× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/4/2024

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο
' χρόνος ανάγνωσης

Ολοένα και αυξάνεται ο ρυθμός εγγραφών των ψηφοφόρων για την επιστολική ψήφο όσο πλησιάζει η λήξη της σχετικής προθεσμίας που είναι αύριο, Μ. Δευτέρα (29/04).

Από τις 3.000 με 4.000 που ήταν καθημερινά οι εγγραφές το προηγούμενο διάστημα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός αυτός ανήλθε και πολλές φορές ξεπέρασε τις 10.000 εγγραφές ημερησίως, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι βάρδιες του γραφείου υποστήριξης που λειτουργεί για τον σκοπό αυτόν στο Υπουργείο Εσωτερικών σε 24ώρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (27/04), είχαν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω από 157.000 Έλληνες πολίτες προκειμένου να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Από αυτούς, περίπου 116.000 μένουν στην Ελλάδα, ενώ σχεδόν 41.100 είναι κάτοικοι 115 χωρών.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων απόδημων εκλογέων είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, για τις οποίες είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν με φυσική παρουσία σχεδόν 23.000, ενώ τελικά προσήλθαν στις κάλπες περίπου 18.000 τον Μάιο και 15.600 τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 8 στους 10 απόδημους είναι κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών (34.580 – 84,1%), περίπου 4.290 είναι οι εγγεγραμμένοι από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (10,4%), 870 από χώρες της Ασίας (2,1%), 400 από την Αφρική (1%), 215 από χώρες της Νότιας Αμερικής (0,5%) και 745 από την Ωκεανία (1,8%).

Ανά χώρα, οι περισσότερες εγγραφές προέρχονται από κατοίκους Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Βελγίου και Ολλανδίας. Στις εκλογές του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και απόδημοι που διαμένουν σε χώρες όπου στις περσινές βουλευτικές εκλογές δεν συστάθηκαν εκλογικά τμήματα, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός.

Σε αυτές συγκαταλέγονται η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Τζιμπουτί, τα Νησιά Μπαρμπάντος, η Γκάνα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ακτή Ελεφαντοστού κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το ενδιαφέρον για τη νέα, για τα ελληνικά δεδομένα, μέθοδο ψηφοφορίας είναι υψηλό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι εκλογείς από 17 έως 30 ετών και από 31 έως 40 ετών αντιστοιχούν στο 31,8% των εγγεγραμμένων. Οι πολίτες από 41 έως 50 ετών και από 51 έως 60 ετών αντιστοιχούν στο 38,2%, ενώ οι άνω των 61 ετών αντιστοιχούν στο 30,1%.

Πώς η εγγραφή για την επιστολική ψήφο
Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν εγγραφεί, πρέπει να σπεύσουν καθώς η προθεσμία εκπνέει τη Μ. Δευτέρα (29/04) στις 23:59 ώρα Ελλάδας. Οι κάτοικοι του εξωτερικού για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη διαφορά ώρας του τόπου διαμονής με τη χώρα καταγωγής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά, όσοι διαμένουν στο Λος Άντζελες και στο Βανκούβερ η προθεσμία λήγει ένα λεπτό πριν από τις 14:00 (τοπική ώρα), στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο στις 17:00, στη Βρετανία στις 22:00, στην κεντρική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία κ.λπ.) στις 23:00, στο Πεκίνο στις 05:00 της Μ. Τρίτης (30/04) και δύο ώρες αργότερα στην Αυστραλία.

Οι εκλογείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, μπορούν να απευθυνθούν σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στην αρμόδια ελληνική προξενική Αρχή προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Τυχόν απορίες απαντώνται στα πεδία «Περισσότερες πληροφορίες» ή «Αναφορά προβλήματος» στην πλατφόρμα, καλώντας στο +30 210 626 6222 όλο το 24ωρο ή επικοινωνώντας με τοπικό ΚΕΠ και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό με την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω TAXISNet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς TAXISNet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας (αρκεί και τα δύο να είναι σε ισχύ) ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου.

Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το Yπουργείο Εσωτερικών μέσω κούριερ εντός του Μαΐου. Η παραλαβή γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον ίδιο τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια Aρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking). Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση - υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νεκρός Χιώτης δικυκλιστής σε τροχαίο

Στο Νοσοκομείο Χίου ο 88χρονος πεζός που χτυπήθηκε από το δίκυκλο
ΕΛΛΑΔΑ

«Στους δρόμους ενάντια στον προϋπολογισμό φτώχειας και πολέμου»

Κάλεσμα για πανελλαδική κινητοποίηση από την Ανταρσία στο Αιγαίο Αντικαπιταλιστική Αριστερά και 28 Περιφερειακές και Δημοτικές κινήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Δεκεμβρίου

Θα καταβληθούν 1,46 δις ευρώ σε περισσότερους από 3.000.000 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Στο κόκκινο οι μεταφορείς προειδοποιούν με κινητοποιήσεις στις 21 Δεκεμβρίου

Ο μεταφορικός κλάδος ζητά άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για οριακή κατάσταση και σοβαρούς κινδύνους για την εφοδιαστική αλυσίδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναταράξεις στη δημοτική αρχή της Λήμνου

Εκτός παράταξης της Δημάρχου η Μαντώ Γαροφαλλίδου-Διαφωνίες για τη χρηματοδότηση και τον ρόλο της ΑΜΚΕ Λήμνος Τουριστική
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Αλέξης Ρίζος πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιου
ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι

Ζητούν εμβολιασμό κι όχι θανάτωση των ζώων για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στήριξη των σωματείων της Λήμνου στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Κοινό μέτωπο εργαζομένων και αγροτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο φως νέο κύκλωμα του πολυπλόκαμου σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πήραν 1,7 εκατ. ευρώ αγροτικές επιδοτήσεις. 15 συλλήψεις ατόμων ενώ άλλα 42 εμπλέκονται στην δικογραφία
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Μέχρι στιγμής 112 μπλόκα έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, με 28 από αυτά να είναι ενεργά και 83 να προχωρούν σε μερικό αποκλεισμό δρόμων πανελλαδικά εν όψει της κρίσιμης συνάντησης το Σάββατο στις 12:00 στο «αρχηγείο» της Νίκαιας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η πληρωμή του Μεταφορικού ισοδύναμου

Για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λεσβιακή Φάλαγγα στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς σε εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη του Κλαπάδου και τη θυσία των Λέσβιων αποδήμων που συνέβαλαν καθοριστικά στην Απελευθέρωση της Λέσβου