× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τρία κέντρα επιχειρήσεων για κορονοϊό

Στην ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων προχωρεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Δημοσίευση 13/3/2020

Τρία κέντρα επιχειρήσεων για κορονοϊό
' χρόνος ανάγνωσης

Στην ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων προχωρεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) που, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει τον γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το αμέσως επόμενο διάστημα –πιθανόν και εντός της ημέρας– αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο κέντρα επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία και ενός τρίτου που θα έχει εποπτικό ρόλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης». Στελεχώνεται από αστυνομικούς και πυροσβέστες, με αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας. Εχει ήδη δημιουργηθεί δεξαμενή 150 ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων που θα το στελεχώσουν. Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και θα λειτουργήσει ως «κέντρο ενημέρωσης». Στελεχώνεται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που τις προηγούμενες εβδομάδες παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίστηκαν, θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορωνοϊό δίνοντάς τους οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Παράλληλα, υπάρχει στα σκαριά σχέδιο για τη δημιουργία –άμεσα– ενός τρίτου κέντρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο». Σε αυτό θα καταλήγουν οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων. Θα προΐστανται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατόπιν πρόβλεψης στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Το άρθρο 19 της ΠΝΠ συγκεκριμένα προβλέπει ότι «ο ΕΟΔΥ παρέχει προς τη ΓΓΠΠ για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας».

Αναλύοντας τα δεδομένα και ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουμάτων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σχέδια για τη δημιουργία π.χ. υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, υπάρχουν έτοιμα 12 σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης ανάλογα με την εξάπλωση του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να συναντηθεί με επικεφαλής αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και κατανομή ρόλων για την περίπτωση αναβάθμισης της κρίσης στο 3ο επίπεδο. Το ίδιο θα συμβεί και με τους επικεφαλής οργανισμών κοινής ωφελείας (π.χ. ΔΕΔΔΗΕ)  προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων δεν θα διαταραχθεί η ομαλή τους λειτουργία. Τα στελέχη της ΓΓΠΠ μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχουν σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών με θέμα τον κορωνοϊό και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Φιλοδοξία της Ευρωπαικής Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί στοκ με υγειονομικό υλικό για τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως π.χ. η Ιταλία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αγορά άνω των 5 εκατομμυρίων μασκών από χώρα του εξωτερικού. Εχει ήδη καταβληθεί ένα ποσό για την αγορά. 

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου

Τριήμερη περιοδεία του Παναγιώτη Κατσαβέλλη με έμφαση στη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα
Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»

Το άναμμα του τσιγάρου...
Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία

Έμφαση σε εργαστηριακούς ελέγχους, συμβάσεις κτηνιάτρων και μέτρα απολύμανσης για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου

Η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου, ταξίδεύει στη Χίο για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τις δράσεις της στο γειτονικό νησί
Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά

Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλεγμένη συλλογή ορυκτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026

Ξεκινούν στα τέλη Μαΐου, με την πρώτη εξέταση να είναι η Νεοελληνική Γλώσσα στις 29 Μαΐου για τα ΓΕΛ και στις 30 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ
725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026
ΚΟΣΜΟΣ

26 Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ

40 χρόνια μετά το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τις πρώτες μέρες όταν ανίδεοι ένιωθαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όμως κανείς δεν τους ενημέρωνε
26  Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου

Εχουν συμμετάσχει πάνω από 200 γυναίκες- Δωρεάν παρακολούθηση online
«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας

Μετατίθεται για το Σάββατο 02 Μάη η αναχώρηση από Λαύριο και τροποποιείται το πρόγραμμα του
Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων λόγω της απεργίας την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης των πλοίων Νήσος Σάμος, Blue Star 1 και Blue Star Myconos
Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων λόγω της απεργίας την Πρωτομαγιά
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν 1,17 δις ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Δείτε εδώ τις συντάξεις, τα βοηθήματα και τα επιδόματα που θα καταβληθούν από 27 ως 30 Απριλίου
Πληρώνουν 1,17 δις ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Γονατίζει τους φούρνους το ενεργειακό κόστος

Στα όρια λειτουργίας πολλές επιχειρήσεις με αυξημένα έξοδα και μειωμένα περιθώρια κέρδους
Γονατίζει τους φούρνους το ενεργειακό κόστος