Συνεχίστηκαν τον Μάη οι προσλήψεις στο Βόρειο Αιγαίο
Στη Σάμο οι μισές νέες θέσεις εργασίας του Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/7/2024

Συνεχίστηκε και τον Μάιο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ως αποτέλεσμα της τουριστικής κίνησης. Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη δείχνουν πως κατά την διάρκεια του Μαΐου δημιουργήθηκαν 3.237 θέσεις εργασίας στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων θέσεων εργασίας δημιουργήθηκε στην Σάμο και ήταν 1.600. Στην Λέσβο δημιουργήθηκαν 944 θέσεις, στην Λήμνο 285, στην Χίο 275 θέσεις και στην Ικαρία 133 θέσεις.
Οι παραπάνω αριθμοί μαρτυρούν και το επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης κάθε νησιού του Βορείου Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αφορούσαν το νησί της Σάμου.
Το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων το πρώτο πεντάμηνο του 2024 (περίοδος Ιανουαρίου – Μαΐου) είναι θετικό σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η τουριστική κίνηση, έχει δημιουργήσει 2.737 θέσεις εργασίας στην Σάμο, 1.992 θέσεις έχουν δημιουργηθεί στη Λέσβο, 567 θέσεις στην Χίο, 276 στη Λήμνο και 191 στην Ικαρία.
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σχεδόν αποκλειστικά στον τουριστικό τομέα αντιμετωπίζει προσωρινά το πρόβλημα της ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ταυτόχρονα όμως είναι εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα διότι η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού εγκυμονεί τον κίνδυνο βαθιάς οικονομική κρίσης στα νησιά όταν για οποιοδήποτε αιτία (π.χ. μια νέα πανδημία) θα μειωθεί η τουριστική κίνηση.