× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα προβλήματα των μικρών νησιών σε πρώτο πλάνο

Ο Δήμαρχος Οινουσσών Γ. Δανιήλ στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/7/2024

Τα προβλήματα των μικρών νησιών σε πρώτο πλάνο
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ συμμετείχε χθες, Δευτέρα 22 Ιουλίου, στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προεδρεύοντος του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη, στην οποία συζητήθηκαν τα φλέγοντα κι επίκαιρα θέματα των νησιών παρουσία του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανου Γκίκα, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμαν. Κουτουλάκη και του Γεν. Γραμματέα της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Καφαντάρη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Δήμο Οινουσσών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Της ημερήσιας διάταξης προηγήθηκε η ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα κατατοπιστική εισήγηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στους τομείς πρώτης προτεραιότητας όπως το υδρευτικό ζήτημα των νησιών, το ακτοπλοϊκό και το δημογραφικό, ενώ παράλληλα Δήμαρχοι κι εκπρόσωποι των νησιωτικών αυτοδιοικήσεων έθεσαν μετ’ επιτάσεως τόσο το ζήτημα της φέρουσας τουριστικής ικανότητας κυρίως των μικρών νησιών, όσο και το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών, των δομών υγείας και πολιτικής προστασίας.

Ο Δήμαρχος Οινουσσών – μέλος της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ για δεύτερη θητεία- στην σύντομη παρέμβασή του προέταξε το δημογραφικό επισημαίνοντας την έλλειψη βρεφονηπιακού σταθμού για τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων των εργαζόμενων στις Οινούσσες γονέων, αλλά και τις καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στη διαδρομή των δημοσίων έργων από την ωρίμανση μέχρι την υλοποίηση. Τόνισε ότι οι ρυθμοί των εγκρίσεων κι αδειοδοτήσεων από κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ επισήμανε ότι είναι ανάγκη τα προγράμματα των GrEcoIslands να φτάσουν το συντομότερο στις νησιωτικές κοινωνίες μέσω του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα, του Υπουργείου της Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ανάλογους προβληματισμούς εξέθεσαν τα προβλήματα της νησιωτικής πολιτικής και οι λοιποί συμμετέχοντες Δήμαρχοι εξειδικεύοντας στα ζητήματα της υπερδόμησης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των ελλείψεων στα κέντρα υγείας και στα λιμεναρχεία, των δυσβάστακτων βαρών, που επωμίζονται οι δημοτικοί άρχοντες στα νησιά, αφού όλες οι αρμοδιότητες μετακινούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς την ανάλογη μεταφορά προσωπικού και πόρων.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γκίκας ενημέρωσε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα «Νέαρχος» με αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ για ζητήματα ύδρευσης, λιμενικών υποδομών και ενέργειας και ζήτησε τη συνδρομή των Δημάρχων στην υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων στο ζήτημα της στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων, ιατρών κι ενστόλων.

Ο Γεν. Γραμματέας κ. Μανώλης Κουτουλάκης παρουσίασε τις εύστοχες δράσεις της Γεν. Γραμματείας, οι οποίες θεράπευσαν αρκετές ανάγκες των νησιών, αλλά και τις πρωτοβουλίες, που αναλήφθηκαν το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στο υδρευτικό πρόβλημα και τόνισε τη σημασία της εξειδίκευσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη Γαλάζια Οικονομία στο νησιωτικό χώρο και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής διάστασης της νησιωτικότητας.

Η Επιτροπή αποφάσισε να επισπεύσει την καταγραφή των συνεπειών του δημογραφικού στα νησιά καθώς και τις προτάσεις των Δήμων για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση να υπάρχει πλήρες πλαίσιο αποτύπωσης των παθογενειών και των προτάσεων για την κοινή δράση Κυβέρνησης και Δήμων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν

Επιθέσεις σε τάνκερ, τελεσίγραφο Ισραήλ στον Λίβανο, πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια και ο Τραμπ μιλά για «τελείωμα της δουλειάς»
Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήσεων για λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση
Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες

Έκτακτες ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Παπασταύρου – Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος
ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Η προειδοποίηση της Saudi Aramco για καταστροφικές συνέπειες, οι απειλές του Ιράν για πλήρη μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ και η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο εντείνουν την ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση αθλητικών έργων και το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο

Μείωση ατυχημάτων και τραυματισμών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων

Ο Καθηγητής του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός μιλά στο ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM για την εξάρτηση των ελληνικών μέσων, την πολεμική ρητορική και τον κίνδυνο που δημιουργείται για τη χώρα
Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο

Η πτώση των ποσοστών της ανεργίας οφείλεται κατά 50% περίπου στην εργασιακή αποστράτευση χιλιάδων κατοίκων των νησιών της περιφέρειας
Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο