× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες στα χωριά μας για να μείνουν οι νέοι»

Με προτεραιότητες στις υποδομές, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναβάθμιση της καθημερινότητας ξεκίνησε η νέα θητεία του Ταξιάρχη Βέρρου στη Δυτική Λέσβου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/6/2024

«Δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες στα χωριά μας για να μείνουν οι νέοι»

Δύσκολη και με πολλές νέες προκλήσεις χαρακτηρίζει τη νέα θητεία που ξεκίνησε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ν» 99 fm αναφερόμενος στους πρώτους 6 μήνες της δημοτικής αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στέρεψαν οι χρηματοδοτήσεις...

Όπως είπε αν και η πρώτη θητεία είχε πολλές αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το γεγονός ότι ο δήμος στήθηκε από την αρχή, το προσφυγικό ήταν σε έξαρση σε όλο το νησί και κατόπιν ξέσπασε και η πανδημία του κορονοϊού, εντούτοις η θητεία που είναι σε εξέλιξη έχει πολλές προκλήσεις με δεδομένο ότι όλη η Δυτική Λέσβος είναι ένα απέραντο εργοτάξιο με σημαντικά έργα που ξεκινούν ή είναι σε εξέλιξη και με ένα νέο ΕΣΠΑ το οποίο ξεκινά άμεσα και απαιτείται σχεδιασμός και σωστός προγραμματισμός.

Παράλληλα επισήμανε ο κ. Βέρρος, οι χρηματοδοτήσεις είναι από περιορισμένες  έως ανύπαρκτες αφού όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Αθλητισμού, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Ασύλου  κ.λπ. που είναι οι κύριοι αιμοδότες της αυτοδιοίκησης, έχουν στερέψει ενώ και το ΕΣΠΑ αργεί ακόμη να δώσει απτά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Βέρρος παλεύουμε με την καθημερινότητα με ένα όραμα και ένα στόχο, να κρατήσουμε τον κόσμο στα χωριά μας και να φέρουμε νέους ανθρώπους να ζήσουν κοντά μας».

Πρωτογενής τομέας και νεολαία σε προτεραιότητα 

Στις προτεραιότητες και στα έργα που προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς είναι η αγροτική οδοποιία όπου συνεχώς εντάσσονται και υλοποιούνται νέα έργα. Ειδική αναφορά έκανε ο Ταξιάρχης Βέρρος στο έργο της Ποταμιάς που είναι ένας δρόμος σημαντικός στην περιοχή της Ανεμώτιας και αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων για πολλά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα συνεχίζονται τα έργα των παιδικών χαρών με στόχο 35 ακόμη στα μικρά και μεγάλα χωριά, ώστε κάθε κοινότητα να έχει έναν ή και δύο χώρους για να παίζουν τα παιδιά.

Στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής Βέρρου είναι και η αναβάθμιση των σχολείων με ενεργειακές επισκευές αλλά και δημιουργία νέων σχολείων από την αρχή.

Ήδη σημείωσε πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσει η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου της σεισμόπληκτης Βρίσας από την ΚΤΥΠ ΑΕ, ενώ δημιουργήθηκαν δύο νέα κέντρα εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και της νέες Τεχνολογίες. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπει κανείς χωριά που διαθέτουν πανέμορφα σχολεία που ωστόσο έχουν κλείσει, να παίρνουν ξανά ζωή και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός σε πρώτο πλάνο

Ειδική αναφορά έκανε ο Ταξιάρχης Βέρρος στο κομμάτι του πολιτισμού και της πνευματικής δραστηριότητας στο Δήμο το οποίο όπως είπε παίρνει σε αυτή τη θητεία την αίγλη και την αξία που του πρέπει. Σημαντικές συνεργασίες με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων αναδεικνύουν στον Δήμο, δυνάμεις και πηγές ανεξάντλητες οι οποίες μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και επισκεψιμότητα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το γηροκομείο της Άντισσας, ένα κτίριο που ποτέ δεν λειτούργησε παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια για την κατασκευή του. Το κτίριο αυτό παραχωρήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου για την δημιουργία ξενώνα που θα φιλοξενείς επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές που θα επισκέπτονται το Μουσείο και το Απολιθωμένο Δάσος.

Αναφερόμενος στα αθλητικά έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, ο Ταξιάρχης Βέρρος επισήμανε ότι είναι σε πρώτη προτεραιότητα σημειώνοντας ότι προχωρά το στάδιο του Πολιχνίτου, παρά το γεγονός ότι κάποιες Κασσάνδρες προβλέπουν το αντίθετο, ενώ τόνισε ότι επιτέλους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και το γήπεδο της Άγρας το οποίο αποτελεί επιθυμία των κατοίκων της περιοχής και κυρίως της νεολαίας η οποία είναι ιδιαίτερα δραστήρια.

Σε όλη την δραστηριότητα των έργων, επισήμανε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου καθοριστικό ρόλο παίζει η Αναπτυξιακή Εταιρεία ο «Αρμός του Βορείου Αιγαίου», ο οποίος αναλαμβάνει την υλοποίηση και τη σύνταξη μελετών καλύπτοντας το σημαντικό κενό στην έλλειψη προσωπικού.

Δύσκολη η καθημερινότητα 

Ειδικά για το θέμα του προσωπικού ο Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε ότι δυστυχώς οι ελλείψεις είναι ο μόνιμος  πονοκέφαλος της Δημοτικής Αρχής η οποία παλεύει να κρατήσει την καθημερινότητα του Δήμου σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. «Μας βοηθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΑΠΑΛ, ωστόσο το κόστος των συμβάσεών τους είναι πολύ μεγάλο. Στην αποκομιδή των απορριμμάτων γενικά δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όμως εκεί που χωλαίνουμε και προσωπικά θα ήθελα να τα πάμε καλύτερα είναι η καθαριότητα των οικισμών και οι καθημερινές δουλειές, όπως το κόψιμο των χόρτων, τα κλαδέματα τα σκουπίσματα κ.α.

Η ΠΕΔ μπορεί να στηρίξει τους δήμους

Ο Ταξιάρχης Βέρρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα καθήκοντά του ως πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, σημειώνοντας ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων είναι ένα όργανο με πολύ σημαντικές δυνατότητες και αρμοδιότητες, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια είχε κάπως αδρανοποιηθεί. «Διαθέτει, επισήμανε, αναπτυξιακή εταιρεία η οποία δεν λειτουργεί και ένα πολύ ενεργό και δραστήριο Εργαστήριο Ελέγχου νερού το οποίος έχει τη δυνατότητα να κάνει και μελέτες που σχετίζονται με τις αγροτικές δραστηριότητες. Παράλληλα η ΠΕΔ έχει τις δυνάμεις και τη δυνατότητα να στηρίξει και τους δήμους που δυσκολεύονται σε έργα και μελέτες κυρίως των μικρών νησιών και όχι μόνο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Εκλογές στο Σύλλογο Κάμπου Αντισσας

Την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 7:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση της Ελεονώρας Γεώργα με τον Ιωάννη Μασούτη

Συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος επιδιώκει ο Δήμος Λήμνο για την τουριστική προβολή του νησιού
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μάντσεστερ – Μυτιλήνη από 4 Μαΐου 2025

Η Jet2.com προσθέτει 11 νέες συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025 το πρόγραμμα που θα προσφέρει στους πελάτες της
ΧΩΡΙΑ

Όχι στον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Αρνητική ήταν η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύση του Κατράνη ζητά η ΛΑΣ Δυτικής Λέσβου

Νέα επίθεση από τον Συμπαραστάτη του Δημότη της Δυτικής Λέσβου κατά τις Μαρίας Καρυστιανού
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε το 3ο Summer Art Camp στο Λευκό Χαρτί Μυτιλήνης

Ο βιωματικός πολυχώρος τέχνης προγραμματίζει ήδη νέες δράσεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πανηγύρια, ανταμώματα, γιορτή του ούζου και μουσικές στα χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αλλαγή ωραρίου στους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου

Ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου λόγω καύσωνα
ΧΩΡΙΑ

Πολιτιστικός πολυχώρος η οικία Ζόλκου στη Νάπη Λέσβου

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης- αυτοψία Δημάρχου Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αυτοψία στο έργο αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου

Δήμαρχος Μυτιλήνης με στελέχη της Δημοτικής Αρχής ενημερώθηκαν για τις εργασίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα έχουμε κολυμβητήριο σε τρία χρόνια;

Εγκρίθηκε εκ νέου η χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας, έδωσε το πράσινο φως η Δημοτική Επιτροπή Μυτιλήνης, μένει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και η… δημοπράτηση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ