× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία κυρίως για γονείς

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤH*

Δημοσίευση 15/6/2024

Βιβλία κυρίως για γονείς

Τώρα που κλείνουν τα σχολεία, σας προτείνω βιβλία για γονείς κατά κύριο λόγο, που θα βοηθήσουν να περάσουν οικογενειακώς μέσα από κάποιους σκοπέλους! Για ‘’ψαγμένους’’ και ανήσυχους γονείς λοιπόν το αφιέρωμα αλλά και για εκπαιδευτικούς που θέλουν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους και να είναι πιο έτοιμοι την ερχόμενη σχολική χρονιά! Ξεχώρισα τα παρακάτω εξαιρετικά βιβλία και σας τα προτείνω!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά, πώς να διαχειριστούμε απορίες, ανησυχίες και φόβους. Της Δρ Lauren Starnes, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, μετάφραση Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο.
Περιγραφή: Όταν κανείς μιλάει με μικρά παιδιά, διαρκώς έρχεται αντιμέτωπος με απρόσμενες ερωτήσεις:
Τι είναι το διαζύγιο;
Πού πάει το ζωάκι μου όταν πεθαίνει;
Θα ξανάρθει το κύμα κακοκαιρίας;
Πότε θα ξαναβρεί δουλειά η μανούλα;
Γιατί ο Μάνος έχει δύο μπαμπάδες;
Γιατί συμβαίνουν κακά πράγματα;
Αυτό το βιβλίο δίνει ξεκάθαρες οδηγίες και μεγάλη ποικιλία με παραδείγματα, βασισμένα σε πραγματικές ερωτήσεις και ανησυχίες παιδιών.
Βασισμένο στο επιστημονικό υπόβαθρο και την πολύχρονη πείρα της συγγραφέα, αυτό το βιβλίο βοηθάει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς:
• να απαντούν σε ερωτήσεις με απλότητα και ειλικρίνεια,
• να καθοδηγήσουν τα μικρά παιδιά ώστε να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους,
• να στηρίξουν τα παιδιά προστατεύοντας την αξιοπρέπεια και την αθωότητά τους, όταν έρχονται αντιμέτωπα με συνταρακτικά γεγονότα που αφορούν την κοινωνία ή ολόκληρο τον κόσμο.
Μερικά από τα θέματα του βιβλίου:
Ανεργία
Χρήση ουσιών – εξαρτήσεις
Χωρισμός – διαζύγιο
Φυλάκιση
Ασθένεια – θάνατος – αποβολή
Φυλή – κουλτούρα
Πείνα – επισιτιστική κρίση
Σωματική – διανοητική αναπηρία
Φύλο – σεξ
Φυσικές καταστροφές
Κοινωνικές αναταραχές
Τρομοκρατία

Έλα να ψηλώσουμε μαζί, 104 αληθινές ιστορίες γονεϊκότητας, του εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μάριου Μάζαρης ή αλλιώς Schoolmarius. Τα βιβλία του αγαπιούνται πολύ και από πολλούς. Εικόνες Έλενα Καρανικολού ή αλλιώς Missy Merida, κυκλοφορεί από το Μεταίχμιο. Διαθέσιμο και σε e-book.
Περιγραφή: Ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες, αληθινές ιστορίες στοργής, τρυφερότητας, αγκαλιάς.
Πολλοί γονείς νιώθουν πως επιπλέουν, άλλοι πνίγονται, λίγοι αισθάνονται άνετα με το κολύμπι. Άργησα να καταλάβω τι σημαίνει να είσαι γονιός. Είσαι αυτός που ψάχνει συνεχώς ένα σωσίβιο. Ποιες λέξεις να πω, ποιες πράξεις να μου δικαιολογήσω, μην πληγώσω, τι παιδί θα μεγαλώσω, σε τι κόσμο, με τι τρόπο, μόνο εγώ ξέρω τι περνάω, πόσες θυσίες και πόσα σωσίβια γύρεψα. Στο κάτω κάτω δεν φταίμε εμείς που δεν γεννηθήκαμε έτοιμοι, ούτε οι γονείς μας που δεν μας προετοίμασαν. Κι αυτοί από ένα «πέσε και κολύμπα» προήλθαν. Έλα λοιπόν, δώσε μου το χέρι, κι εσύ, παιδί, κι εσύ, μεγάλο παιδί, έλα να ψηλώσουμε μαζί. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Αυτό που αισθάνομαι, προτάσεις παιγνιοθεραπείας για τη διαχείριση των συναισθημάτων. Της Αριστέας Κοντραφούρη, εικονογράφηση Γιώργος Κομιώτης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις susaeta. Ένα καλογραμμένο, καλοστημένο και ‘’έξυνα πολυδιάστατο ’’βιβλίο. Χαρείτε το με τα παιδιά σας!
Περιγραφή: Πόσο τρομακτικό είναι το σκοτάδι ή το νερό; Τι είναι καλύτερο, να σε θαυμάζουν όλοι ή να σε αφήνουν στην ησυχία σου; Γιατί διαφέρεις τόσο από τα αδέλφια ή τους φίλους σου; Τι γίνεται όταν ο μπαμπάς και η μαμά χωρίζουν; Πώς ξέρεις ότι είσαι ευτυχισμένος/η; Οι ιστορίες αυτού του βιβλίου βασίζονται σε πραγματικές διηγήσεις παιδιών κατά τη διάρκεια της παιγνιοθεραπείας, μιας θεραπευτικής παρέμβασης που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους μέσα από το παιχνίδι. Διαβάζοντας τις αφηγήσεις και παίζοντας τα παιχνίδια που προτείνονται στο τέλος κάθε ιστορίας, το παιδί έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί αυτό που αισθάνεται και να βρει τρόπους να το διαχειριστεί. Με διασκεδαστική εικονογράφηση και καταστάσεις βγαλμένες κατευθείαν από την παιδική πραγματικότητα, το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να συντροφεύσει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους αναγνώστες στο ταξίδι τους μέσα στο σύμπαν της παιδικής ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσο καταλαβαίνουμε τα παιδιά μας; 35 +ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαπαιδαγώγηση βρεφών, μικρών και μεγαλύτερων παιδιών. Για παιδαγωγούς και γονείς. Της Αγνής Ζακοπούλου, από τις εκδόσεις Δίπτυχο. Ένα διαμαντάκι είναι τούτο το βιβλίο! Ανακαλύψτε το!
Περιγραφή: Το βιβλίο αυτό, απόρροια εμπειρίας 30 χρόνων, απαντά σε ερωτήματα παιδαγωγών και γονιών, αλλά και όποιου άλλου ενδιαφέρεται για την αγωγή βρεφών, μικρών και μεγαλύτερων παιδιώ του δημοτικού σχετικά με το μεγάλωμά τους.
Απευθύνεται με λόγια απλά και κατανοητά και χωρίς να αναπτύσσει περίπλοκες, δύσκολες θεωρίες, σε όλους.
Αρκεί να ενδιαφερθούν...! Το συγκεκριμένο βιβλίο με λόγια απλά, κατανοητά και χωρίς να αναπτύσσει δύσκολες θεωρίες απευθύνεται σε παιδαγωγούς και γονείς. Μέσα από μια διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων μας βοηθάει να προσεγγίσουμε θέματα καθημερινά αλλά και πιο δύσκολα και τελικά να καταλάβουμε λίγο περισσότερο τα παιδιά μας.

Υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα, δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής, για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Πρόκειται για έναν χρήσιμο και πρακτικό οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς. Είναι από τα βιβλία εκείνα, που στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα και όλο και πιο συχνά αναγκαία. Από τα βιβλία εκείνα που θα θέλαμε να υπήρχαν για το ευρύ κοινό στα βιβλιοπωλεία δεκαετίες πριν. Τώρα που τα έχουμε στην διάθεσή μας, βοηθηθείτε από αυτά και βοηθήστε μέσα από αυτά! Το συγκεκριμένο φέρει την υπογραφή της Sara Pezzica, μετάφραση Ελένη Βασδέκη, από τις εκδόσεις Δίπτυχο.
Περιγραφή: Πώς να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως η υπερκινητικότητα, η παρορμητικότητα και η δυσκολία συγκέντρωσης στα παιδιά προσχολικής & πρωτοσχολικής ηλικίας; Αυτό το βιβλίο σε μορφή σεμιναρίου αναλύει 15 πολύ συχνές προβληματικές συμπεριφορές, χωρισμένες σε 4 ενότητες: Υπερκινητικότητα, Παρορμητικότητα, Δυσκολίες συγκέντρωσης και Συναισθηματικές πτυχές (θυμώνει εύκολα, εναντιώνεται, παραιτείται εύκολα).
Στην αρχή κάθε κεφαλαίου παρουσιάζεται μία περίληψη της προβληματικής συμπεριφοράς, οργανωμένη σε σημεία και μικρές πιθανές εξηγήσεις (Γιατί συμβαίνει αυτό;) Επίσης, μία σειρά από προτάσεις για το τι πρέπει να κάνετε και τι όχι σε αυτές τις περιπτώσεις! Για κάθε συμπεριφορά που εξετάζεται, περιγράφονται αναλυτικά εκπαιδευτικά εργαλεία και στρατηγικές για το πώς να παρέμβετε! Κάθε κεφάλαιο κλείνει με τις συμβουλές των ειδικών που βοηθούν αποτελεσματικά εκπαιδευτικούς & γονείς!
Είναι ένα βιβλίο-σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που ενδιαφέρονται για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών τους!
Γιατί ένα ζωηρό παιδί μπορεί να έχει προβληματικές συμπεριφορές αλλά ΔΕΝ είναι προβληματικό παιδί.


*Η Δρ Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Kωμωδίες και ρομαντικές κομεντί που βασίζονται σε έργα του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Νιλ Σάιμον
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε το 3ο Summer Art Camp στο Λευκό Χαρτί Μυτιλήνης

Ο βιωματικός πολυχώρος τέχνης προγραμματίζει ήδη νέες δράσεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πανηγύρια, ανταμώματα, γιορτή του ούζου και μουσικές στα χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αλλαγή ωραρίου στους αρχαιολογικούς χώρους της Λέσβου

Ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου λόγω καύσωνα
ΘΕΑΤΡΟ

Ακυρώνεται η παράσταση «Τουρκομερίτισσα»

Επρόκειτο να ανεβεί σήμερα, Τετάρτη στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσικό φεστιβάλ, Λεσβιακό Καλοκαίρι και επισκευή των πολιτιστικών κέντρων

Ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους του πολιτισμού στη Λέσβο, αλλά και γεμάτη νιώθει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μυτιλήνης Eριφύλη Χιωτέλλη που έκανε στο «Ν» έναν απολογισμό των 6,5 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πισωγύρισμα η αναβολή του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ AegeanDocs

Για οικονομικούς λόγους δεν θα γίνει η φετινή διοργάνωση που είχε αναδείξει τον κινηματογράφο, τα ντοκιμαντέρ και διεθνείς βραβευμένες παραγωγές στο Βόρειο Αιγαίο επί 11 χρόνια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση Ζωγραφικής της Καίτης Μεσσηνέζη στη Μυτιλήνη

Από 29 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου στη ΦΕΜ, στο Κάτω Κάστρο
ΒΙΒΛΙΟ

Δανειστική βιβλιοθήκη στο Παλαιοχώρι Λέσβου

Για μικρούς και μεγάλους
ΜΟΥΣΙΚΗ

H Πέννυ Μπαλτατζή στο Κάστρο Μυτιλήνης

Φέρνει το «σπάνιο και εξωτικό χαρμάνι» της στο Λεσβιακό Καλοκαίρι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση του Θεόφιλου και του Γουναρόπουλου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

«Συστήνοντας τον Θεόφιλο στον Teriade – Ο Γ. Γουναρόπουλος και η συγκυρία μιας συνάντησης» στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού
ΘΕΑΤΡΟ

Ευχαριστήθηκε η Φίλια την παράσταση «Δεν πληρώνω»

Απολαυστική η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Ανάπτυξη»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ