× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Σημαντική παραγωγική χρονιά το 2024 για τη Λέσβο, με καλές τιμές στο λάδι»

Ο γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο του ελαιολάδου Χαράλαμπος Παπαδέλλης, μιλά για τις τιμές στο λάδι, την παραγωγή της νέας περιόδου, τη δακοκτονία και τα προβλήματα του ελαιώνα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/5/2024

«Σημαντική παραγωγική χρονιά το 2024 για τη Λέσβο, με καλές τιμές στο λάδι»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Αισιόδοξος για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, δηλώνει ο γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο του ελαιολάδου Χαράλαμπος Παπαδέλλης, η εταιρεία του οποίου διαθέτει ελαιοτριβείο, τυποποιητήριο ελαιολάδου και ελαιώνες στην περιοχή της Λουτρόπολης Θερμής, ενώ συμμετέχει και ως εργολάβος στο έργο της δακοκτονίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδέλλης μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι», η περσινή χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη με δεδομένο ότι ο ελαιώνας του νησιού είχε πολύ περιορισμένη παραγωγή. Αντίστοιχη κατάσταση, πρόσθεσε επικράτησε και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, γι΄αυτό εξάλλου είχαμε και αύξηση των τιμών του προϊόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εικόνα αυτή αλλάζει φέτος και αναμένεται πολύ αυξημένη παραγωγή σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες. Ακόμη και η Ιταλία που ήταν από τις λίγες χώρες που είχαν παραγωγή το ‘23-‘24 θα έχει και τη νέα χρονιά μεγάλη ποσότητα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Και στη Λέσβο η εικόνα του ελαιώνα είναι πολύ καλή. Ήδη ο ανθός έχει περάσει στο στάδιο της καρπόδεσης και γενικά φέτος οι ελιές θα είναι αρκετά πρώιμες τουλάχιστον 30 μέρες από την κανονική περίοδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως προέβλεψε ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης, αν όλα εξελιχθούν καλά η ελαιοκομική περίοδος θα ξεκινήσει πολύ νωρίς με ελαιοτριβεία που θα ανοίξουν έως τέλη Σεπτεμβρίου και με αγρότες που θα ξεκινήσουν την προετοιμασία των χωραφιών τους από τον Αύγουστο μήνα. Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες μας είναι η εύρεση προσωπικού. «Ελπίζουμε φέτος ότι θα έρθουν εργάτες γης. Ίσως και οι παραγωγοί μας θα πρέπει εγκαίρως να φροντίσουν για τις απαραίτητες διαδικασίες».

Αναφερόμενος στην περίοδο της δακοκτονίας στην οποία συμμετέχει ως εργολάβος ο κ. Παπαδέλλης σημείωσε ότι οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν πολύ νωρίς σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Ιουνίου.

«Εμείς ως εργολάβοι καθώς και ο δεύτερος εταίρος του έργου είμαστε έτοιμοι και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την στελέχωση των συνεργείων. Γενικότερα η δακοκτονία γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δεδομένων των συνθηκών. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία ωστόσο προσπαθούμε να τα περιορίσουμε, δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι πολύ σημαντική, και αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε, η τελευταία διαβροχή που γίνεται τον Οκτώβριο λίγο πριν την έναρξη της περιόδου. Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη του δάκου τους φθινοπωρινούς μήνες και αυτό οφείλουμε να το προλάβουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη ανφορά έγινε στο πλαίσιο της συνέντευξής του Χαράλαμπου Παπαδέλλης στις τιμές ελαιολάδου. Όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλά επίπεδα και επιτέλους το προϊόν έχει μια αξιοπρεπή τιμή και ο παραγωγός μπορεί να βγάλει τα έξοδά του.

«Βέβαια αντίστοιχα έχουμε πολύ υψηλές τιμές στο ράφι και μεγάλη μείωση της κατανάλωσης. Δυστυχώς το ελαιόλαδο παρόλο που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους καταναλωτές, πλέον είναι πολύ ακριβό για το μέσο Έλληνα πολίτη ο οποίος έχει περιορίσει σημαντικά την προμήθειά του».

Για τη νέα περίοδο ο κ. Παπαδέλλης προέβλεψε εξισορρόπηση της κατάστασης. Γενικότερα σημείωσε η καλή παραγωγή σε συνδυασμό με τις καλές τιμές θα βοηθήσουν σημαντικά το νησί μας και τον πρωτογενή τομέα. Θεωρώ ότι η τιμή του προϊόντος γενικά θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα. Φέτος είναι μια σημαντική χρονιά γιατί θα έχουμε συνδυασμό καλής παραγωγής και καλών τιμών οπότε θεωρώ ότι ο τόπος μας θα βγει ωφελημένος από αυτή τη συγκυρία».  

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν 73,3 εκατ. ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Από 2 ως 6 Νοεμβρίου οι καταβολές σε 86.661 δικαιούχους
Πληρώνουν 73,3 εκατ. ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έκκληση να σωθεί η ντόπια φυλή προβάτων της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής ζητά ειδικό σχέδιο διάσωσης και ανασύστασης των κοπαδιών – Στο επίκεντρο η στήριξη των κτηνοτρόφων και η προστασία των λεσβιακών προϊόντων
Έκκληση να σωθεί η ντόπια φυλή προβάτων της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σήμερα στην Καλλονή η εκδήλωση του ΚΚΕ για τον αφθώδη πυρετό

Στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής – Παρεμβάσεις για τις διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων, τη διαχείριση της νόσου και την προστασία των τοπικών φυλών
Σήμερα στην Καλλονή η εκδήλωση του ΚΚΕ για τον αφθώδη πυρετό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με φλαμίνγκο και μαθητικές εξορμήσεις ξεκίνησε η γιορτή των υγροτόπων

Δράσεις ορνιθοπαρατήρησης, δακτυλίωσης και φωτογραφίας άγριας φύσης στη Δυτική Λέσβο καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου
Με φλαμίνγκο και μαθητικές εξορμήσεις ξεκίνησε η γιορτή των υγροτόπων
ΕΡΓΑΣΙΑ

Στη Βουλή η αγωνία των εργαζομένων της Pizza Fan

Το ΚΚΕ ζητά πληρωμή των μισθών, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Στη Βουλή η αγωνία των εργαζομένων της Pizza Fan
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μπύρα κάστανου και φθινοπωρινές γεύσεις στην Αγιάσο

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου η 22η Γιορτή Κάστανου – Η Visit Agiasos συμμετέχει με γευστικές δοκιμές, παιδικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις
Μπύρα κάστανου και φθινοπωρινές γεύσεις στην Αγιάσο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από παράταση σε παράταση το ΟΣΔΕ του 2026

Κι άλλες διευκρινήσεις επί διευκρινίσεων για το μπάχαλο με το κτηματολόγιο
Από παράταση σε παράταση το ΟΣΔΕ του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρνητικά όλα τα δείγματα στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Κανένα θετικό εργαστηριακό αποτέλεσμα στις 30 Οκτωβρίου
Αρνητικά όλα τα δείγματα στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανοιξαν τα δρομολόγια, αγωνία για τις τιμές των εισιτηρίων

Διαθέσιμα στην πλατφόρμα της Blue Star Ferries τα ταξίδια μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου – Το αυξημένο κόστος των καυσίμων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των επιβατών
Ανοιξαν τα δρομολόγια, αγωνία για τις τιμές των εισιτηρίων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός της επόμενης μέρας ανοίγει τη συζήτηση στη Μυτιλήνη

Η επιμήκυνση της σεζόν, οι ανάγκες σε προσωπικό και η βιωσιμότητα στο επίκεντρο ημερίδας στις 12 Νοεμβρίου – Παρουσιάζεται το νέο Κέντρο Δεξιοτήτων Μυτιλήνης
Ο τουρισμός της επόμενης μέρας ανοίγει τη συζήτηση στη Μυτιλήνη
ΑΓΟΡΑ

Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των τοπικών παραγωγών της Λέσβου

Η Optimum, το Aeolian Shop και η CNL διοργανώνουν ημερίδα για την ενίσχυση των εμπορικών συνεργασιών, την αύξηση των πωλήσεων και τις σύγχρονες χρηματοδοτικές λύσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των τοπικών παραγωγών της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το κακορίζικο ΟΣΔΕ του 2026 έτοιμο να καταρρεύσει

Οι καθυστερήσεις στις δηλώσεις και οι εκκρεμείς έλεγχοι εντείνουν την αβεβαιότητα για τις αγροτικές πληρωμές του Δεκεμβρίου
Το κακορίζικο ΟΣΔΕ του 2026 έτοιμο να καταρρεύσει