× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δύσκολο καλοκαίρι με προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση της Λέσβου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΛ εξαιτίας των μειωμένων αποθεμάτων νερού και της έλλειψης προσωπικού ανέλυσε ο Παναγιώτης Βάλεσης. Ανησυχία και για το έργο των δικτύων αποχέτευσης της νότιας Μυτιλήνης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/5/2024

Δύσκολο  καλοκαίρι με προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Την ανησυχία του για το καλοκαίρι που έρχεται και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την επάρκεια νερού στη Λέσβο, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης. 

Ο κ. Βάλεσης σημείωσε ότι η φετινή χρονιά ήταν πολλή  φτωχή από άποψη βροχών και συγκεκριμένα η τρίτη χειρότερη χρονιά τα τελευταία 15 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρότατους προβληματισμούς για το πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού. Τα μηνύματα πάντως έως αυτή τη στιγμή δεν είναι καθησυχαστικά».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση σημειώνοντας ότι οι βλάβες είναι ήδη σε ημερήσια διάταξη σε όλη τη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέσα στον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική παρέμβαση στην περιοχή της Λαγκάδας για την ομαλή υδροδότηση της Μυτιλήνης το καλοκαίρι ενώ υπάρχει ανησυχία για την περιοχή του Πλωμαρίου αφού το νερό στο φράγμα Σεδούντα θα καλύψει τις ανάγκες έως τέλος Αυγούστου και όχι έως τον Οκτώβριο που υπολογίζαμε. Από εκεί και πέρα θα υπάρξουν ενδεχομένως προβλήματα στην περιοχή της Πέτρας. Ειδικά για την περίπτωση της Πέτρας μελετάμε το ενδεχόμενο τοποθέτησης μονάδας αφαλάτωσης για την κάλυψη των αναγκών του καλοκαιριού».

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον Παναγιώτη Βάλεση ο μεγάλος πονοκέφαλος για την εταιρεία είναι η επάρκεια προσωπικού με δεδομένο ότι υπάρχουν περίπου 150 κενές θέσεις εργασίας σε όλες τις ειδικότητες με βάση τον Οργανισμό της ΔΕΥΑΛ.

«Προσπαθούμε με συμβάσεις, εργολάβους και μπλοκάκια να καλύψουμε κάποιες από τις ανάγκες που προκύπτουν όμως είναι πολύ δύσκολο. Σχεδόν παρακάλεσα την πρόεδρο του Δικαστηρίου να μας αφήσει να κρατήσουμε έστω με προσωρινή διαταγή τους 13 εργαζόμενους covid, οι οποίοι όμως είναι πολύτιμοι συνεργάτες και βοηθούν σημαντικά στην στελέχωση των συνεργείων για τις βλάβες σε ύδρευση και αποχέτευση. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε σε προγραμματική σύμβαση και με τη ΔΕΔΑΠΑΛ για να πάρουμε προσωπικό με συμβάσεις έργου. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σοβαρές ανάγκες και σε επίπεδο επιστημονικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας ο Παναγιώτης Βάλεσης υπογράμμισε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και ήδη αυτό έχει επιτευχθεί σε ένα μεγάλο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε είναι πολύ νωρίς ακόμη για να δει κανείς απτά αποτελέσματα ωστόσο σημείωσε ότι τα Νομικά Πρόσωπα και τα σχολεία που υπάγονται στο Δήμο τακτοποιούν σιγά σιγά τις εκκρεμότητές τους ενώ ασκείται πολιτική προς την κατεύθυνση πληρωμής μεγάλων οφειλών οι οποίες μεταβιβάζονται σε πολλές περιπτώσεις στην Εφορία.

Την ανησυχία του ωστόσο εξέφρασε ο Παναγιώτης Βάλεσης για το έργο των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της Νότιας πόλης το οποίο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απενταχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

«Το πρώτο τμήμα του έργου που αφορά τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού υλοποιείται κανονικά ωστόσο το δεύτερο που αφορά τα δίκτυα και είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, κόπηκε για τυπικούς λόγους από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έχουμε καταθέσει προσφυγή και ελπίζουμε ότι θα γίνει αποδεκτή για να προχωρήσει το έργο. Αν όμως απορριφθεί τότε πολύ φοβάμαι ότι η εξέλιξη δεν θα είναι ευχάριστη με δεδομένο ότι το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα έχει πολύ περιοριστικές και σφιχτές προθεσμίες υλοποίησης των έργων που εντάσσονται. Προσωπικά στην επίσκεψη που κάναμε με το Δήμαρχο στον κ. Γραφάκο, του ανέλυσα τους προβληματισμούς μου και κυρίως το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης σε περίπτωση που χαθεί ένα σημαντικό έργο».  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα