× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυτή είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Δείτε εδώ που θα κινηθούν οι σχολές υψηλής ζήτησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/7/2024

Αυτή είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Πρεμιέρα σήμερα για την διαδικασία υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου μέσω της πλατφόρμας https://michanografiko.it.minedu.gov.gr όπου μεταξύ άλλων έβαλε τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και για την φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής όπως διαμορφώθηκε μετά και τις βαθμολογίες σε γενικά και ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, αναφέρει η ιστοσελίδα dnews.gr, έχοντας υπολογίσει τον αριθμό των μορίων τους ανά σχολή και πεδίο έχουν στην διάθεσή τους όλο τον χρόνο μέχρι την προσεχή Πέμπτη 18 Ιουλίου στις 23:59 ώστε να κάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ούτως ώστε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με όλες τις επιλογές σχολών που ανταποκρίνονται στα θέλω τους αλλά και στις βαθμολογίες τους με τελικό στόχο την πολυπόθητη εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής κανένα μηχανογραφικό δελτίο δε γίνεται δεκτό, ούτε αλλάζει ούτε αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 2024: Τι πρέπει να έχουν υπόψην οι υποψήφιοι για το Μηχανογραφικό 

Όπως διευκρινίζεται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όσα τμήματα επιθυμούν, ακόμη και όλα, από αυτά που προβάλλονται στο μηχανογραφικό δελτίο και περιλαμβάνονται σε ΕΝΑ (1) συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού στα μαθήματα της οποίας εξετάστηκαν πανελλαδικά και με οποιαδήποτε σειρά. Οι υποψήφιοι συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μόνο εφόσον έχουν επιτύχει στις Πανελλήνιες 2024 βαθμολογική επίδοση ίση ή μεγαλύτερη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των ειδικών/μουσικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. ειδικών/μουσικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών), αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, και της Ελάχιστης Βάσης
Εισαγωγής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης). Ειδικότερα, για την εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α) η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των μουσικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση,

β) η Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και

γ) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και τους συντελεστές βαρύτητας για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση του οικείου Επιστημονικού Πεδίου (Ε.Π).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς διαμορφώθηκε το ασανσέρ της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μετά την πανωλεθρία σε Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσική

Η ανακοίνωση της τελικής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα επί της ουσίας επιβεβαίωσε όλα όσα είχαν ειπωθεί από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν οι βαθμολογίες των μαθητών με τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις σε Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσική. Τελικά οι ΕΒΕ δεν είχαν θεαματικές αλλαγές όπως άλλωστε είχαν τονίσει το προηγούμενο διάστημα οι εκπαιδευτικοί αναλυτές αλλά η αλήθεια είναι ότι δεδομένων των φετινών βαθμολογιών που επηρεάστηκαν από τα δύσκολα θέματα και οι παραμικρές υποχωρήσεις σε μόρια παίζουν τον ρόλο τους. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) των σχολών και των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων στα ΓΕΛ καταγράφονται οριακές αυξομειώσεις.  Εξαιτίας των κοινών σχολών στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, η χαμηλότερη ΕΒΕ είναι κοινή και ισούται με 8,31, ελαφρώς μειωμένη κατά 0,03 από την ΕΒΕ του 2023. Αντίθετα, η μέγιστη ΕΒΕ διαφέρει ανάμεσα στα επιστημονικά πεδία, με το 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών να κρατά την πρωτοκαθεδρία με 14,58, σε σύγκριση με 14,81 το 2023. Μείωση παρατηρείται επίσης στο 1ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, με τιμές 13,71 και 12,47 αντίστοιχα, σε σχέση με 14,13 και 12,52 τον προηγούμενο χρόνο. Η μοναδική ΕΒΕ που αυξήθηκε ήταν η μέγιστη στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Υγείας και Ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά, για το 90% των ΓΕΛ, οι ΕΒΕ διαμορφώθηκαν ως εξής (σε παρένθεση οι περσινές τιμές):

1ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,31 - 13,71 (8,34 - 14,13)
2ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,31 - 14,58 (8,34 - 14,81)
3ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,31 - 14,38 (8,34 - 13,97)
4ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,31 - 12,47 (8,34 - 12,52)

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ΕΒΕ στα ΓΕΛ εδώ

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ΕΒΕ στα ΕΠΑΛ εδώ

Πώς διαμορφώνονται οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Μαζί με τις Ε.Β.Ε., εμφανίζονται ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία, σε περίπτωση που απαιτούνται για την εισαγωγή του υποψηφίου. Τέλος, εμφανίζεται ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

Για το συντελεστή της Ε.Β.Ε. για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση καθώς και ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών αποφασίζει η Σύγκλητος, κατόπιν σχετικής πρότασης της σχολής, του τμήματος ή της εισαγωγικής κατεύθυνσης. Ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. δύναται να τροποποιείται με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου, η οποία εκδίδεται έως τις 31 Αυγούστου εκάστου έτους και αφορά στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους.

Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη για την ΕΒΕ έπεσαν μέσα 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ακόμη μια χρονιά ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στρατής Στρατηγάκης προέβλεψε σωστά το πώς θα κινηθεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «Δημοσιεύσαμε στις 30/6 τις εκτιμήσεις μας για τη διαμόρφωση των ΕΒΕ σε κάθε τμήμα του Μηχανογραφικού, εκτός από τα τμήματα που απαιτούσαν ειδικό μάθημα για την εισαγωγή. Συνολικά δημοσιεύσαμε την ΕΒΕ για 407 τμήματα. Η απόκλισή μας ήταν από ‐0,05 έως +0,07. Η απόκλιση αυτή οφείλεται στα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιεύει το Υπουργείο Παιδείας. Πόσοι δηλαδή υποψήφιοι έγραψαν στη Βιολογία από 18 έως 19. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έχει όλους τους βαθμούς των υποψηφίων και τους υπολογισμούς τους κάνει από τη βαθμολογία κάθε μαθητή και όχι από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιεύει. Αυτό είναι φυσιολογικό, διότι είναι αδύνατο το Υπουργείο Παιδείας να δημοσιεύσει όλους τους βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορά μας από την τελική ΕΒΕ είναι το πολύ 0,07. Δείτε στους πίνακες την εκτίμηση για κάθε τμήμα και την τελική ΕΒΕ που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας»

Μπορείτε να δείτε τις εκτιμήσεις Στρατηγάκη και το πώς τελικά διαμορφώθηκαν οι ΕΒΕ πατώντας εδώ

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Πανό για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ

Άλλη μια δράση έκφρασης της αλληλεγγύης από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε το 3ο Summer Art Camp στο Λευκό Χαρτί Μυτιλήνης

Ο βιωματικός πολυχώρος τέχνης προγραμματίζει ήδη νέες δράσεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πανηγύρια, ανταμώματα, γιορτή του ούζου και μουσικές στα χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Είπαν «όχι» στις νέες απειλές του υπουργείου Παιδείας για την «αξιολόγηση»

Δάσκαλοι και καθηγητές της Λέσβου βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουλίου στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αυτοψία στο έργο αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου

Δήμαρχος Μυτιλήνης με στελέχη της Δημοτικής Αρχής ενημερώθηκαν για τις εργασίες
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο στον νέο δρόμο Καλλονής‑ Πέτρας

Τραυματίστηκε 21χρονος με μηχανάκι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθησαν για λειτουργία μουσικών οργάνων στην Καλλονή

Η αστυνομία συνέλαβε 60χρονο και 31χρονο, υπεύθυνους δύο καταστημάτων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Λέσβου

Απάντηση της παράταξης στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου και η Συλλογική Εκπαιδευτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 στις ώρα 11 π.μ. στη θέση Μπαλή Αλώνια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»!

Απάντηση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Λέσβού στα όσα υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος, Γ.Γ.του ΣΕΠΕ Λέσβου, εκλεγμένο με το ΔΙΚΤΥΟ, σχετικά με την καταψήφιση συγκεκριμένου πλαισιου στην 93η συνέλευση της ΔΟΕ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα ζητά το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

«Δεν χαρίζουμε την υγεία και τη ζωή μας»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή τραχανά στην πλατεία της Ανεμώτιας

Γλέντι με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς Λεσβιακούς σκοπούς