Βιβλία γεμάτα φαντασία για παιδιά με φαντασία
Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Δημοσίευση 25/5/2024

ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΝΑΡΝΙΑ, μια σειρά βιβλίων που έχουν λατρέψει τα παιδιά, έφηβοι, αλλά και ενήλικες ανά τον κόσμο! Γράφηκαν από τον Κλάιβ Στέιπλς Λιούις στο διάστημα 1950-1956. Όλες οι ιστορίες είναι αυτοτελείς. Εξελίσσονται σε διάφορες χώρες που συνδέονται ή καταλήγουν με κάποιο τρόπο στη μυθική χώρα ονόματι Νάρνια. Η ξεχωριστή εικονογράφηση είναι της Πολίν Μπέινς. Μετάφραση Πετρούλα Γαβριηλίδου. Κυκλοφορεί από τον Ψυχογιό.
Περιγραφή: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ είναι το έβδομο και τελευταίο βιβλίο από την κλασική σειρά λογοτεχνίας του φανταστικού του Κ. Σ. Λιούις, ο οποίος, εδώ και πάνω από εξήντα χρόνια, μεταφέρει τους αναγνώστες όλων των ηλικιών στη μαγική χώρα Νάρνια, εκεί όπου τα ζώα μιλούν και το πεπρωμένο μπορεί να οριστεί απ' την αρχή. Το βιβλίο περιλαμβάνει τις πρωτότυπες ασπρόμαυρες εικόνες που είχε δημιουργήσει για τη Νάρνια η βραβευμένη Πολίν Μπέινς.
Ο Χάρι Πότερ, αντίστοιχα είναι άλλη μια αγαπημένη και πολυβραβευμένη σειρά που απευθύνεται σχεδόν σε όλες τις ηλικίες, (από 9 ετών). 500.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Μεταφρασμένο σε 74 γλώσσες. Έχει γίνει ταινία, όπως είναι γνωστό και έχει ‘’σπάσει ταμεία’’! ( Όπως και η παραπάνω σειρά). Συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, μετάφραση Μάια Ρούτσου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Περιγραφή: Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος. Μια «μαγική» ιστορία! Ο Χάρι Πότερ είναι ένα αξιαγάπητο μικρό αγόρι που η μοίρα του επιφυλάσσει μια ζωή διαφορετική από των άλλων παιδιών της ηλικίας του. Χάνει τους γονείς του και αναγκάζεται να μείνει με το θείο, τη θεία του και τον κακομαθημένο ξάδελφό του. Καθώς τα χρόνια περνούν και ο Χάρι συνεχίζει να υποφέρει κοντά στους συγγενείς του, λαμβάνει μια επιστολή, με την οποία τον καλούν να παρουσιαστεί στη Σχολή Χόγκουαρτς, μια σχολή αλλιώτικη από τις άλλες, σ’ έναν κόσμο αλλιώτικο. Έτσι, αρχίζουν οι περιπέτειες του μικρού Χάρι. Μαζί του, παρακολουθούμε κι εμείς μαθήματα ασυνήθιστα, διασκεδαστικά παιχνίδια, πολύτιμες σχέσεις φιλίας και αλληλοϋποστήριξης, καθώς ο Χάρι προσπαθεί να προστατέψει τον κόσμο από τον κίνδυνο που τον απειλεί. Η Αγγλίδα συγγραφέας μάς χαρίζει ένα ευφάνταστο, ξεκαρδιστικό, απολαυστικό, αστείο, πρωτότυπο βιβλίο για όλες τις ηλικίες. Μεγάλοι και μικροί θα μαγευτούν από τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ. Οι διάλογοι είναι έξυπνοι και διασκεδαστικοί, οι ήρωες κατεργάρηδες αλλά αξιαγάπητοι. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο που θα λατρέψουν όλοι οι αναγνώστες.
ΖΩΗ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΑΚΕΡΣ, συγγραφέας Μαρία Ζαβάκου, εικονογράφηση Camille Ferrari, από τις εκδόσεις Petita Demas. Είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς. Με πρώτο τη ‘’ Ζωή με τα Αγριοκόριτσα’’. Χαίρομαι που υπάρχουν Ελληνικά βιβλία όπως αυτό εδώ! ( Ηλικίες 7-12). Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά, αναζητήστε το!
Περιγραφή: Η Ζωή ανυπομονεί να πάει στο Λονδίνο στον ξάδερφό της, τον Μάρκο. Οι προσδοκίες της είναι στα ύψη. Μα η προσγείωση… απότομη. Το νέο βιντεοπαιχνίδι Neuro-Odyssey που δημιουργούν οι γονείς του Μάρκου, δέχεται επίθεση από χάκερς. Τα παιδιά θα κάνουν τα πάντα για να την σταματήσουν. Και οι χάκερς για να τα εμποδίσουν. Ετοιμάσου για ένα ταξίδι στον φουτουριστικό κόσμο του Neurolink με αδίστακτα άβαταρ και άλλα ψηφιακά τέρατα βγαλμένα από την Οδύσσεια. Αλλά μη φοβάσαι. Είναι απλώς ένα παιχνίδι και είσαι εντελώς ασφαλής. Ή μήπως όχι; Βάλε το password, μπες στο Neuro-Odyssey και ετοιμάσου να μάθεις!
ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ Τι παράξενη φίλη! Συγγραφέας Elisenda Roca Betowers, μετάφραση Κλεοπάντρα Ελαιοτριβιάρη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις δεσύλλας. Σε αυτή τη σειρά υπάρχει και το ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ Ένα κρονκ στο σχολείο, Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά από 7 ετών. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δεσύλλας. Αξίζει να το ανακαλύψετε!
Περιγραφή: Η Μία Φαντασία σε καλωσορίζει στον υπέροχο μαγικό κόσμο της. Είναι χαμογελαστή, έχει τα πιο απίθανα κατοικίδια και μπορεί και τους μιλάει. Πώς γίνεται αυτό; Είναι πολύ απλό, η Μία είναι μια μικρή μαθητευόμενη μαγισσούλα! Ετοιμάσου να την ακολουθήσεις στις πιο απίθανες περιπέτειες! Η Μία Φαντασία είναι ένα πολύ ξεχωριστό κορίτσι. Ο μπαμπάς της είναι ο Λίνους Φαντασίας, ένας σοφός και αφηρημένος μάγος, και η μαμά της είναι η δυναμική Νηρηίδα Μαγοπούλου. Όμως, οι νέοι τους γείτονες, η οικογένεια Τετραγωνίδη, δε γνωρίζουν τίποτα απ’ όλα αυτά. Κανείς τους δεν μπορεί να φανταστεί όσα πρόκειται να συμβούν! Ειδικά, όταν η κόρη τους Λία συναντήσει τη Μία και ξεκινήσουν μαζί ένα πολύχρωμο μαγικό ταξίδι.