμανση μέχρι την υλοποίηση. Τόνισε ότι οι ρυθμοί των εγκρίσεων κι αδειοδοτήσεων από κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ επισήμανε ότι είναι ανάγκη τα προγράμματα των GrEcoIslands να φτάσουν το συντομότερο στις νησιωτικές κοινωνίες μέσω του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα, του Υπουργείου της Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ανάλογους προβληματισμούς εξέθεσαν τα προβλήματα της νησιωτικής πολιτικής και οι λοιποί συμμετέχοντες Δήμαρχοι εξειδικεύοντας στα ζητήματα της υπερδόμησης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των ελλείψεων στα κέντρα υγείας και στα λιμεναρχεία, των δυσβάστακτων βαρών, που επωμίζονται οι δημοτικοί άρχοντες στα νησιά, αφού όλες οι αρμοδιότητες μετακινούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς την ανάλογη μεταφορά προσωπικού και πόρων.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γκίκας ενημέρωσε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα «Νέαρχος» με αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ για ζητήματα ύδρευσης, λιμενικών υποδομών και ενέργειας και ζήτησε τη συνδρομή των Δημάρχων στην υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων στο ζήτημα της στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων, ιατρών κι ενστόλων.

Ο Γεν. Γραμματέας κ. Μανώλης Κουτουλάκης παρουσίασε τις εύστοχες δράσεις της Γεν. Γραμματείας, οι οποίες θεράπευσαν αρκετές ανάγκες των νησιών, αλλά και τις πρωτοβουλίες, που αναλήφθηκαν το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στο υδρευτικό πρόβλημα και τόνισε τη σημασία της εξειδίκευσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη Γαλάζια Οικονομία στο νησιωτικό χώρο και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής διάστασης της νησιωτικότητας.

Η Επιτροπή αποφάσισε να επισπεύσει την καταγραφή των συνεπειών του δημογραφικού στα νησιά καθώς και τις προτάσεις των Δήμων για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση να υπάρχει πλήρες πλαίσιο αποτύπωσης των παθογενειών και των προτάσεων για την κοινή δράση Κυβέρνησης και Δήμων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα μαύρο σύννεφο πλανάται πάνω από την ερευνητική δημοσιογραφία

Πρόκειται για τα (νομικά) «χαστούκια» που δίνουν οι ισχυροί σε όσους τους εκθέτουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μαργαρίτες πίστης στον Επιτάφιο της Ίμβρου

Με λευκές μαργαρίτες και καρδιές γεμάτες πίστη, οι χριστιανοί κάτοικοι στόλισαν τον Επιτάφιο στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρίσκει απάντηση στην Τένεδο

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναστήλωσης στον Ιερό Ναό της Παναγίας – Τα θυρανοίξια θα τελέσει τον Ιούλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 25 Απριλίου

Την Λαμπροτρίτη ξεκινά η καταβολή των συντάξεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μείωση 5% της δηλωμένης ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο

Σε 15.451 άτομα διαμορφώθηκε ο μέσος όρος των ανέργων στα νησιά της Περιφέρειας το πρώτο τρίμηνο του έτους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Όλο και πιο χαμηλά η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού

Στα επίπεδα του 1961 υποχώρησε το 2024 η κατανάλωση κρασιού σύμφωνα με τον Διεθνή Οργάνωση Οίνου. Φόβοι για παραπέρα μείωση της κατανάλωσης από τους φόρους τραμπ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Το Βόρειο Αιγαίο δείχνει με πράξεις ανθρωπιά και αλληλεγγύη στον άνθρωπο»

Πασχαλινό μήνυμα από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Το Lemnos Resort, είναι μια θηριώδης για την κλίμακα της Λήμνουν επένδυση»

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου, καταψήφισε στην Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, την εισήγηση για την τουριστική επένδυση στη θέση «Ακρωτήριο Τηγάνι» της Λήμνου.
ΕΛΛΑΔΑ

«Θετική εξέλιξη η εκλογή Τραμπ, ωφελεί τον κόσμο»

Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Breitbart News
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσικό αφιέρωμα από τη Λήμνο που ενώνει γενιές και μνήμες

Η Λήμνος στέλνει μήνυμα επιστροφής στα χωριά
ΕΛΛΑΔΑ

Συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση τις μέρες του Πάσχα

Στο ταξίδι κακός σύμμαχος του οδηγού είναι η μεγάλη ταχύτητα.
ΕΛΛΑΔΑ

Στο φάσμα της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού 1 στους 4 Έλληνες

Επιδεινώθηκαν οι δείκτες της φτώχειας το 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ