× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «ποινική δίκη» σε πρώτο πλάνο

Διήμερο επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στη Μυτιλήνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/6/2024

Η «ποινική δίκη» σε πρώτο πλάνο
' χρόνος ανάγνωσης

Ξεκίνησε χτες Παρασκευή 28 Ιουνίου και ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο το διήμερο επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος το οποίο συνδιοργανώθηκε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης με θέμα την «Ποινική δίκη, μετά και τις πρόσφατες παρεμβάσεις με το Ν. 5090/2024».
Κατά την εναρκτήρια πρώτη μέρα του συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης και η Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Βορείου Αιγαίου, Αμαλία Καζαμπάκα.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Αχιλλέας Ζήσης, χαρακτηρίζοντας «τριφασικό» το νέο νόμο καθώς τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή και επισημαίνοντας τις 18 παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον Ποινικό Κώδικα και τονίζοντας την ανάγκη η επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου να γίνεται από το φυσικό του χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για τις νέες νομοθετικές διατάξεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τον χαιρετισμό ανέφερε πως στο σχεδιασμό τους κλήθηκαν «να απαντήσουμε σε κάτι θεμελιώδες, αν θα μπορούσε η ελληνική κοινωνία να βιώνει ένα εκτεταμένο καθεστώς ατιμωρησίας ή θα ένοιωθε πιο ασφαλής».

Όπως ανέφερε, η «αντίληψη που επικράτησε σε συζητήσεις με τον πρωθυπουργό ήταν ότι οι παρεμβάσεις έπρεπε να οδηγούν σε προστασία της κοινωνίας και ότι ήρθε η στιγμή να δούμε και τα θύματα. Έγινε για να αλλάξει μία αντίληψη που επικρατούσε από τα χρόνια της μεταπολίτευσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως «αντιμετωπίζονται συμπεριφορές κάποιων που καθημερινά τυραννάνε την ελληνική κοινωνία. Γιατί η μικρομεσαία εγκληματικότητα είναι το 80% της εγκληματικότητας, είναι η τυραννία της κοινωνίας και αν ένα σύστημα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτό το 80% θα έχει προσφέρει μεγάλη υπηρεσία. Η βαριά εγκληματικότητα προκαλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ».


Για να προσθέσει με αιχμηρό τόνο πως «η νομοθεσία που δεν μπορεί να υπηρετήσει τέτοιες κοινωνικές ανάγκες είναι μία αποτυχημένη νομοθεσία, είναι θεωρητικό κατασκεύασμα ή υπηρετεί άλλα συμφέροντα».

Ειδική αναφορά έκανε στην περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα των δικαστικών λειτουργών. «Όταν επί δεκαετίες ένα ολόκληρο ποινικό σύστημα οδηγεί στην ατιμωρησία, είναι προφανές ότι και η αντίληψη που έχουν σχηματίσει οι δικαστικοί λειτουργοί είναι ανάλογη» σημείωσε, αναφέροντας πως «η δικαστική κρίση είναι έγκλημα και τιμωρία. Έγινε ένα έγκλημα πρέπει να αποδοθεί η ποινή που αναλογεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, διευκρίνισε πως θα υπάρξει «περίοδος προσαρμογής που οι δικαστικοί λειτουργοί θα δεχθούν κριτική – που δέχονται – γιατί δεν αντιλαμβάνονται το πνεύμα των καιρών, δεν ανταποκρίνονται σε ένα υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Η μετάβαση από τη μία αντίληψη στην άλλη δεν είναι μία εύκολη υπόθεση που πατάς ένα κουμπί καταρρίπτεται η αντίληψη. Θέλει κι αυτό το χρόνο του».


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα στο μεγάλο ζητούμενο, που όπως είπε «είναι η εύλογη διάρκεια της δίκης, παθογένεια η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά πλέον. Απαιτείται λοιπόν η παράλληλα προσπάθεια όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης χωρίς η μία πλευρά να υποδεικνύει την άλλη ως υπαίτια ή υπεύθυνη».

Δεν έλειψαν οι αιχμές της για τα τελευταία γεγονότα μιλώντας για τηλεοπτικές δίκες και επιχείρηση να πληγεί η δικαστική ανεξαρτησία. «Με αφορμή τελευταία γεγονότα, όσοι ελάχιστοι υπεραμύνονται ενθέρμως της δικαστικής ανεξαρτησίας, αυτοαναγορευόμενοι ως υπερασπιστές της, είναι οι ίδιοι που επιχειρούν να την πλήξουν, εκφέροντας δημόσια κρίσεις και επικρίσεις, απαξιωτικά σχόλια για δικαστικές ενέργειες ή εισαγγελικές προτάσεις. Μετέχουν μάλιστα σε τηλεοπτικές δίκες κάνοντας χρήση αποδεικτικών μέσων και δικογράφων. Εξετάζουν τηλεφωνικά μάρτυρες και εντέλει καταλήγουν στην έκδοση δικαστικής απόφασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σε κάθε περίπτωση κατέληξε για τις νέες διατάξεις: «Προσοχή όμως να μην προσαρμόσουμε τα καινούργια στις παλιές και πεπατημένες μας συνήθειες».

Θετικά χαρακτήρισε τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή του νέου νόμου η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, αναφέροντας πως «υπήρξε εκκαθάριση των πινακίων από ταλαιπωρημένες υποθέσεις».

Η ίδια κατά τον χαιρετισμό της έδωσε έμφαση στα φαινόμενα βίας. «Θα ήταν αφέλεια να ισχυριστεί κάποιος ότι η πανάκεια για την αντιμετώπιση της βίας είναι η ποινική καταστολή, είτε πρόκειται για αυστηρότερη νομοθέτηση, είτε πρόκειται για δικαστική κρίση».

Σημείωσε ωστόσο πως «πρέπει να δούμε στον τομέα αυτό τις δικές μας ευθύνες, να εστιάσουμε σε αυτό που μας αφορά στο δικό μας καθημερινό πεδίο μάχης. Εκτός αν εγκαταλείψουμε και πιστέψουμε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας αφορά του άλλους και ξεχάσουμε το πλούσιο οπλοστάσιο του ποινικού μας δικονομικού συστήματος που μας επιτρέπει να απλώσουμε δίχτυ προστασίας πάνω από τα θύματα της βίας».

Σχολιάζοντας τους κατά καιρούς νομοθέτες, η κυρία Αδειλίνη υπήρξε αφοπλιστική: «Χρόνια τώρα κρίνουμε τους νομοθέτες. Άλλους τους βρίσκουμε επιεικείς, άλλους αυστηρούς, όμως αποφεύγουμε να διαπιστώσουμε κάτι ότι και ο επιεικής και ο αυστηρός νομοθέτης σέβονται τη δικαστική κρίση και σε αυτή βέβαια περιλαμβάνεται και η κρίση των εισαγγελέων. Ο νομοθέτης αφήνει διαχρονικά χώρο για την ουσιαστική άσκηση των καθηκόντων των δικαστών και εισαγγελέων και πως αλλιώς αφού η δικαστική ανεξαρτησία είναι κατοχυρωμένη».


Για να κλείσει το χαιρετισμό της λέγοντας πως «οφείλουμε λοιπόν να εστιάσουμε στη δική μας κρίση και να προβληματιστούμε για το πώς αυτή αντιμετωπίζει το φαινόμενο της βίας και τα δυστυχή θύματα. Η προστασία του θύματος είναι και δική μας υπόθεση, του καθενός από εμάς. Ο Εισαγγελέας είναι φρουρός της νομιμότητας και υπερασπιστής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Κυρίως όμως προστάτης των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας, όπως οι ανήλικοι και τα θύματα κάθε είδους βίας».

Δείτε το βίντεο

Mε πληροφορίες από το dikastiko.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από την Υπουργό Παιδείας για ειδική ρύθμιση μετά τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στις τοπικές κοινωνίες
Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φοιτητές και εθελοντές καθάρισαν τον βυθό στην Παναγιούδα

Λάστιχα, πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα απομακρύνθηκαν από το λιμανάκι σε μια ακόμη δυναμική πρωτοβουλία προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Φοιτητές και εθελοντές καθάρισαν τον βυθό στην Παναγιούδα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα

Συγκλονισμένος ο Σύλλογος καθώς ο πατέρας του ενός παιδιού είναι μέλος του
Αναβολή εκλογών στον Σύλλογο Μεσιτών Λέσβου λόγω της τραγωδίας στην Παναγιούδα
ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών

Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε «απογραφή» των ελλείψεων σοβαρά σε προσωπικό και υποδομές σε 38 υγειονομικές και 6 προνοιακές μονάδες του Αιγαίου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Ιονίου
Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης

Ανείπωτη τραγωδία στη Λέσβο με θύματα έναν 16χρονο και έναν 18χρονο
Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου

Στήριξη στις πρωτοβουλίες της ΠΟΕ ΟΤΑ και αναμονή για τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών
Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου

Πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Μπακάλμπασης ενώ γραμματέας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τατάκης
Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε μία 74χρονη
Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου βρέθηκαν σήμερα δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας stonisi.gr για ανωμοτί εξηγήσεις μετά τη μήνυση του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατή Τσομπανέλλη για το live streaming από το Μεσότοπο
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια

Έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης
Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια