× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες στα χωριά μας για να μείνουν οι νέοι»

Με προτεραιότητες στις υποδομές, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναβάθμιση της καθημερινότητας ξεκίνησε η νέα θητεία του Ταξιάρχη Βέρρου στη Δυτική Λέσβου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/6/2024

«Δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες στα χωριά μας για να μείνουν οι νέοι»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Δύσκολη και με πολλές νέες προκλήσεις χαρακτηρίζει τη νέα θητεία που ξεκίνησε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ν» 99 fm αναφερόμενος στους πρώτους 6 μήνες της δημοτικής αρχής.

Στέρεψαν οι χρηματοδοτήσεις...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε αν και η πρώτη θητεία είχε πολλές αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το γεγονός ότι ο δήμος στήθηκε από την αρχή, το προσφυγικό ήταν σε έξαρση σε όλο το νησί και κατόπιν ξέσπασε και η πανδημία του κορονοϊού, εντούτοις η θητεία που είναι σε εξέλιξη έχει πολλές προκλήσεις με δεδομένο ότι όλη η Δυτική Λέσβος είναι ένα απέραντο εργοτάξιο με σημαντικά έργα που ξεκινούν ή είναι σε εξέλιξη και με ένα νέο ΕΣΠΑ το οποίο ξεκινά άμεσα και απαιτείται σχεδιασμός και σωστός προγραμματισμός.

Παράλληλα επισήμανε ο κ. Βέρρος, οι χρηματοδοτήσεις είναι από περιορισμένες  έως ανύπαρκτες αφού όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Αθλητισμού, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Ασύλου  κ.λπ. που είναι οι κύριοι αιμοδότες της αυτοδιοίκησης, έχουν στερέψει ενώ και το ΕΣΠΑ αργεί ακόμη να δώσει απτά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Βέρρος παλεύουμε με την καθημερινότητα με ένα όραμα και ένα στόχο, να κρατήσουμε τον κόσμο στα χωριά μας και να φέρουμε νέους ανθρώπους να ζήσουν κοντά μας».

Πρωτογενής τομέας και νεολαία σε προτεραιότητα 

Στις προτεραιότητες και στα έργα που προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς είναι η αγροτική οδοποιία όπου συνεχώς εντάσσονται και υλοποιούνται νέα έργα. Ειδική αναφορά έκανε ο Ταξιάρχης Βέρρος στο έργο της Ποταμιάς που είναι ένας δρόμος σημαντικός στην περιοχή της Ανεμώτιας και αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων για πολλά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα συνεχίζονται τα έργα των παιδικών χαρών με στόχο 35 ακόμη στα μικρά και μεγάλα χωριά, ώστε κάθε κοινότητα να έχει έναν ή και δύο χώρους για να παίζουν τα παιδιά.

Στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής Βέρρου είναι και η αναβάθμιση των σχολείων με ενεργειακές επισκευές αλλά και δημιουργία νέων σχολείων από την αρχή.

Ήδη σημείωσε πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσει η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου της σεισμόπληκτης Βρίσας από την ΚΤΥΠ ΑΕ, ενώ δημιουργήθηκαν δύο νέα κέντρα εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και της νέες Τεχνολογίες. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπει κανείς χωριά που διαθέτουν πανέμορφα σχολεία που ωστόσο έχουν κλείσει, να παίρνουν ξανά ζωή και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός σε πρώτο πλάνο

Ειδική αναφορά έκανε ο Ταξιάρχης Βέρρος στο κομμάτι του πολιτισμού και της πνευματικής δραστηριότητας στο Δήμο το οποίο όπως είπε παίρνει σε αυτή τη θητεία την αίγλη και την αξία που του πρέπει. Σημαντικές συνεργασίες με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων αναδεικνύουν στον Δήμο, δυνάμεις και πηγές ανεξάντλητες οι οποίες μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και επισκεψιμότητα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το γηροκομείο της Άντισσας, ένα κτίριο που ποτέ δεν λειτούργησε παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια για την κατασκευή του. Το κτίριο αυτό παραχωρήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου για την δημιουργία ξενώνα που θα φιλοξενείς επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές που θα επισκέπτονται το Μουσείο και το Απολιθωμένο Δάσος.

Αναφερόμενος στα αθλητικά έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, ο Ταξιάρχης Βέρρος επισήμανε ότι είναι σε πρώτη προτεραιότητα σημειώνοντας ότι προχωρά το στάδιο του Πολιχνίτου, παρά το γεγονός ότι κάποιες Κασσάνδρες προβλέπουν το αντίθετο, ενώ τόνισε ότι επιτέλους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και το γήπεδο της Άγρας το οποίο αποτελεί επιθυμία των κατοίκων της περιοχής και κυρίως της νεολαίας η οποία είναι ιδιαίτερα δραστήρια.

Σε όλη την δραστηριότητα των έργων, επισήμανε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου καθοριστικό ρόλο παίζει η Αναπτυξιακή Εταιρεία ο «Αρμός του Βορείου Αιγαίου», ο οποίος αναλαμβάνει την υλοποίηση και τη σύνταξη μελετών καλύπτοντας το σημαντικό κενό στην έλλειψη προσωπικού.

Δύσκολη η καθημερινότητα 

Ειδικά για το θέμα του προσωπικού ο Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε ότι δυστυχώς οι ελλείψεις είναι ο μόνιμος  πονοκέφαλος της Δημοτικής Αρχής η οποία παλεύει να κρατήσει την καθημερινότητα του Δήμου σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. «Μας βοηθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΑΠΑΛ, ωστόσο το κόστος των συμβάσεών τους είναι πολύ μεγάλο. Στην αποκομιδή των απορριμμάτων γενικά δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όμως εκεί που χωλαίνουμε και προσωπικά θα ήθελα να τα πάμε καλύτερα είναι η καθαριότητα των οικισμών και οι καθημερινές δουλειές, όπως το κόψιμο των χόρτων, τα κλαδέματα τα σκουπίσματα κ.α.

Η ΠΕΔ μπορεί να στηρίξει τους δήμους

Ο Ταξιάρχης Βέρρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα καθήκοντά του ως πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, σημειώνοντας ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων είναι ένα όργανο με πολύ σημαντικές δυνατότητες και αρμοδιότητες, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια είχε κάπως αδρανοποιηθεί. «Διαθέτει, επισήμανε, αναπτυξιακή εταιρεία η οποία δεν λειτουργεί και ένα πολύ ενεργό και δραστήριο Εργαστήριο Ελέγχου νερού το οποίος έχει τη δυνατότητα να κάνει και μελέτες που σχετίζονται με τις αγροτικές δραστηριότητες. Παράλληλα η ΠΕΔ έχει τις δυνάμεις και τη δυνατότητα να στηρίξει και τους δήμους που δυσκολεύονται σε έργα και μελέτες κυρίως των μικρών νησιών και όχι μόνο».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου στα Ιαματικά Πολιχνίτου

Η αντιπαράθεση Κούσκου–Βραχόπουλου, οι επιστημονικές απαντήσεις για το ραδόνιο και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη μίσθωση των πηγών
Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου στα Ιαματικά Πολιχνίτου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θετικό ξεκίνημα για την αεροπορική «γέφυρα» Μυτιλήνης ‑ Κρήτης

Περίπου 4.000 επιβάτες χρησιμοποίησαν τη νέα απευθείας γραμμή
Θετικό ξεκίνημα για την αεροπορική «γέφυρα» Μυτιλήνης ‑ Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια, αντιπαραβάλλοντας τις παροχές προς τα νοικοκυριά με τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς
Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!

Η Μυτιλήνη τίμησε στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας τα θύματα και τις γενιές των προσφύγων που κράτησαν όρθια την ελπίδα
Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη

Πιθανό βραχυκύκλωμα σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα

Δέσποινα Φραντζή, Θράσος Αβραάμ και Μαρία Χατζηγεωργίου σχολίασαν ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM το δημογραφικό, την ερήμωση των χωριών, τον αφθώδη πυρετό και την ανάγκη για απινιδωτές
«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα
ΧΩΡΙΑ

Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία – Τι δήλωσε στο «Ν» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορων Κώστας Αστυρακάκης για τις συγκοινωνίες και τις γραμμές των χωριών
Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα