× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και η ΔΗΠΑΚ για τις εφημερίες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Αλλά και για τα Κέντρα Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/6/2024

Και η ΔΗΠΑΚ για τις εφημερίες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ υπερθεματίζει σε σχέση με τις εφημερίες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης αλλά και στα Κέντρα Υγείας όπως τα ανέφεραν οι ειδικευόμενοι γιατροί, και ειδικότερα αναφέρει:

«Συμπαραστεκόμαστε στην “κραυγή” αγωνίας και απόγνωσης των ειδικευομένων ιατρών του Νοσοκομείου μας για την επισφαλή λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) λόγω έλλειψης προσωπικού που καθιστούν εξουθενωτικές άρα και επικίνδυνες τις εφημερίες.  Δυστυχώς η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και αφορά όλο το ΕΣΥ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

            Πάντα υπήρχε έλλειψη προσωπικού αλλά το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί γιατί απλούστατα η Ιατρική εργασία στο ΕΣΥ δεν είναι καθόλου “δελεαστική”.  Παρ’ όλες τις προσπάθειες για ωραιοποίηση της καθημερινότητας “κομπάζοντας” για νέα μηχανήματα, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, νέα τμήματα, η πραγματικότητα είναι από παλιά πολύ διαφορετική και τίποτα δεν γίνεται χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα.  Δυστυχώς η καθημερινότητα μας επιβεβαιώνει και είναι πολύ σκληρή.  Μπορεί να γινόμαστε “γραφικοί” όταν διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση, μπορεί να απεργούμε λίγοι, μπορεί να μας επιτίθενται, συνδικαλιστικά βέβαια, “όμορα” σωματεία εργαζομένων ή να μας κοιτούν αδιάφορα άλλα όταν μας προπηλακίζουν μπροστά τους “τα όργανα της τάξης” και μας αποκαλούν από πάνω και κάφρους, αλλά “αυτοί είμαστε” και δεν θα κρύψουμε από τους συμπολίτες μας την πραγματικότητα.

- Ειδικευόμενοι δεν επιλέγουν το ΕΣΥ πια, πολύ δε περισσότερο τα νησιά γιατί προτιμούν να εκπαιδευτούν στο Εξωτερικό με καλύτερες απολαβές, καλύτερες συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης και πιθανόν μεγαλύτερη “κατανόηση” και “ευγνωμοσύνη” από το Κράτος, το εργασιακό περιβάλλον και ίσως και την τοπική κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Ειδικευμένοι επίσης σε πολλές ειδικότητες είναι δυσεύρετοι.  Γιατί να δουλέψει ένας Γενικός Ιατρός ή ένας Παθολόγος στο ΕΣΥ, σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, όταν μπορεί να “ανοίξει” ένα Ιδιωτικό Ιατρείο “δηλώνοντας”, αν είναι δυνατόν, 2200 πολίτες και να του δίνει η Πολιτεία 4000€;  Γιατί να προτιμήσει ένας Ακτινολόγος, ένας Αναισθησιολόγος και τόσες άλλες ειδικότητες το ΕΣΥ όταν έχουν καθηλωθεί οι μισθοί μας τόσα χρόνια και δεν επαναφέρονται παρά τις επανειλλημένες θετικές αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης και όταν τους περιμένουν τριτοκοσμικές συνθήκες εφημέρευσης ιδίως στα μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

- Ούτε όμως νοσηλευτικό προσωπικό προσλαμβάνουν παρά τις χαμηλές απολαβές και παρά την πληθώρα υποψηφίων.  Οι προσλήψεις που προκλητικά ανακοινώνουν τόσο σε Ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις.

- Ούτε διασώστες ασθενοφόρων προσλαμβάνουν.  Προτιμούν να “χρυσώνουν” ανεκπαίδευτους στρατιωτικούς με αλλότρια καθήκοντα.  Δυστυχώς υπάρχουν μαρτυρίες για τραγελαφικές καταστάσεις μεν αλλά και πολύ επικίνδυνες δε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Σε απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας όπως αυτό της Άντισσας όχι μόνο δεν δίνουν κίνητρα για να στελεχωθούν από Ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζομένους αλλά τα αποδυναμώνουν εδώ και χρόνια μετακινώντας προσωπικό προς το “Κέντρο” με “αστεία” επιχειρήματα.  Από την άλλη βέβαια μετακινούν προσωπικό από ΚΥ σε ΚΥ για να καλυφθούν οι αντίστοιχες περιοχές! Κατά τα άλλα θέλουμε να κρατήσουμε τον πληθυσμό “να φυλάττει θερμοπύλες” αλλά και να προσελκύσουμε τουρίστες!!!  Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά καλλιεργούν και “φρούδες ελπίδες” για δημιουργία κι άλλου ΚΥ, αυτό του Μανταμάδου όταν εδώ και 10 χρόνια δεν είναι ικανοί να προσλάβουν γιατρούς σε έτοιμο ΚΥ, αυτό της Μυτιλήνης.

            Ο αγώνας συνεχίζεται.  Ελπίζουμε σε μεγαλύτερη συμμετοχή, ειδικά των ειδικευομένων, την άλλη φορά που θα προκηρυχθεί απεργία της ΟΕΝΓΕ, άλλωστε πάντα θέτονται αιτήματα όπως μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ, όχι στις μετακινήσεις προσωπικού, αιτήματα για διπλασιασμό των αποδοχών μας όχι μόνο για αξιοπρεπέστερη διαβίωση αλλά και για να γίνει πιο “δελεαστικό¨ το ΕΣΥ στους νέους συναδέλφους κ.ά.  Ελπίζουμε στην συμπαράσταση των νοσηλευτών, των διασωστών του ΕΚΑΒ και των άλλων εργαζομένων του ΕΣΥ της Λέσβου για κοινούς αγώνες για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς αποδοχές και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό ώστε και να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης και να μην εξουθενώνεται ο εργαζόμενος χωρίς να μπορεί να πάρει τις άδειες του και τα προβλεπόμενα ρεπό.

            Καλούμε σε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου Τετάρτη 19/6/2024 στις 12:00 και αμέσως μετά σε Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των στρατιωτικών της Λέσβου με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και οι επιπτώσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση για τον καρκίνου του μαστού στη Μυτιλήνη

Δράση στην αγορά της Μυτιλήνης από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλευρό της Χίου μετά τις πυρκαγιές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς συνεχάρη την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη συμβολή της μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα «ταξίδι» στο Βέλγιο στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Ο Βέλγος σκηνοθέτης Pierre Dherte ταξίδεψε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής στη χώρα του μέσα από ένα πρωτότυπο μάθημα Γεωγραφίας, γεμάτο εικόνες, κόμικς και… βελγικές γεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Βέλγιο… αλλιώς! Ένα μάθημα Γεωγραφίας με γεύση, εικόνα και ιστορία

Στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής