× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παγώνουν την αγορά του ελαιολάδου αλλά…

Το κλειδί των εξελίξεων στο άνοιγμα μεταξύ του Ιταλικού και του Ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 14/6/2024

Παγώνουν την αγορά του ελαιολάδου αλλά…
' χρόνος ανάγνωσης

Σταθερότητα στην αγορά του Ιταλική αγορά του ελαιολάδου διαπιστώνει ο Marcello Scoccia στο σχόλιο του που συνοδεύει τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές του ελαιολάδου στην Μεσόγειο και δημοσιεύθηκε στην ιταλόφωνη Teatro Naturale. Βέβαια στην ίδια αναφορά σημειώνει πως η τάση είναι πτωτική, ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης από τους αγοραστές. Το σχόλιο αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα για τις εμπορικές τακτικές συγκράτησης των τιμών του ελαιολάδου από την πλευρά των τυποποιητών. Μια τακτική που δύσκολα θα φέρει αξιόλογα αποτελέσματα από την στιγμή που οι Ισπανικές πωλήσεις ελαιολάδου συνεχίζουν να κινούνται στα επίπεδα των 100.000 τόνων ανά μήνα. Μόλις πριν λίγες μέρες το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (mapa.gob.es) ανακοίνωσε πωλήσεις 97.000 τόνων ελαιολάδου τον Μάιο.

Οι προσεκτικές πωλήσεις χύμα ελαιολάδου από την Τουρκία, μόλις 10.000 τόνοι ανά μήνα για τους επόμενους πέντε μήνες (βλέπε olivenews.gr) δεν αλλάζουν τις ισορροπίες στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουσιαστικά το μόνο στοιχείο που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές του ελαιολάδου είναι το άνοιγμα μεταξύ της τιμής χονδρικής του Ισπανικού ελαιολάδου 7,85 ευρώ ανά κιλό στις 13 Ιουνίου (βλέπε: Παρατηρητήριο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων Τοπικής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας), όταν η τιμή χονδρικής του Ιταλικού έξτρα παρθένου στην αγορά της Andria βρίσκονταν στα 9,60 ευρώ ανά κιλό σύμφωνα με την Teatro Naturale.  Η ίδια πηγή δίνει χονδρική τιμή για τον Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 8,35 ευρώ ανά κιλό.  Όμως σειρά δημοσιευμάτων στον Ελληνικό αγροτικό τύπο αναφέρονται σε μεμονωμένες πωλήσεις ελαιολάδου, κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, που κυμαίνονται από τα 8,40 ως τα 9,00 ευρώ ανά κιλό. Μόνο που όλες αυτές οι πωλήσεις αφορούν πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, από την Λακωνία. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για την αφρόκρεμα των Ελληνικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κουραστικό, βαρετό εμπορικό παιχνίδι με τις τιμές θα συνεχιστεί. Ουσιαστική ανάκαμψη των τιμών δεν θα έλθει μέχρι την στιγμή που οι τυποποιητές θα διαπιστώνουν πως έχουν μεγάλη ανάγκη περισσότερο ελαιόλαδο για να καλύψουν την ζήτηση που τους χτυπάει την πόρτα. Κι αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από τα τέλη του Ιουλίου. Μέχρι τότε θα συνεχιστούν και τα διάφορα δημοσιεύματα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία που βλέπουν εντυπωσιακά μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου και υψηλά αποθέματα νερού για άρδευση στην Ισπανία.

Αντικειμενικά τέτοια δημοσιεύματα λειτουργούν ως μηχανισμοί πίεσης των τιμών του ελαιολάδου προς τα κάτω. Είναι εντυπωσιακό πως στον αγροτικό Τύπο του Ευρωπαϊκού νότου είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καρπόπτωση και στην καταπόνηση των δέντρων από τις υψηλές θερμοκρασίες που φέτος ξεκίνησαν πολύ νωρίς.

Επαναλαμβάνουμε, αυτή την περίοδο το πεπόνι και το μαχαίρι βρίσκονται στην πλευρά των εμπόρων και των τυποποιητών του ελαιολάδου. Όσο οι τιμές χονδρικές των Ισπανικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων θα βρίσκονται πολύ υψηλότερα από τις τιμές των αντίστοιχων Ιταλικών δύσκολα θα δούμε αξιόλογη αύξηση τιμών χονδρικής και παραγωγού στην Ελλάδα. Ωστόσο οι σποραδικές καταγραφές «καλών» τιμών για μεμονωμένες πωλήσεις Ελληνικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων θα συνεχιστούν.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Ετήσια δημοσιογραφική εκδήλωση για τη Lidl Ελλάς με τίτλο «Καλύτερη Ποιότητα Ζωής»

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης, η εταιρεία παρουσίασε τη στρατηγική της και τη συνολική επίδραση των δραστηριοτήτων της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν μέτρα προστασίας της αγροβιοποικιλότητας

Συμμαχία οργανώσεων ζητά αλλαγές στον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό με στόχο τη διάσωση της αγροβιοποικιλότητας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες εκτός επιδοτήσεων

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ιστορικά χειρότερη πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων που ξεκινά την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ντογκούλης κατά Βορίδη και Αυγενάκη

Ο πρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ καταγγέλλει τον Μπαμπασίδη, αφήνοντας σαφείς αιχμές για χρηματικές συναλλαγές και τον χαρακτήριζε «γκάγκστερ».
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ολοσχερής καταστροφή για 1.754 κτηνοτρόφους από την ευλογιά

Η νόσος έχει ήδη αφανίσει 423.000 αιγοπρόβατα. Μείωση των κρουσμάτων καταγράφηκε την εβδομάδα 17 ως 23 Νοεμβρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κραύγη αγωνίας από τον πρωτογενή τομέα των νησιών του βορείου Αιγαίου

Η ακαρπία «ξηλώνει» επιχειρηματικά σχέδια και επαγγελματική ιδιότητα – Επείγον αίτημα της Αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Αντωνέλλη για προστασία των Νέων Αγροτών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή του «Φραπέ» στην εξεταστική

Η κατάθεση του Γιώργου Ξυλούρη προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μηχανισμό αυτόματης επιστροφής των επιδοτήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στόχος της κυβέρνησης το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από τα Χριστούγεννα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ Θυελλώδης κατάθεση της Πόπης Σεμερτζίδου

Το στέλεχος του αγροτικού τομέα της Ν.Δ. παραδέχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι συγγενικό της πρόσωπο έχει κερδίσει λαχείο ή λαχεία
ΑΓΟΡΑ

2 εκατομμύρια χρήστες Lidl Plus

Η Lidl Ελλάς το γιορτάζει, προσφέροντας 100.000 ευρώ για τα ψώνια της χρονιάς!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σοβαρές καταγγελίες της ΕΘΕΑΣ για την κατανομή των βοσκοτόπων

Κίνδυνος μαζικών απωλειών ενισχύσεων για τους κτηνοτρόφους λίγες ημέρες πριν τις πληρωμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή βελτίωση του τζίρου των καταλυμάτων στο Βόρειο Αιγαίο

Άνοδος για Λέσβο και Σάμο αλλά μεγάλη πτώση για τη Χίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ