× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Νέοι παιδικοί σταθμοί, καλύτερες συνθήκες για Ρομά και ξενώνες αστέγων στη Μυτιλήνη»

Μεγάλες προκλήσεις και σημαντικά ζητήματα καλείται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Νίκος Σπανός

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 12/5/2024

«Νέοι παιδικοί σταθμοί, καλύτερες συνθήκες για Ρομά και ξενώνες αστέγων στη Μυτιλήνη»
' χρόνος ανάγνωσης

Κατάγεται από τα Λουτρά, προέρχεται από οικογένεια με έντονη ενασχόληση στα κοινά και στην αυτοδιοίκηση και ο ίδιος εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης.

Ο λόγος για τον Νίκο Σπανό, ο οποίος είναι καθηγητής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ωστόσο από τις αρχές του χρόνου έχει αναλάβει το τιμόνι του Συνδέσμου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί διάλογοι», ο κ. Σπανός σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο Σύνεσμος ουσιαστικά αποτελεί έναν μικρό δήμο, με δεκάδες εργαζόμενους σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, κοινωνικές δομές, Κέντρο Κοινότητας κ.α.

«Όταν ανέλαβα τη συγκεκριμένη θέση και ενημερώθηκα για τις δραστηριότητες και τις δομές που διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος, κατάλαβα ότι δεν είναι απλή υπόθεση. Συνειδητοποίησα ότι απαιτείται πολύ δουλειά, προσήλωση και προσπάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σύνδεσμος διαχειρίζεται κυρίως ευρωπαϊκά προγράμματα μέσα από τα οποία χρηματοδοτούνται δομές όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, φαρμακείο, οδοντιατρείο κ.λπ. Παράλληλα φροντίζει για τη σίτιση άπορων συμπολιτών μας, διαθέτει κοινωνική ιματιοθήκη και δομές ενημέρωσης και υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι Ρομά και οι μετανάστες».

Αναφερόμενος στο μεγάλο στοίχημα της καλής λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ο κ. Σπανός σημείωσε πως στόχος  του Συνδέσμου είναι η ομαλή λειτουργία όλων των δομών σε σύγχρονα κτίρια με τις καλύτερες προδιαγραφές για τα παιδιά με ικανό αριθμό προσωπικού  και τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.

Στην πόλη της Μυτιλήνης όπως σημείωσε ο κ. Σπανός ο Σύνδεσμος σχεδιάζει τη στέγαση του 2ου Παιδικού Σταθμού, ο οποίος σήμερα συστεγάζεται με τον 1ο Παιδικό Σταθμό, στο αρχοντικό Κατσάνη στη Σουράδα το οποίο όπως είπε θα επισκευασθεί με δικούς του πόρους. Παράλληλα υπάρχει σκέψη, πρόσθεσε να χτιστεί νέος παιδικός σταθμός στη θέση που είναι σήμερα ο παιδικός σταθμός «Τέρπανδρος Αναστασιάδης», στην οδό Βοστάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, θα έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων βρεφών κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των γονέων της πόλης και κυρίως των νέων ζευγαριών με πολύ μικρά παιδιά.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Σπανός στα ζητήματα που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες πολιτών όπως είναι οι Ρομά, οι μετανάστες, οι άποροι και οι άστεγοι.

Σημείωσε πως ο Σύνδεσμος τα χρόνια που έρχονται έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις σε ότι αφορά τη στήριξη των ομάδων αυτών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ρομά, με πρόσβαση στην εκπαίδευση και στέγασή τους σε αξιοπρεπή καταλύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο θέμα των αστέγων και των απόρων ο κ. Σπανός επισήμανε ότι δυστυχώς στην πόλη της Μυτιλήνης υπάρχουν τουλάχιστον 9-10 άστεγοι πολίτες οι οποίοι κοιμούνται σε άθλιες συνθήκες και χαλάσματα. Παράλληλα πρόσθεσε τουλάχιστον 100 άνθρωποι τρώνε από τα συσσίτια του Συνδέσμου και αν υπήρχε δυνατότητα για περισσότερες μερίδες είναι βέβαιο ότι και αυτές θα εξαντλούνταν.

«Η φτώχεια είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα ακόμη και σε μια μικρή κοινωνία όπως είναι η Μυτιλήνη. Όταν ανέλαβα τη θέση αυτή δεν φανταζόμουν το μέγεθος του προβλήματος, δυστυχώς είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο νομίζουμε. Η στήριξη των αστέγων και των απόρων με τη δημιουργία ξενώνων μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελεί για εμάς άλλο ένα μεγάλο στοίχημα για τη θητεία που διανύουμε».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής