× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών και εφήβους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 4/5/2024

Βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών και εφήβους

Πάσχα Ελληνικό, ένα υπέροχο βιβλίο που τα έχει όλα, από έθιμα ως συνταγές όπως θα δείτε παρακάτω στην περιγραφή! Δεν είναι τυχαίο που αυτό το Πάσχα έφτασε στην 9η ανανεωμένη έκδοση. Συγγραφέας του, η από το γειτονικό μας νησί της Χίου, Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, εικονογράφος του ο εξαιρετικός για άλλη μια φορά Σπύρος Ζαχαρόπουλος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νάμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Περιγραφή: Περιλαμβάνει τα έθιμα και τις παραδόσεις της πατρίδας μας αυτής της περιόδου.Τι τιμούμε τη Σαρακοστή με τις σημαντικές Κυριακές; Τι γίνεται κάθε Παρασκευή βράδυ στους Ναούς με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας; Τι γιορτάζουμε το Πάσχα; Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά; Τι συνηθίζουν να μαγειρεύουν οι νοικοκυρές τις μέρες της νηστείας και τις μέρες τις Αναστάσιμες; Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα σου απαντηθούν μέσα από τα κείμενα, από τις ωραίες εικόνες, τα παιχνίδια, τις κατασκευές αλλά και τις συνταγές.

Ξέρεις που ζει η αγάπη; Της Λίζα Βάισμπροντ, σε εικονογράφηση της Νίνι Αλάσκα, μετάφραση Μαρία Μαντή, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά από 4 ετών. Με συγκίνησε τούτο το βιβλίο! Και που δεν ζει η αγάπη τελικά; Που δεν κρύβεται και που δεν φανερώνεται… ‘’Η αγάπη είναι παντού’’!
Περιγραφή:
Ο Τομ θέλει να μάθει πώς μοιάζει η αγάπη. Πώς θα μπορέσει όμως να το ανακαλύψει; Αφού η αγάπη δεν έχει διεύθυνση ούτε τηλέφωνο. Τότε ο παππούς Καρλ έχει μια ιδέα. Παίρνει τον Τομ από το χέρι και του δείχνει όλες τις στιγμές στις οποίες το αγόρι μπορεί να αναγνωρίσει την αγάπη - να τη δει, να τη γευτεί και να τη νιώσει. Γιατί η αγάπη ζει στα νόστιμα μπισκοτάκια που φτιάχνει η γιαγιά, στο χαμόγελο του μπαμπά, σ' ένα φιλικό χέρι βοήθειας...Ένα όμορφο εικονογραφημένο βιβλίο για το εκπληκτικό συναίσθημα που αναβλύζει μέσα από τις μικρές χειρονομίες τρυφερότητας.

Μαμακίαση, ένα βιβλίο για την ανάπτυξη υγιούς συναισθηματικού δεσμού μητέρας-παιδιού. Τρυφερό και τόσο αληθινό! Κείμενο: Μάρτα Πράδα, εικονογράφηση: Μερσέ Τόους, μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Περιγραφή: Μια γλυκιά ιστορία για τον υγιή δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί που θα βοηθήσει την οικογένεια να απαλλαγεί από προκαταλήψεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και να ζήσουν όλοι μαζί αρμονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σούπερ ήρωες! Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας για μικρά παιδιά, με 50 αποσπώμενα φύλλα!

Νομίζω ότι είναι ότι πρέπει για τις μέρες των διακοπών. Κείμενα: Κρίστιν Πόμπσον, σχεδιασμός: Τζέννυ Μπράουν, μετάφραση: Ελένη Μπακογεωργίου, εκδόσεις Πατάκη.


Περιγραφή: Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο με γρίφους που βασίζονται σε απλές λέξεις, αριθμούς και εικόνες, ώστε να τους απολαμβάνουν τα μικρά παιδιά, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν τις ικανότητές τους στην ανάγνωση, στην αριθμητική και στην παρατηρητικότητα.

Τα φαναράκια του Αιγαίου, ένα ιδιαίτερο βιβλίο, σε κείμενο του Σταμάτη Σκαμπαρδώνη, εικονογράφηση της Άλκηστης Οικονομοπούλου, από τις εκδόσεις εύμαρος. Έχω ξανά αναφερθεί σε αυτό! Θεώρησα ότι είναι καλή ευκαιρία να σας το θυμίσω!
Περιγραφή: Τα Φαναράκια του Αιγαίου είναι ένα βιβλίο για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την συνύπαρξη των λαών. Ένα βιβλίο που μας δίνει την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με τα παιδιά μας, με τους μαθητές μας, αυτά τα καίρια και πανανθρώπινα ζητήματα.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μουσικοθεατρική παράσταση στο ΦΟΜ

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 9 το βράδυ με την Λυδία Φωτοπούλου, τον Χρήστο Στεργιόγλου και τον Ηρακλή Πασχαλίδη
ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Αρχάγγελος των βράχων» γεννήθηκε στη Λέσβο

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο που είναι εμπνευσμένο από τις ιστορίες και τα γεγονότα του προσφυγικού.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Ανακοίνωση και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Βρανά, παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Εύα Πάλμερ Σικελιανού, Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής

Παρουσίαση του βιβλίου της Αρτέμιδος Λεοντή την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λέσβιον από τις εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση της Συνύπαρξης

Μεγάλη προσέλευση για το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μια Ελλάδα φως», από το 7ο Δημοτικό Μυτιλήνης, στα σαλόνια της Schoolvision

Οι μαθητές της πόλης μας εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο σχολικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και κέρδισαν τις εντυπώσεις